sedoni left all cities
sedoni right all cities

Το να κοιμάσαι δίπλα σε κάποιον που ροχαλίζει, κάνει κακό στην υγεία σου λέει έρευνα!

Κύριο Το να κοιμάσαι δίπλα σε κάποιον που ροχαλίζει, κάνει κακό στην υγεία σου λέει έρευνα!

Νέα παιδιά είμαστε, οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουμε ακόμα προβλήματα ροχαλητού κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Κι αυτές οι εξαιρέσεις δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να μοιράζεσαι το κρεβάτι σου.

Όση διάθεση κι αν έχεις να κατανοήσεις το θεματάκι του άλλου, άλλη τόση διάθεση για φόνο έχεις μες στη νύχτα που σου καταστρέφεται ο ύπνος. Να τα λέμε κι αυτά. Γιατί αν κάτι υπάρχει στο οποίο δύσκολα δέχεται κανείς διακοπές, ενοχλήσεις και κακή ποιότητα, αυτός είναι ο πολύτιμος υπνάκος.

Μέχρι πρότινος βέβαια, το στηρίζαμε αυτό για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, γιατί με το να σου παραβιάζεται η βραδινή ξεκούραση, καταστρέφεται αυτόματα όλη η επόμενη μέρα που απλώνεται μπροστά σου (από τα τσιτωμένα νεύρα προφανώς).

Πλέον όμως, σύμφωνα με έρευναυπάρχει άλλος ένας λόγος να τα «παίρνεις» με το ροχαλητό του συντρόφου σου, κι αυτός πια αφορά θέματα υγείας.

Ναι, δεν είναι μόνο το νευρικό σύστημα που την πληρώνει, αλλά βάσει της έρευνας με τίτλο «Ροχαλητό: Πηγή ηχορύπανσης και προφήτης υπνικής άπνοιας» που διεξήχθη από μια ομάδα ειδικών του Sleep Research Society στο Ντάριεν του Ιλινόι, το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Ηχορύπανση που ξεπερνά τα 53 ντεσιμπέλ, έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα στον εκτεθειμένο πληθυσμό.», αναφέρεται στη μελέτη.

Στα πειράματα που έγιναν σε ένα γκρουπάκι ατόμων που ήταν αρκετά ακομπλεξάριστοι να παραδεχτούν ότι ροχαλίζουν και ήταν πρόθυμοι να συμμετέχουν, ανακαλύφθηκε ότι το 14% των συμμετεχόντων ροχάλιζαν πάνω από αυτό το όριο, ενώ το 66% πάνω από τα 45 ντεσιμπέλ.

Η έρευνα υποστηρίζει ακόμη ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει και τα δύο άτομα, και εκείνον που ροχαλίζει δηλαδή, αλλά και εκείνον που αναγκάζεται να το υποστεί.

Αλλά το κακό δε σταματάει εκεί. Παράλληλα, μαζί με την καρδιά δηλαδή, επηρεάζονται τα νεφρά, ο εγκέφαλος, καθώς και τα μάτια. Γενικά, από ροχαλητό θα φύγουμε… Για να ξέρετε όμως ακριβώς και το λόγο, αυτό συμβαίνει γιατί έτσι αυξάνεται η πίεση του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της υγείας όπως η καρδιακή προσβολή.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​