Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες αλλαγές προτείνει η Σύνοδος Πρυτάνεων για τις διαγραφές φοιτητών

Κύριο Ποιες αλλαγές προτείνει η Σύνοδος Πρυτάνεων για τις διαγραφές φοιτητών

Η Σύνοδος αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση για να του εκθέσει τη ζωτική σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων

 

Η Σύνοδος Πρυτάνεων στη σημερινή συνεδρίαση, στην Ανάβυσσο, παρουσία της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει στις δύο προηγούμενες Συνόδους ως προς την ανάγκη διάκρισης μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, με στόχο να μη διαγραφούν φοιτητές/τριες που αγωνίζονται να πάρουν το πτυχίο τους και εμπράκτως δείχνουν ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σε σχέση με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, η Σύνοδος προτείνει τις εξής αλλαγές:

α) να μειωθεί σημαντικά το απαιτούμενο ποσοστό επιτυχούς αξιολόγησης που προβλέπεται από το άρθρο 126,

β) να απαλειφθεί ο όρος «επιτυχώς» και να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) να δίνεται η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια αιτιολογημένης αντιμετώπισης «ειδικών» περιπτώσεων φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή.

Ασφάλεια Πανεπιστημίων 
Η Σύνοδος Πρυτάνεων επαναλαμβάνει ότι τα ζητήματα ασφάλειας διαφοροποιούνται μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων και, για τον λόγο αυτό, τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε Α.Ε.Ι., με σημαντική οικονομική στήριξη της πολιτείας. Θεωρεί ότι προτεραιότητα έχουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας, ώστε να προστατεύονται από κάθε πιθανό κίνδυνο η ζωή και η εργασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά από την Πολιτεία να στηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην προσπάθειά του να εκπληρώσει τον ύψιστο σκοπό του που είναι η εκπαίδευση των νέων γενιών σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Χρηματοδότηση

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια είναι η χρηματοδότησή τους, κυρίως για την ανακαίνιση και τη συντήρηση των υποδομών τους, τονίστηκε στη Σύνοδο.

Η Σύνοδος επισημαίνει ότι είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΠΑ 2026-2030, με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια. 

Επίσης, ζητά την άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης που αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών αναγκών. 

Η Σύνοδος αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση για να του εκθέσει τη ζωτική σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία άρθρα από τον/την SpoudaZO Team

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

Copyright © SpoudaZO.gr