Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών τοποθετούνται για την Εκπαιδευτική και Εξεταστική Διαδικασία

Κύριο Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών τοποθετούνται για την Εκπαιδευτική και Εξεταστική Διαδικασία

H έναρξη της εκπαιδευτικής διδασκαλίας στα Πανεπιστήμια, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, συνέπεσε με την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, τους εκατοντάδες διασωληνομένους ασθενείς (εντός και εκτός ΜΕΘ) και με τους νεκρούς κάθε μήνα να υπερβαίνουν τις 2000. Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας περιλαμβάνονται ο περιορισμός των θεατών σε θέατρα, κινηματογράφους, γήπεδα και η 100% πληρότητα σε αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα!

Μάλιστα, στις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας τις οποίες αποδέχθηκε και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν προβλέπεται η περίπτωση νόσησης μέλους ΔΕΠ και η προστασία μελών ΔΕΠ που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο Σύλλογός μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας, καθώς και άλλοι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ, φοιτητών, διοικητικών και εργαζομένων, διατύπωσε αιτήματα με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υγειονομικά ασφαλή και δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων. Δυστυχώς, αντί συγκεκριμένων μέτρων, επελέγη να δοθεί έμφαση στην ατομική ευθύνη και τον εθισμό της κοινής γνώμης στις απώλειες. Η έλλειψη κατάλληλων και αεριζόμενων αιθουσών, ο συνωστισμός στα εργαστήρια, οι ελλιπείς έλεγχοι τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η τριτοκοσμική εικόνα των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν αντισταθμίζονται με την επίρριψη της ευθύνης σε κάθε πολίτη, φοιτητή, καθηγητή και εργαζόμενο.

Σε αυτές τις συνθήκες εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί η συγκατάθεση των Διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών επαναλαμβάνει με έμφαση τα αιτήματά του:

 • Να ενημερωθούν επίσημα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την έκταση της διασποράς της πανδημίας σε αυτή.
 • Όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, πλήρως εμβολιασμένα ή μη, να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν rapid-test και self-test κάθε εβδομάδα.
 • Nα συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ.
 • Να χορηγούνται δωρεάν μάσκες αυξημένης προστασίας σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
 • Να λαμβάνεται μέριμνα από την Πολιτεία και το Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που βρίσκονται σε καραντίνα μακριά από τις οικογένειές τους.
 • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων τις ώρες αιχμής για τις μετακινήσεις από και προς τους πανεπιστημιακούς χώρους.
 • Να εγκατασταθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στους πανεπιστημιακούς χώρους για την υγειονομική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.
 • Όσο διαρκεί η επιδημική έξαρση, να παρασχεθεί η δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων διδασκαλίας/εξέτασης για τους νοσούντες, τα υπό διερεύνηση κρούσματα και τις ευάλωτες ομάδες.
 • Να μην πραγματοποιούνται διαλέξεις ή εξετάσεις σε αίθουσες διδασκαλίας και κλειστούς χώρους με ελλιπή αερισμό που δεν διαθέτουν ειδικές και πιστοποιημένες συσκευές απολύμανσης αέρα.
 • Να εξασφαλισθούν επιπλέον αίθουσες καθώς και κονδύλια για την αποζημίωση επιτηρητών ώστε οι εξετάσεις με φυσική παρουσία να γίνουν με τη μέγιστη αποστασιοποίηση.
 • Να εξασφαλισθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να καθαρίζονται/απολυμαίνονται οι αίθουσες μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Πατρών

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

Copyright © SpoudaZO.gr