Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορικό ελαιοτριβείο Βρανά

Το μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο του Παπάδου λειτούργησε αδιάλειπτα έως τις αρχές της δεκαετίας του ’70, οπότε έκλεισε και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου.

Η εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση και τη μετατροπή του ιστορικού ελαιοτριβείου σε μουσείο ολοκληρώθηκε το 2005. Παράλληλα, επισκευάστηκε και ξαναλειτούργησε ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου, δίνοντας στον επισκέπτη μια πιστή εικόνα της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής του λαδιού.

Συντηρήθηκαν επίσης υποδειγματικά στα Εργαστήρια του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας τα 112 λογιστικά βιβλία του ελαιοτριβείου, που συγκροτούν ένα από τα σπανιότερα και πληρέστερα ανάλογα αρχεία που σώζονται.

Τέλος, δημιουργήθηκε μία μοναδική θεματική πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από την αναστήλωση του μνημείου, που φιλοτέχνησαν και προσέφεραν στο μουσείο κορυφαίοι Έλληνες ζωγράφοι.

Ώρες λειτουργίας: Xειμερινή περίοδος: 09:00 – 16:00, Θερινή περίοδος: 10:00 – 18:00. Για επισκέψεις οργανωμένων γκρουπ είναι επιθυμητή η προσυνεννόηση με τους υπευθύνους του μουσείου.

  • Τηλέφωνο: 22510 82007
Copyright © SpoudaZO.gr