Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι 10 παλαιότερες πόλεις του κόσμου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι παλαιότερες πόλεις του κόσμου; Αν ναι, τότε θα τις μάθετε σε αυτό το άρθρο! Οι περισσότερες βρίσκονται στην δική μας πλευρά της Μεσογείου!

10.Βηρυτός, Λίβανος

Η ιστορία της πόλης, κατά τους ιστορικούς ξεκίνησε το 3.000 π.Χ, αποτελεί τη πρωτεύουσα του Λιβάνου, όπως και το εμπορικό και το οικονομικό της κέντρο. Η ιστορία της πόλης υπολογίζεται να ξεκίνησε πριν από 5.000 χρόνια περίπου, με την πόλη να έχει δεχτεί πολλές επιρροές από διάφορους πολιτισμούς, όπως τον Φοινικικό, τον Ελληνικό, τον Ρωμαϊκό, τον Αραβικό και τον Οθωμανικό. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η Βηρυτός αναφέρεται σε επιστολές ενός Αιγύπτιου Φαραώ τον 14ο αιώνα π.Χ. Η πόλη αποτελεί έναν από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς, αφού ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με το μοναδικής ομορφιάς μιγμάτων διάφορων πολιτισμών.

9. Αθήνα, Ελλάδα

Η ιστορία της Αθήνας φαίνεται να ξεκινά από το 3.200 π.Χ και αποτελεί την καρδιά του δυτικού πολιτισμού και την χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία. Η πόλη επηρεάστηκε από πολλούς πολιτισμούς, όπως ο ελληνικός, ο Ρωμαϊκός και ο Βυζαντινός. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η πόλη έχει βρεθεί κατά καιρούς κάτω από την κυριαρχία πολλών ακμάζουσων αυτοκρατοριών, ωστόσο δεν έχει χάσει την μοναδική ταυτότητά της.

8. Γκαζιαντέπ, Τουρκία

Η πόλη ήρθε στο ιστορικό προσκήνιο, για πρώτη φορά, το 3.650 π.Χ, βρίσκεται στη νότια Τουρκία με την ιστορία της να φτάνει μέχρι τους Χεταίους, ωστόσο υπολογίζεται η πόλη να έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια πολέμων και να έχει ξαναχτιστεί κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων. Η πόλη φαίνεται να έχει δεχτεί πολλές επιρροές από διάφορους πολιτισμούς, όπως ο Ελληνικός και ο ρωμαϊκός.

7. Φιλιππούπολη, Βουλγαρία

Η πόλη, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές έγινε ξακουστή, περίπου, το 4.000 π.Χ, αποτελούσε την πρωτεύουσα της Θράκης και μια από τις μεγαλύτερες πόλης της Ρωμαίικης αυτοκρατορίας. Αργότερα πέρασε στην κυριαρχία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, ενώ αργότερα στην κυριαρχία των Οθωμανών. Η πόλη παντρεύει διάφορους πολιτισμούς καθώς ο επισκέπτης συναντά αρχαία κτίσματα, βυζαντινά αλλά και οθωμανικά.

6. Σιδώνα, Λίβανος

Η ιστορία της πόλης φαίνεται αν ξεκίνησε το 4.000 π.Χ, βρίσκεται κοντά στη Βηρυτό και κατά πάσα πιθανότητα την αρχαιότερη Φοινικική πόλη, ενώ εικάζεται ότι αποτελεί το κέντρο της εξάπλωσης των Φοινίκων. Η πόλη κατακτήθηκε το 333 π.Χ από τον Μέγα Αλέξανδρο.

5. Σούσα, Ιράν

Η ιστορία της πόλης φαίνεται αν έχει τις ρίζες της γύρω στο 4.200 π.Χ, αποτέλεσε μια από τις τέσσερις πρωτεύουσες της αρχαίας Περσικής Αυτοκρατορίας. Η πόλη κυριεύτηκε το 538 π.Χ. από τη Δυναστεία των Αχαιμενιδών υπό τον Κύρο το Μέγα και αναφέρεται και στην τραγωδία του Αισχύλου » Πέρσες».

4. Δαμασκός, Συρία

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ιστορία της πόλης ξεκινά από το 4.300 π.Χ, αποτέλεσε την πρώτη πόλη που εγκαταστάθηκαν οι αρμένικοι πληθυσμοί, κατακτήθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο και αργότερα πέρασε στην κυριαρχία των Ρωμαίων, των Αράβων και των Οθωμανών. Η πόλη αποτελούσε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, μέχρι το ξέσπασμα των βίαιων πολέμων, που φαίνεται να έχουν καταστρέψει μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

3. Χαλέπι, Συρία

Η πόλη έρχεται στο ιστορικό προσκήνιο το 4.300 π.Χ, αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Συρίας, αφού ο πληθυσμός φτάνει τα 4.4 εκατομμύρια ανθρώπους. Η πόλη φαίνεται αν χτίστηκε από τους Χεταίους, ενώ το 800 π.Χ, πέρασε στην κυριαρχία των Ασσυρίων, αργότερα των Ελλήνων, των Περσών, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Αράβων και των Οθωμανών. Η πόλη δεν έχει υποστεί αρχαιολογικές έρευνες καθώς πάνω από αυτή έχει χτιστεί η σύγχρονη πόλη.

2. Βύβλος , Λίβανος

Η ιστορία της πόλης υπολογίζεται να ξεκίνησε το 5.000 π.Χ από τους Φοίνικες, ενώ πήρε τη σημερινή της ονομασία όταν βρισκόταν υπό Ελληνική κυριαρχία. Η πόλη δέχτηκε την επιρροή πολλών πολιτισμών και χαρακτηριστικό της είναι οι αρχαίοι φοινικικοί ναοί.

1. Ιεριχώς, Παλαιστίνη

Η ιστορία της πόλη ξεκίνησε το 9.000 π.Χ, ενώ σύμφωνα με ιστορικές πηγές αποτελεί και την πόλη που κατοικήθηκε πρώτη, καθώς φαίνεται πως οι πρώτοι της κάτοικοι έφτασαν στην περιοχή το 11.000 π.Χ. Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους.

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

Copyright © SpoudaZO.gr