Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΓΑΛΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ανεβαίνοντας την Πλατεία Αριστοτέλους ακριβώς πριν τον Αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού Φόρουμ, βρίσκεται το άγαλμα μιας από τις πιο χαρακτηριστικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Έχοντας ο ίδιος επωμιστεί το βάρος ορισμένων εκ των πιο σημαντικών αποφάσεων που επηρέασαν την Ελλάδα καθ’όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα έπαιξε καθοριστικό ρολό σε μια σειρά από γεγονότα που αποδείχθηκαν μείζονος σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κατά την διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός προχώρησε με επιτυχία στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος ενώ επέκτεινε μια σειρά από σημαντικές συνταγματικές αναθεωρήσεις.

Επιπλέον κατέβαλλε σοβαρές προσπάθειες που αποσκοπούσαν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την ευρύτερη αναδιοργάνωση του στρατού και την εδραίωση της διπλωματικής και γεωστρατηγικής επιρροής της χώρας.

Ύστερα από μια σειρά αλλεπάλληλων νικηφόρων μαχών κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912 - 1913) εργάστηκε μεθοδικά προκειμένου να βρεθεί η Ελλάδα στο πλευρό των συμμάχων, πετυχαίνοντας παράλληλα την επέκταση των Ελληνικών συνόρων στην Μικρά Ασία. Ωστόσο η φιλικά προσκείμενη προς τους Συμμάχους εξωτερική πολιτική τον έφερε αντιμέτωπο με την μοναρχία, κάτι που σταδιακά οδήγησε στην δημιουργία του Εθνικού Σχίσματος.

Το σχίσμα επηρέασε αρνητικά την ενότητα του τόπου δημιουργώντας πολιτική ένταση, πόλωση και διχασμό ανάμεσα στις δυο ομάδες προκαλώντας έναν ισχυρότατο διαχωρισμό ανάμεσα στους υποστηρικτές του βασιλιά Κωνσταντίνου και τους Βενιζελικούς ενώ επηρέασε βαθύτατα την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας για ολόκληρες δεκαετίες…

Το 1935 ο Βενιζέλος επανήλθε στο προσκήνιο της πολίτικης ζωής, υποστηρίζοντας μάλιστα ένα στρατιωτικό κίνημα το οποίο στρέφονταν ενάντια στην Ελληνική κυβέρνηση. Η αποτυχία του αποδυνάμωσε σημαντικά τον ίδιο, τους υποστηρικτές του, αλλά και την δημοκρατία καθαυτή στην Ελλάδα. Ύστερα από αυτά τα γεγονότα ο Βενιζέλος εγκατέλειψε την χώρα και αποσύρθηκε στο Παρίσι ως τον θάνατο του το 1936.

Υπήρξε ένας εξαιρετικά ικανός, πολιτικά ευφυής άνθρωπος του οποίου οι ενέργειες διαμόρφωσαν την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το μνημείο του βρίσκεται σε μια από τις πιο γνωστές πλατειές της Ελλάδος, την Πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης, σε επιφανές σημείο.

 Σε μικρή απόσταση από το άγαλμα του Βενιζέλου θα εντοπίσετε με μεγάλη ευκολία τον παλαιο-χριστιανικό ναό της Παναγίας Χαλκέων στην δυτική πλευρά της πλατείας, αλλά και το ιστορικό και πολύ καλά διατηρημένο Μπέη Χαμάμ στην ανατολική. Και τα δυο μέρη αποπνέουν την δική τους αίσθηση ομορφιάς ενώ καθρεφτίζουν τον πολιτισμικό πλούτο της πόλης ανά τους αιώνες. Μην χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφτείτε!

ΠΗΓΗ

  • Διεύθυνση: Πλατεία Δικαστηρίων Θεσσαλονίκη 546 31
Copyright © SpoudaZO.gr