Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1981 με 77 έργα που δωρήθηκαν είτε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες είτε από συλλέκτες έργων τέχνης. Η ανάγκη όμως να υπάρξει ένας χώρος στέγασης για τα έργα των καλλιτεχνών που διέμεναν στον Μόλυβο χρονολογείται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τις απαρχές της τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του Μολύβου. Το 1981, με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Κώστα Δούκα, του λογοτέχνη Νάσου Θεοφίλου, του καλλιτέχνη Απόστολου Γιαγιάννου και τη συμβολή του ζωγράφου Χρόνη Μπότσογλου, έγιναν τα εγκαίνια της Πινακοθήκης.

Στη συλλογή της Πινακοθήκης φιλοξενούνται έργα παλαιότερων δημιουργών, όπως τα δύο σχέδια του Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά και μίας γενιάς νεώτερων καλλιτεχνών με έντονη δραστηριότητα κατά τις δεκαετίες 1960 – 1970, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ένας νέος ρεαλισμός που φέρνει σε επαφή τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα με την Ευρώπη. Οι καλλιτέχνες αυτοί στην πληθώρα τους θα διδάξουν αργότερα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Σήμερα, η Πινακοθήκη διευρύνει τη συλλογή της με νέα αποκτήματα σύγχρονων δημιουργών. Έτσι, παράλληλα με τα παραδοσιακά μέσα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με ντοκουμέντα από εγκαταστάσεις στη φύση, επιτόπιες κατασκευές και εννοιολογικά έργα.

Μπορείτε να ξεναγηθείτε στην Πινακοθήκη μετά από επικοινωνία στα τηλέφωνα: 6947 174563 (Κατερίνα Ρουχωτά) και 6983 611849 (Νίκη Μουτζουρέλλη). Οι δυο τους στηρίζουν εθελοντικά τις επισκέψεις των σχολείων, βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν σχετικά προγράμματα με τους μαθητές τους, ενημερώνοντάς τους τελευταίους για την ιστορία του κτηρίου και τη συλλογή των έργων.

  • Τηλέφωνο: 6947-174563 (Κατερίνα Ρουχωτά) και 6983-611849 (Νίκη Μουτζου-ρέλλη)
Copyright © SpoudaZO.gr