sedoni left all cities
sedoni right all cities

4 επαγγέλματα που μπορείς να ακολουθήσεις με πτυχίο στη Βιολογία

Κύριο 4 επαγγέλματα που μπορείς να ακολουθήσεις με πτυχίο στη Βιολογία
Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο βιολογίας;

Η Βιολογία είναι ένας ανερχόμενος κλάδος, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, και πολλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Αναλόγως των κλίσεων και των ενδιαφερόντων του εκάστοτε φοιτητή ή φοιτήτριας μπορεί κανείς να ειδικευτεί σε πληθώρα αντικειμένων.

Αν λοιπόν βρίσκεσαι στο τελευταίο έτος των σπουδών σου ή έχεις αποφοιτήσει και αναρωτιέσαι με τι θα μπορούσε να ασχοληθεί τελικά ένας βιολόγος, είμαστε εδώ για να σου λύσουμε τις απορίες. Παρακάτω θα βρεις 5 ενδεικτικά επαγγέλματα, που θα μπορούσε να ασκήσει ένα βιολόγος.

1. Βοτανολόγος

Οι βοτανολόγοι είναι κατά κάποιο τρόπο ειδικοί στα φυτά. Ένας βοτανολόγος, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, ερευνά και καταγράφει τα βότανα και ό,τι σχετίζεται με αυτά, όπως είναι οι ιδιότητές του, η καταλληλότητά τους για χρήση σε καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς κλπ. Ένας βοτανολόγος μπορεί να εργαστεί τόσο σε ερευνητικά κέντρα όσο και στη βιομηχανία της ομορφιάς ή ακόμη και ως επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

2. Ζωολόγος

Η ζωολογία είναι ένα συγκεκριμένος κλάδος της βιολογίας που ασχολείται με τη μελέτη των ζώων και έτσι, συνίσταται για τους… φιλόζωους βιολόγους! Ένας ζωολόγος μελετά τα ζώα και τη ζωή τους σε όλα τα επίπεδα (μοριακό, κοινωνικό, οργανικό κλπ), ενώ παράλληλα ασχολείται με διάφορα ζητήματα που αφορούν τα ζώα, όπως είναι ο κύκλος της ζωής τους και οι συνήθειές τους. Ο κάθε ζωολόγος μπορεί να ειδικευτεί σε κάποια «υποειδίκευση» του κλάδου και να ασχοληθεί είτε με μία συγκεκριμένη κατηγορία ζώων (π.χ. έντομα) είτε με την ανατομία κλπ. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των ερευνών του είναι κρίσιμα και σημαντικά για πληθώρα άλλων επιστημών και επαγγελμάτων, όπως είναι η ιατρική ή η γεωργία, ένας ζωολόγος μπορεί να εργαστεί σε εργαστήριο ή (υπό κάπως αντίξοες συνθήκες) σε διάφορα μέρη, προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία ενός συγκεκριμένου ζώου.

3. Περιβαλλοντολόγος

Αντικείμενο του περιβαλλοντολόγου είναι φυσικά η μελέτη του περιβάλλοντος συνολικά. Πολλές φορές κάνοντας επιπλέον σπουδές μπορεί να υπάρξει αναγνώριση ως μηχανικός περιβάλλοντος, κάτι που στο εξωτερικό έχει αρκετή ζήτηση. Ένας περιβαλλοντολόγος γνωρίζει τις αρχές της χημείας, της βιολογίας και ενίοτε, της μηχανικής, και προσπαθεί να εντοπίσει προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, με σκοπό να αναπτύξει αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Τέτοια προβλήματα μπορεί για παράδειγμα να αφορούν την ανακύκλωση, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το νερό ή ακόμη και τη δημόσια υγεία. Εκτός από το γεγονός ότι ένας περιβαλλοντολόγος ή μηχανικός περιβάλλοντος μπορεί να ασχοληθεί σε δημόσιους φορείς, ένας περιβαλλοντολόγος μπορεί να συνεργαστεί με επιχειρήσεις προκειμένου να σιγουρευτεί ότι η εκάστοτε βιομηχανία ή επιχείρηση ακολουθεί τους «πράσινους» νόμους της κάθε χώρας.

4. Γενετιστής – Μοριακός Βιολόγος

Η δυνατότητα να αποφοιτήσεις ως γενετιστής – μοριακός βιολόγος στη χώρα μας, δίνεται μόνο από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το αντίστοιχο τμήμα του στην Αλεξανδρούπολη με τίτλο «Μοριακή Βιολογία και Γενετική». Ωστόσο, αν θέλεις να γίνεις γενετιστής σίγουρα μπορείς να ειδικευτείς μετά την αποφοίτησή σου σε κάποιο άλλο τμήμα Βιολογίας. Ένας γενετιστής γνωρίζει πολλά για την κληρονομικότητα και τις κληρονομικές ασθένειες, ενώ συνήθως πρόκειται για μία εργαστηριακή δουλειά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας γενετιστής μπορεί να ασχοληθεί με τη μοριακή γενετική, τη βιοϊατρική, τη φαρμακογενετική, την εξελικτική βιολογία κλπ Πρόκειται για αρκετά εξειδικευμένο επάγγελμα, με περιορισμένη ζήτηση στη χώρα μας, αλλά αν ενδιαφέρεσαι τότε θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο εξωτερικό.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​