sedoni left all cities
sedoni right all cities

Ποιά είναι η σωστή τοποθέτηση τηλεόρασης στο χώρο;

Στην υπόθεση «τηλεόραση», το «εύκολο» κομμάτι είναι η αγορά της. Το δύσκολο, ωστόσο, είναι να αξιοποιήσουμε την TV μας στο έπακρο… και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να την τοποθετήσουμε ακριβώς εκεί που πρέπει!

Στη συνέχεια, θα δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές τόσο για την επιλογή, όσο και για την τοποθέτηση τηλεόρασης στο σαλόνι ή στο χώρο σας γενικά. Σε τεράστιο ποσοστό σπιτιών οι τηλεοράσεις είναι τοποθετημένες με λάθος τρόπο, δημιουργώντας προβλήματα τους κατόχους τους.

WatchDistanceFinal

1. Επιλογή μεγέθους τηλεόρασης

Εδώ ακολουθήστε τον απλό κανόνα που λέει πως «όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο». Η τηλεόραση, προφανώς. Εκτός αν στο χώρο σας είστε αναγκασμένοι να κάθεστε πολύ κοντά της (σε απόσταση μικρότερη των 1,5-2 μέτρων δηλαδή), μια τηλεόραση άνω των 40 ιντσών επιβάλλεται. Αν, πάλι, έχετε τεράστιο σαλόνι, θα πρέπει να κοιτάξετε για μοντέλα άνω των 60 ιντσών, με το αντίστοιχο κόστος φυσικά.

  • 26″ = 0,9-1,5 μέτρα
  • 32″ = 1,2-2 μέτρα
  • 37″ = 1,4-2,3 μέτρα
  • 40″ = 1,5-2,6 μέτρα
  • 46″ = 1,8-2,9 μέτρα
  • 52″ = 2-3,3 μέτρα
  • 58″ = 2,1-3,6 μέτρα
  • 65″ = 2,4-4,1 μέτρα
  • 70″ = 2,7-4,5+ μέτρα

Σε γενικές γραμμές μια μεγαλύτερη TV επιτρέπει πιό άνετη θέαση και για περισσότερους θεατές ταυτόχρονα, αν έχει τοποθετηθεί σωστά. Και τι εννοούμε με αυτό;
 

2. τοποθέτηση τηλεόρασης στο χώρο

Υπάρχουν κοινά σφάλματα που όλοι διαπράττουμε, λίγο ή πολύ, όταν τοποθετούμε μια τηλεόραση στο χώρο μας. Πρώτον, το κέντρο της τηλεόρασης πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών μας, όπως συνήθως καθόμαστε. Ούτε ψηλότερα, ούτε χαμηλότερα, καθώς έτσι θα αναγκαστούμε να χαμηλώνουμε ή να ψηλώνουμε το βλέμμα μας, με αποτέλεσμα την κλίση των αυχενικών σπονδύλων και την αύξηση του βάρους που αναγκάζονται να «σηκώσουν». Το ίδιο σφάλμα διαπράττουμε συχνά με τα smartphones (κοιτώντας προς τα κάτω) και φυσικά αυτό οδηγεί σε πιασίματα και πόνους στον αυχένα.

topothetisi tileorasis (4)

Αν αναγκαστείτε να τοποθετήσετε ψηλά την τηλεόραση, πρέπει να έχει κλίση προς τα κάτω, ώστε να «κοιτά» ευθεία εσάς όταν στρέψετε το κεφάλι σας προς αυτήν. Έτσι θα έχετε καλύτερη ποιότητα θέασης.

topothetisi tileorasis (2)

Αυτό ισχύει παντού και πάντα. Προτιμήστε τραπεζάκια ή βάσεις (τοίχου ή επιτραπέζιες) που να υποστηρίζουν εύκολη ρύθμιση/κλίση, ώστε όπου και να βρίσκεστε, η τηλεόραση να «κοιτά» ευθεία σε εσάς (και εσείς αυτήν). Το να στρίβετε το κεφάλι για να δείτε θα σας προκαλέσει σίγουρα πόνους, ενώ τα περισσότερα σπίτια έχουν πάνω από μια θέση για θέαση (καναπέ, πολυθρόνα, τραπεζαρία κ.λπ.) Και μη ξεχνάτε πως οι θεατές που είναι αρκετά πλάγια σε σχέση με την TV, θα βλέπουν με αρκετά χαμηλότερη ποιότητα εικόνας, ειδικά αν είναι απλό TFT-LCD το panel της.

3. Φωτισμός χώρου για θέαση τηλεόρασης

Δεύτερον, αν υπάρχει παράθυρο στο χώρο που αφήνει πολύ φως να μπεί, καλό θα ήταν να είναι στα αριστερά της τηλεόρασης (το ίδιο ισχύει για τα τεχνητά φώτα). Σε καμία περίπτωση να μην είναι πίσω από την τηλεόραση, αλλά ούτε «κόντρα» σε αυτήν, καθώς έτσι θα έχουμε πολλές αντανακλάσεις ή λάθος ambient φωτισμό που θα κουράζει πολύ τα μάτια μας και θα μας εκνευρίζει.

topothetisi tileorasis (6)Επίσης, πολλοί χρήστες παρουσίαζουν κόπωση στα μάτια όταν παρακολουθούν τηλεόραση σε σκοτεινά δωμάτια χωρίς φωτισμό, για πολλή ώρα. Είναι λογικό σε γενικές γραμμές, όποτε να το αποφεύγετε. Η καλύτερη λύση είναι μια λάμπα πίσω από την τηλεόραση (ακριβώς από πίσω, ώστε να μη φαίνεται), ούτε πολύ «θερμή» (κίτρινη) ούτε πολύ «κρύα» (μπλέ), ώστε να μην αλλοιώνει τα χρώματα της TV που φτάνουν στα μάτια σας και ταυτόχρονα να τα ξεκουράζουν με το φωτισμό που θα διαχέεται στο χώρο.

topothetisi tileorasis (1)

Τέλος, αν πρέπει να δείτε με κλειστά τα φώτα (π.χ. γιατί δίπλα σας κοιμάται το έτερον ήμισυ), μπορείτε να χαμηλώσετε το «brightness» ή «backlight» της τηλεόρασης από το μενού της, για να μη κουράζονται τόσο τα μάτια της, χωρίς να αλλάζετε το contrast της όμως.SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​