Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα “κλείσει” ο κορονοϊός το Airbnb στην Ελλάδα;

Κύριο Θα “κλείσει” ο κορονοϊός το Airbnb στην Ελλάδα;

Πώς βρίσκει η επόμενη μέρα της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού την αγορά ακινήτων και τις τιμές των ενοικίων

 

Ο κορονοϊός έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας και επηρέασε άμεσα την αγορά ακινήτων κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και κατά συνέπεια τα ενοίκια στο σύνολό τους. Κι ενώ ο τουρισμός κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα ξανά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αρχίζουν να στρέφονται και πάλι στις μακροχρόνιες, και πιο  ασφαλείς για το πορτοφόλι τους, μισθώσεις, αντί για το μέχρι πρότινος προσοδοφόρο και πολλά υποσχόμενο Airbnb. 

Το πολλά υποσχόμενο Airbnb

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα τελευταία χρόνια πολλές πλατφόρμες με κυρίαρχη την Airbnb μπήκαν δυναμικά στον χώρο του τουρισμού και των αγορών ακινήτων αφού παρείχαν ένα μοναδικά ασυναγώνιστο προϊόν: βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια, σε πολλές περιπτώσεις και μεμονωμένων δωματίων, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το σπουδαίο είναι ότι μέσα από μια αρκετά απλή διαδικασία μπορούσε ο καθένας να εκμεταλλευτεί ακόμα και την πρώτη κατοικία του ή ένα δωμάτιο αυτής για το διάστημα απουσίας του, εξοικονομώντας χρήματα. Γονείς καταχωρούσαν τα δωμάτια των παιδιών τους όταν αυτά έφευγαν για σπουδές και όλα τα σπίτια στο χωριό έγιναν “παραδοσιακοί ξενώνες” έτοιμοι να φιλοξενήσουν όσους ήθελαν να αποδράσουν από τη βουή της πόλης.

 15

 Πηγή εικόνας: fylladiomat.gr

Ο εξοπλισμός και η επίπλωση τις περισσότερες φορές ήταν ήδη εκεί αλλά πολλοί ιδιοκτήτες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν προσφορές καταστημάτων με είδη σπιτιού όπως το Vicko ή το Πράκτικερ και να ανακαινίσουν τους χώρους πολύ οικονομικά τους προκειμένου να τους κάνουν ακόμα πιο δελεαστικούς προσελκύοντας περισσότερους πελάτες. Μάλιστα στο φυλλάδιο Vicko υπάρχουν πάντα όπως βλέπουμε πακέτα προσφορών για τον εξοπλισμό της οικίας, την ανακαίνιση και τη διακόσμηση με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωση ενώ ο Κωτσόβολος πήγε ένα βήμα πιο πέρα δημιουργώντας σελίδα αποκλειστικά για το Airbnb με ιδέες και λύσεις για κάθε χώρο.

Το πρόβλημα

Φυσικά δεν άργησαν να δημιουργηθούν εταιρείες ολόκληρες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας διαμερίσματα κατά δεκάδες σε κεντρικές συνοικίες όλων των μεγάλων πόλεων προσδοκούσαν σε ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας του τουρισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των διαθέσιμων προς μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων για τους κατοίκους της πόλης. Αυτό προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο, μια τεράστια άνοδο στα ενοίκια μακροχρόνιας μίσθωσης και έκανε ασύμφορη τη διαβίωση σε κεντρικές γειτονιές όπως το Παγκράτι ή το Κουκάκι. 

Η απρόσμενη εξέλιξη

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το Airbnb έχει έρθει για να μείνει αλλάζοντας για πάντα το τοπίο στο χώρο των ακινήτων, η κρίση του κορονοϊού μας έκανε όλους να αναθεωρήσουμε ότι θεωρούμε δεδομένο ακόμα και στον κλάδο των μισθωμένων κατοικιών. Από τη μια στιγμή στην άλλη και από την αρχή έως τη λήξη της καραντίνας οι προσδοκίες για τη βραχυχρόνια μίσθωση άλλαξαν δραματικά και οι ιδιοκτήτες επιστρέφουν στην ασφάλεια που τους παρέχει το ενοίκιο. “Είναι ένα εισόδημα στο οποίο μπορείς να υπολογίσεις κάθε μήνα και βγαίνει πιο ξεκούραστα αφού δε χρειάζεται να φροντίζεις το σπίτι. Μπορεί να μην είναι τόσο πολλά τα χρήματα όσο με το Airbnb αλλά είναι πιο σίγουρα”, λέει η κ. Σοφία η οποία διέθετε προς ενοικίαση ένα δυάρι στο ισόγειο του σπιτιού της στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο τώρα φιλοξενεί ένα νέο ζευγάρι. 

Το νέο τοπίο

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η σελίδα αγγελιών κατοικίας Spitogatos τα διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα προς μακροχρόνια μίσθωση αυξάνονται ολοένα με πολύ μεγάλους ρυθμούς της τάξης του 44,4%. Πιο αναλυτικά έχουμε αύξηση 88% στο κέντρο της Αθήνας, 65,35% στον Νέο Κόσμο, 45,24% στην Καλλιθέα και 25,55% στο Παγκράτι. Ταυτόχρονα, λόγω της αυξημένης προσφοράς σε κατοικίες προς ενοικίαση, παρατηρείται και μια μικρή πτώση στις τιμές των ενοικίων κάποιων περιοχών όπως το Παγκράτι και το Χαλάνδρι. Ο κορονοϊός άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές των ακινήτων αλλά αυτό δε σημαίνει ότι επιστρέφουμε στην προ Airbnb εποχή. 

Άλλωστε η βραχυχρόνια μίσθωση είχε πολλά θετικά τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους ενοικιαστές. Τα διαμερίσματα που βγαίνουν στην αγορά είναι σίγουρα πιο πολλά αλλά όχι πάντα πιο φθηνά. Παρατηρείται μια διαφορετική προσέγγιση στην προσφορά κατοικίας με σπίτια να δίνονται πλέον ανακαινισμένα και επιπλωμένα, πολλές φορές ακόμα και διακοσμημένα. “Νιώθεις ότι μένεις στο σπίτι κάποιου άλλου, και καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για παλιό Airbnb. Η κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη και η ιδιοκτήτρια μου άφησε ακόμα και τις κουβέρτες!” λέει ο Μανώλης, φοιτητής στο ΕΜΠ ο οποίος μετακόμισε πρόσφατα από τη γκαρσονιέρα του σε ένα τριάρι στο Παγκράτι για να υποδεχθεί και τον αδερφό του τον Πέτρο που θα σπουδάζει μαζί του στην Αθήνα από Σεπτέμβρη.

Και ενώ όλα δείχνουν πως μια νέα μέρα ξημερώνει για τις αγορές των ακινήτων και τα ενοίκια, αλλάζει και ο τρόπος αναζήτησης σπιτιού για τους φοιτητές. Έτσι ενώ στο παρελθόν με το έβγαιναν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων, όλοι ξεκινούσαν την αναζήτηση σπιτιού στην πόλη εισαγωγής τους, η νέα φουρνιά φοιτητών περιμένει επιφυλακτικά να δει πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να αρχίσουν να αναζητούν στέγη από Σεπτέμβρη. 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία άρθρα από τον/την SpoudaZO Team

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

Copyright © SpoudaZO.gr