Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πατρινό Καρναβάλι 2021: Χωρίς παρελάσεις και εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού

Η Πρόεδρος του Καραβαλικού Οργανισμού της Πάτρας κ. Ήρα Κουρή έκανε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι για φέτος δε θα πραγματοποιηθεί το καρναβάλι της Πάτρας με τη γνωσή του μορφή.

Όπως δηλώνει η ίδια: “Το Πατρινό Καρναβάλι παραμένει ο θεσμός που ταυτίζεται με την ιστορία της Πάτρας, ξεπηδά αβίαστα από τα σπλάχνα της και χρόνια τώρα γοητεύει, συνεγείρει και γεμίζει χιλιάδες κόσμου με χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον. Αναπολούμε όσα με κόπο προετοιμάσαμε για το Καρναβάλι του 2020 και υποχρεωθήκαμε να αναβάλλουμε, αποδεχόμενοι την ΚΥΑ με την οποία ματαιώνονταν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, θεωρώντας πρώτιστο καθήκον μας την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των συνδημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας. Δυστυχώς φέτος, λόγω της πανδημίας και των συνθηκών που διαμορφώθηκαν είμαστε αναγκασμένοι να ματαιώσουμε ή να περιορίσουμε τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού 2021, κρατώντας όμως την ουσία τους στόχους μας, ενεργοποιώντας την φαντασία και αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία.”

Τέλος σε παρελάσεις και εκδηλώσεις

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν αρχίσει να εφαρμόζεται ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό στη χώρα μας, ωστόσο το δεδομένο είναι ότι όποια και αν είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιόδου του Καρναβαλιού, η μαζικότητα και το πλήθος που συρρέει στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση τη διεξαγωγή παρελάσεων ή άλλων ανοικτών μαζικών εκδηλώσεων, αφού είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

“Το καμπανάκι που κρούουν οι επιστήμονες για την ένταση και τη διάρκεια της πανδημίας δεν μας επιτρέπουν να βαδίσουμε στους δρόμους που τα προηγούμενα χρόνια βαδίζαμε για το σχεδιασμό των εκδηλώσεων. Ακόμα και αν τροποποιηθούν τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορεί να γίνει καμιά «παρέλαση» ή ανοικτή εκδήλωση, καθώς ο αυθορμητισμός και η επιθυμία συμμετοχής δεν περιορίζεται, δεν τιθασεύεται και δεν οροθετείται”, επισημαίνει η κυρία Κουρή.

Καρναβάλι στην τηλεόραση και το διαδίκτυο!

Το ζήτημα είναι ένα. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε παρελάσεις, τότε τι μπορεί να γίνει για να μη μείνει στην αδράνεια το μεγαλύτερο ετήσιο πολιτιστικό γεγονός της χώρας;

Σίγουρα, η πραγματοποίηση παρελάσεων με αυστηρά μέτρα είναι ένα σενάριο δύσκολο, αμφίβολης επιτυχίας, που σχεδόν καταδικάζει σε παρελάσεις αποστειρωμένες από κέφι και ανεμελιά, δομικά συστατικά της επιτυχίας του πατρινού καρναβαλιού.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού, τα σχέδια που κάνουν προσανατολίζονται σε άλλου τύπου δράσεις και εκδηλώσεις με τη χρήση νέων μέσων και κυρίως του διαδικτύου.

“Η καρναβαλική παρέλαση είναι παρέλαση κεφιού, ανεμελιάς, χορού, διασκέδασης. Το δύσκολο δεν είναι να περιγράψουμε ένα σύνολο περιορισμών και κανονισμών λειτουργίας, το δύσκολο είναι να χωρέσουμε το νόημα του Καρναβαλιού στη νέα πραγματικότητα. Ο προγραμματισμός μας κινείται σε δρόμους τηλεοπτικούς, διαδικτυακούς και με έμφαση στο στολισμό της πόλης, έχοντας πάντα κατά νου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας που έχουν μείνει άνεργοι, που έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, που δοκιμάζονται οικονομικά και ψυχικά. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για καρναβαλικές εκδηλώσεις χαράς, κεφιού, ανεμελιάς όταν συμπολίτες μας νοσηλεύονται ή πενθούν , όταν συμπολίτες μας βιώνουν την οικονομική καταστροφή και βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.”, επισημαίνει η κυρία Κουρή.

Ο Καρναβαλικός Οργανισμός ήδη έχει καταρτίσει τον βασικό κορμό γύρω από τον οποίο θα κινηθεί για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μέσω του διαδικτύου, βλέποντας τη φετινή χρονιά ως πρόκληση για ένα “άνοιγμα” του καρναβαλιού προς τη νέα γενιά και ταυτόχρονα δοκιμάζοντας νέα πράγματα, κομμάτια των οποίων μπορεί να υιοθετήσει και για τα επόμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό, αφού ο δεύτερος πυλώνας του Πατρινού Καρναβαλιού, που δεν είναι άλλος από τα πληρώματα, πρέπει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Δήμο και να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης.

Μέχρι ώρας τα πληρώματα αναμένουν τις πρώτες κινήσεις του Καρναβαλικού Οργανισμού και σίγουρα μια πρόσκληση για κοινή κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων, πάνω στο τι μπορεί να γίνει φέτος για να κρατηθεί άσβεστη η φλόγα του Πατρινού Καρναβαλιού.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

Copyright © SpoudaZO.gr