Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Υπουργός Παιδείας για το νέο νομοσχέδιο, τις συγχωνεύσεις καταργήσεις Τμημάτων στα Πανεπιστήμια

Κύριο Η Υπουργός Παιδείας για το νέο νομοσχέδιο, τις συγχωνεύσεις καταργήσεις Τμημάτων στα Πανεπιστήμια

Η Υπουργός Παιδείας για το νέο νομοσχέδιο και τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις Τμημάτων στα Πανεπιστήμια

Νομοσχέδιο ΑΕΙ: Σε συνέντευξη που έδωσε η υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως στην Εφημερίδα «Παραπολιτικά»  και το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ρωτήθηκε και για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

1η ερώτηση προς την Υπουργό: Πότε θα καταθέσετε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων; θα επανέλθουν τα Συμβούλια Διοίκησης; Θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής για κοσμήτορες και πρυτάνεις;

Η απάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως: Πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά νόμο που καταρτίζουμε για την Ανώτατη Εκπαίδευση και αποτελεί προτεραιότητά μας για τη χρονιά αυτή.

Ο πρώτος νόμος αφορούσε την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης ΕΘΑΑΕ και την καθιέρωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων σε συνάρτηση με αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια.

Ο δεύτερος αφορούσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το ανώτατο όριο φοίτησης, και την ασφάλεια του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Ο τρίτος νόμος αφορούσε τις εταιρείες τεχνοβλαστών spin-off σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο τέταρτος νόμος θα αφορά ευρύτερα στην περαιτέρω αναβάθμιση του πανεπιστημίου και στον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ.

Στόχος μας πανεπιστήμια πιο αυτόνομα πιο εξωστρεφή με πιο συλλογική και εξωστρεφή διοίκηση με ενισχυμένη διαφάνεια και αξιοκρατία. Προχωράμε επίσης στη δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από φοιτητές και από άλλα πανεπιστημιακά τμήματα στη διευκόλυνση ερευνητικών συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα στην αναμόρφωση των εκλεκτορικών σωμάτων για την ενίσχυση της αξιοκρατίας και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των συνεργειών με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης που δρομολογείται τώρα αποτελούσε μέρος των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Για όλα αυτά βέβαια θα προηγηθεί διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα προκειμένου να
ακούσουμε τις απόψεις τους επί όλων των σχετικών θεμάτων.

2η ερώτηση: Εχετε μιλήσει για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Θα υπάρξουν καταργήσεις ή και συγχωνεύσεις τμημάτων και σε τι εύρος;

Η απάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως: Εχουν ήδη γίνει πολλές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η αρχή έγινε με την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία είναι αρμόδια μεταξύ άλλων για την αξιολόγηση και πιστοποίηση στα πανεπιστήμια και για να εισηγείται στο υπουργείο σχετικά με την ίδρυση συγχώνευση κατάτμηση και κατάργηση των ΑΕΙ και των ακαδημαϊκών μονάδων τους.

Προχωρήσαμε σε αναστολή της λειτουργίας 37 νέων τμημάτων που ιδρύθηκαν προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια,  χωρίς να έχουν προηγηθεί ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς τη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, παρότι ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή της σε τέτοιου είδους αποφάσεις και ενίοτε με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας
στιγμής.

Καταργήσαμε τη διάταξη που προέβλεπε την ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής όταν χιλιάδες απόφοιτοι Νομικής δεν βρίσκουν δουλειά ενώ κατόπιν θετικής εισήγησης από την ΕΘΑΑΕ εγκρίθηκε το στρατηγικό σχέδιο για την ακαδημαϊκή και ερευνητική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο προβλέπει τον εξορθολογισμό τεσσάρων τμημάτων.

Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε επιστολή προς τους πρυτάνεις με τις κατευθυντήριες γραμμές και τους βασικούς άξονες για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη η οποία θα βασίζεται:

Α. στα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Β. στη μελέτη της ΕΘΑΑΕ η οποία λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες της αγοράς και

Γ. στις προτάσεις των ίδιων των πανεπιστημίων μας

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην περαιτέρω αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη να αναβαθμίσουμε τα πανεπιστήμιά μας και να τους δώσουμε τη θέση που τους αξίζει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία άρθρα από τον/την SpoudaZO Team

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

Copyright © SpoudaZO.gr