sedoni left all cities
sedoni right all cities

Έρευνα σε Έλληνες φοιτητές έδειξε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης εξαιτίας της καραντίνας!

Κύριο Έρευνα σε Έλληνες φοιτητές έδειξε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης εξαιτίας της καραντίνας!

Το lockdown που ζήσαμε το περασμένο διάστημα είναι μια ιστορία που θα μας στιγματίσει και θα τη θυμόμαστε για πάντα. O καθένας για τους δικούς του λόγους βέβαια, καθώς άλλοι την καταβρήκαν με… τον εγκλεισμό στο σπίτι και τον απόλαυσαν με κάθε τρόπο, ενώ άλλοι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη ψυχολογική θέση και ελπίζουν να διώξουν από πάνω τους γρήγορα τα σημάδια που άφησε η απομόνωση.

Και η αλήθεια είναι ότι το να μένεις ξαφνικά μόνος σου ή έστω με την οικογένειά σου, χωρίς να σου επιτρέπεται η επαφή με φίλους, παρέες, ακόμα και αγνώστους, δεν είναι ακριβώς το γιατροσόφι για ένα άτομο που ήδη πάσχει από κάποια μορφή κατάθλιψης ή περνάει απλώς μια δύσκολη φάση. Ωστόσο, δεν περιμέναμε ότι λόγω αυτής της κατάστασης θα αυξάνονταν τόσο τα ψυχικά προβλήματα ενός σημαντικού μέρους ανθρώπων.

Σύμφωνα, όμως, με έρευνα που έγινε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ σε φοιτητές κατά τη διάρκεια της καραντίνας και της έξαρσης του κορωνοϊού, τα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικών τάσεων πήραν τον ανήφορο.

Αναλυτικότερα, το ποσοστό ανήλθε στο 2,5% – 3%, το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο από το «κανονικό», που είναι 0,5%, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Ψυχιατρικής στη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης.Κι ενώ μέχρι στιγμής μιλάμε για ένα στενάχωρο γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η καραντίνα, η ίδια έρευνα παρουσίασε κι ένα άλλο πιο… απογοητευτικό fact για τη νεολαία. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, εν μέσω κορωνοϊού οι φοιτητές στράφηκαν με τα χίλια στις θεωρίες συνομωσίας, με το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν σε αυτές να ανέρχεται στο 30%, ενώ αν υπολογίσουμε και το «ίσως (και να ισχύουν)» που έδωσαν κάποιοι σαν απάντηση, τότε ανεβαίνουμε ακόμη περισσότερο, στο 50%. Οι ειδικοί βέβαια δηλώνουν ότι αυτό οφείλεται στο άγχος και στη μελαγχολία που σχετίζονται με τη διαχείριση του θυμού και του φόβου. Σας το δίνουμε αν είναι έτσι. 

Πλέον, να πούμε ότι διεξάγεται και μια δεύτερη μελέτη, η οποία αποτελεί επέκταση της πρώτης, ωστόσο έχει πιο μεγάλο και λεπτομερές πρωτόκολλο και ερευνά την ψυχική υγεία του πληθυσμού γενικότερα στη διάρκεια της καραντίνας, καθώς και το κατά πόσο πιστεύει στις θεωρίες συνομωσίας περί COVID – 19. Αυτή συνεχίζει να είναι υπό την ευθύνη του καθηγητή κ. Φουντουλάκη και να αποτελεί πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ συμμετέχουν συνολικά 29 χώρες.

Τα αποτελέσματα αυτής αναμένεται να βγουν σε 1 – 2 μήνες, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί ότι αυτοί που δυσκολεύτηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του lockdown, ήταν γυναίκες και νέοι.

«Ο εγκλεισμός επέδρασε έντονα στην ψυχική υγεία. Θα πρέπει στον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας να λαμβάνεται υπόψη η ψυχική υγεία. Αν ένα ποσοστό 10% του πληθυσμού έχει κατάθλιψη και ένα 10% έχει πολύ έντονο στρες, αυτό το 20% δε θα μπορέσει να βοηθήσει και γι’ αυτό κατά το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας πρέπει να δοθεί βάρος στην ψυχική υγεία.», δήλωσε ο κ Φουντουλάκης

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​