Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Παιδείας: Όχι πολύωρες εξετάσεις, αλλά σύντομα τεστ – Συνεδριάζουν τα Πανεπιστήμια!

Κύριο Υπ. Παιδείας: Όχι πολύωρες εξετάσεις, αλλά σύντομα τεστ – Συνεδριάζουν τα Πανεπιστήμια!

H αλήθεια είναι πως μας έχει πιάσει ένα άγχος μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά με την εξεταστική (ποιος να το περίμενε), κι αυτό γιατί τα σενάρια που πιθανώς να ισχύσουν και γενικότερα το άγνωστο που υπάρχει γύρω της, μας δημιουργούν μεγαλύτερη ανασφάλεια. Θα τα βρούμε πιο σκούρα άραγε ή στο τέλος θα βγούμε κερδισμένοι; Αν έχουμε δικαίωμα επιλογής πάντως, ψηφίζουμε το δεύτερο δαγκωτό.

 
 

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι σιγά σιγά γίνονται κάπως πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, με περισσότερες πληροφορίες να βγαίνουν και τις εναλλακτικές να λιγοστεύουν. Ευελπιστούμε κάποια στιγμή να μάθουμε τι θα ισχύσει κι επισήμως, πράγμα βέβαια που εξαρτάται από τον κάθε καθηγητή ξεχωριστά.

Στα πιο πρόσφατα νέα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποφασίστηκε η εξεταστική περίοδος των Παν/μίων να διαρκέσει από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα, με το ακαδημαϊκό εξάμηνο να ολοκληρώνεται τέλος Μαΐου. Τα online μαθήματα φαίνεται να λειτούργησαν καλά για τα ΑΕΙ, οπότε και δεν υπήρχει λόγος να καθυστερήσουν οι εξετάσεις. Αναφορικά με τον τρόπο που αυτές θα πραγματοποιηθούν, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι μετέωρα και σίγουρα όχι συγκεκριμένα.Άλλα Παν/μια φαίνεται να προτιμούν τις γραπτές εξετάσεις όπως τις ξέρουμε, με την τήρηση αυτή τη φορά των απαραίτητων μέτρων, ενώ άλλα σκέφτονται να στραφούν στις ηλεκτρονικές εξετάσεις μέσα από πιστοποιημένες πλατφόρμες και συστήματα αξιοπιστίας.

Υπάρχουν βέβαια και καθηγητές που θα προτιμήσουν την προφορική εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης, εφόσον αυτή είναι εφικτή για το μάθημά τους, ενώ εργασίες και projects θα χρησιμοποιηθούν επίσης γι’ αυτό το σκοπό. Σίγουρα πάντως, επικρατεί μια σύγχυση στις τάξεις των καθηγητών πάνω στους οποίους έχει αφεθεί το «βάρος» της επιλογής, με την κύρια οδηγία του Υπουργείου Παιδείας να λέει ότι πρέπει να αποφευχθούν οι πολύωρες εξετάσεις και να αντικατασταθούν από σύντομα τεστ.

Μέχρι στιγμής λοιπόν, δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από Παν/μια για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η εξεταστική, με το ΟΠΑ να αποφασίζει ποια πολιτική θα ακολουθήσει σε συνεδρίαση της Συγκλήτου την Πέμπτη. Το ίδιο ισχύει και για το ΑΠΘ, με τη συνάντηση της Συγκλήτου να γίνεται την Παρασκευή, ενώ ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου δηλώνει ότι το Παν/μιο πληροί τις προϋποθέσεις για εξ αποστάσεως εξετάσεις. Στο Παν/μιο Αθηνών επικρατεί η ίδια κατάσταση, με καμία επίσημη απόφαση να μην έχει παρθεί προς το παρόν, με τον πρύτανη να δηλώνει απλώς ότι θα δοθεί η δυνατότητα πολλαπλών τρόπων εξέτασης.

Όσο για το ΕΜΠ, ο πρύτανης αναφέρει ότι επίσης δεν έχει υπάρξει απόφαση για συγκροτημένη ηλεκτρονική εξεταστική σε όλα τα τμήματα. Συμπληρώνει ακόμη«Σε μερικά μαθήματα, με μικρό αριθμό εξεταζόμενων, όπως μαθήματα επιλογής ή μαθήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων, είναι δυνατόν να γίνει εξ αποστάσεως εξέταση με διασφάλιση ακεραιότητας, όπως, επί παραδείγματι, εξεταζόμενος και εξεταστής να είναι online και σε πλήρη (οπτική, ακουσιτκή) επικοινωνία. Μια τέτοιου τύπου εξέταση συνήθως προϋποθέτει ότι έχει προηγηθεί, στη διάρκεια του εξαμήνου, εκπόνηση εργασίας ή κάτι συναφές που συνεισφέρει στην οικοδόμηση του τελικού βαθμού του μαθήματος, την οποία συμπληρώνει η τελική (προφορική/εξ αποστάσεως) εξέταση.»

Αυτό που μας έμεινε πάντως, είναι ότι σε περίπτωση που οι καθηγητές επιλέξουν τα σύντομα τεστ, τότε μάλλον η απάντηση στο ερώτημα στην αρχή του άρθρου είναι ότι θα βγούμε κερδισμένοι.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία άρθρα από τον/την SpoudaZO Team

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

Copyright © SpoudaZO.gr