Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν app που σε προειδοποιεί όταν οδηγείς με νεύρα!

Κύριο Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν app που σε προειδοποιεί όταν οδηγείς με νεύρα!

Μέσα σε όλο αυτό το χάος που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε εγχώριο τελευταία, η νέα γενιά έρχεται με δικές της καινοτόμες ιδέες να θυμίσει ότι η καθημερινότητα συνεχίζει να κυλάει, όπως εξακολουθούν να υπάρχουν και τα δικά της προβλήματα. Τα οποία καθόλου μικρά δεν τα λες, από τη στιγμή που μετρούν ατυχήματα και θανάτους σε καθημερινή βάση.

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία όπου συμβαίνουν αυτά τα ατυχήματα είναι οι δρόμοι. Αυτοί για τους οποίους μας προειδοποιούσαν οι γονείς όταν ήμασταν μικρότεροι καθώς κάναμε τα πρώτα μας βήματα στην άσφαλτο, και μας φώναζαν για τη σημαντικότητα της ζώνης και του κράνους σαν να εξαρτιόταν η ζωή μας από αυτό. Γιατί όντως εξαρτιέται.

Ωστόσο, σαν παιδιά του δρόμου πλέον, αφού πολύ πιθανό να περνάμε και το μισό της ημέρας μας σε αυτούς, ξέρουμε ότι πέρα από τα εξαρτήματα ασφαλείας που πρέπει να τιμάμε σε κάθε μετακίνηση, πρέπει να τηρούνται και άλλοι κανόνες. Και αλίμονο αν δεν πετυχαίνουμε κάθε μέρα και από 10 παραβιάσεις ή βασικά, αν δεν τις κάνουμε εμείς οι ίδιοι…

Οι μαθητές του Β’ Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βάζουν λοιπόν στο παιχνίδι μια καινοτόμο εφαρμογή, το Drive Temper, που σκοπό έχει να κρατήσει το μυαλό του οδηγού στο τιμόνι και τη σωστή οδήγηση, τη στιγμή που πάει να ξεφύγει. Ξέρεις, όπως όταν ανεβαίνει επικίνδυνα η πίεση και ανταλλάσσονται γλυκές κουβέντες μεταξύ οδηγών, γίνονται αλλοπρόσαλες προσπεράσεις κ.α. Ετοιμαστείτε λοιπόν, γιατί θα ακουστούν πολλά καμπανάκια.

Η Λουκία Κοτσιφού, μέλος της ομάδας που δημιούργησε τη συγκεκριμένη εφαρμογή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», την περιέγραψε σαν:

Ένα app για κινητά τηλέφωνα, που συλλέγει πληροφορίες για τη συμπεριφορά του οδηγού και την κίνηση του οχήματος, οι οποίες κρύβουν ενδείξεις πιθανού ατυχήματος.

Όσο για τη λειτουργία της, συλλέγει δεδομένα από τους αισθητήρες του κινητού ή του smartwatch (επιτάχυνση, θέση και κλίση του οχήματος και στοιχεία για τη χρήση του κινητού, όπως ομιλία, texting, χρήση εφαρμογών), αλλά και από το ίδιο το όχημα μέσω της θύρας OTBII ή bluetooth (ταχύτητα, χρήση φλας, ένταση ηχοσυστήματος, χρήση ζώνης ασφαλείας) και η εφαρμογή τα επεξεργάζεται με μεθόδους μηχανικής μάθησης (machine learning) για να υπολογίσει το επίπεδο της οδηγικής συμπεριφοράς σε μια κλίμακα από επιθετική μέχρι ήπια (ασφαλή) οδήγηση.

Αυτό έχει ως σκοπό να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι οδηγοί πάνω στον τρόπο οδήγησής τους, βάσει των στοιχείων που θα παρουσιάσει το app για αυτούς, έτσι ώστε να τη βελτιώσουν.

Όπως σημειώθηκε, το Drive Temper απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες και οργανισμούς που έχουν στόλους οχημάτων με επαγγελματίες οδηγούς, όπως εταιρείες μεταφορών, ταξί, γραφεία τουρισμού κ.ά.

Πέραν όμως από την αποφυγή ατυχημάτων πάνω στην άσφαλτο, η οποία αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες απωλειών των νέων, στόχος είναι και «η ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας, κάτι που «πονάει» τη χώρα μας», όπως αναφέρει ο κ. Κοσμίδης. «Θέλουμε, δηλαδή, τα παιδιά να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Αν ξεκινήσουμε να χτίζουμε τους ηγέτες, τους ελεύθερους επιχειρηματίες από το σχολείο, νομίζω ότι θα έχουμε μια διαφορετική κοινωνία», προσθέτει

Εδώ να πούμε ότι η ομάδα αποτελείται από τους Χριστίνα Τορτοπίδου, γενική διευθύντρια της εικονικής αυτής επιχείρησης, Λουκία Κοτσιφού, υπεύθυνη διεύθυνσης, Δήμητρα Τζίνα, υπεύθυνη δημιουργικού, Ελένη Δαλαρά, υπεύθυνη μάρκετινγκ, Ηλέκτρα Γεωργία Αηδονά, υπεύθυνη οικονομικών, Δημήτρη Κοκκινάκο, υπεύθυνο μάρκετινγκ, Σωτήρη Χαράλαμπο Διαμαντούδη, υπεύθυνο παραγωγής, Παναγιώτη Καραγέλη, υπεύθυνο τεχνολογίας και Θρασύλουβο Ειρηναίο Μάρακα, υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού.

Η ομάδα του Drive Temper θα συμμετάσχει στον μαθητικό διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση 2020» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, στο πλαίσιο του οποίου ομάδες μαθητών σε όλη την Ελλάδα ιδρύουν εικονικές επιχειρήσεις, υλοποιώντας μια ιδέα τους.

Συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους σ’ αυτήν την πορεία, οι 9 μαθητές της Β’ Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης έχουν τους εκπαιδευτικούς Μανώλη Κοσμίδη, Σαπφώ Φωτιάδου και Ελένη Πετρίδου, που συντονίζουν την ομάδα, με την εθελοντική βοήθεια σε θέματα επιχειρηματικότητας τού Δημήτρη Υφαντίδη, στελέχους της Εθνικής Τράπεζας.

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία τόσο στο διαγωνισμό που θα λάβουν μέρος όσο και στη γενικότερη απήχηση της εφαρμογής τους!

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

Copyright © SpoudaZO.gr