Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5 μύθοι για τα online μεταπτυχιακά και γιατί δεν ισχύουν

Κύριο 5 μύθοι για τα online μεταπτυχιακά και γιατί δεν ισχύουν

Μύθος 1: Τα online μεταπτυχιακά δεν έχουν ισχύ

Ίσως, ο μύθος που ακούγεται συχνότερα και είναι πολύ λογικό να έχεις ήδη ακούσει κάποιον να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη αντίληψη βασίζεται στην άποψη ότι αν δεν πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο, το πτυχίο δεν έχει ισχύ. Συνεχίζει επίσης να ακούγεται παρά το ότι πλέον το “remote” έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Γιατί όμως δεν ισχύει αυτός ο μύθος; Ένα online μεταπτυχιακό μπορεί να προσφέρεται από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο. Μάλιστα, ακόμη και βραδευμένα και μεγάλα πανεπιστήμια πλέον, προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως.

Μύθος 2: Δε θα έχεις επαρκή υποστήριξη

Είναι λογικό οι εξ αποστάσεως σπουδές να φαίνονται σε κάποιους “μοναχικές”, καθώς τα μαθήματα δεν γίνονται σε κάποια αίθουσα. Κάτι τέτοιο βέβαια απέχει πολύ απ’ την αλήθεια.

Τα πανεπιστήμια μπορούν να εξασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση των φοιτητών σε εκπαιδευτικό υλικό και εργαλεία μάθησης. Οι φοιτητές μπορούν επίσης να επικοινωνούν ασύγχρονα και να λύνουν απορίες και ερωτήματα.

Πολλά πανεπιστήμια με εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών, ακολουθούν σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης και ασύγχρονης υποστήριξης στους σπουδαστές τους.

Μύθος 3: Πες αντίο στο networking και στις γνωριμίες

Ένας ακόμη μύθος, είναι ότι οι φοιτητές που παρακολουθούν ένα online μεταπτυχιακό πρόγραμμα, δεν θα μπορέσουν να κάνουν νέες επαφές. Δηλαδή, networking, που πιθανώς να τους βοηθήσει και στην μετέπειτά τους καριέρα.

Κάτι που δεν ισχύει για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, πλέον με τα social media και με τις online κοινότητες, κάθε φοιτητής μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλους επιστήμονες του κλάδου, με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές του. Όπως επίσης και άλλα “εργαλεία” που παρέχει το κάθε πανεπιστήμιο, όπως chat, forums κλπ.

Δεύτερον, όποιο online μεταπτυχιακό και αν παρακολουθήσεις, οι καθηγητές δεν παύουν να είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα είχες και σε μία αίθουσα διδασκαλίας με τη φυσική σου παρουσία.

Μύθος 4: Τα online μεταπτυχιακά είναι πιο εύκολα

Πολλοί φοιτητές ανησυχούν ότι ένα online μεταπτυχιακό θα είναι και πιο εύκολο. Άρα, δεν θα πάρουν και την απαραίτητη γνώση. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει. Η ποιότητα και η δυσκολία του κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος, εξαρτάται καθαρά από το πανεπιστήμιο και το ίδιο το πρόγραμμα.

Οπότε αν ανησυχείς ότι το μεταπτυχιακό που παρακολουθείς δε θα είναι challenging επειδή το παρακολουθείς εξ αποστάσεως, δε χρειάζεται. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να πραγματοποιήσεις την έρευνά σου για το αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και πανεπιστήμιο ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Μύθος 5: Οι μελλοντικοί σου εργοδότες θα προβληματιστούν

Ακόμη ένας μύθος που μπορεί να έχεις ακούσει ήδη, είναι ότι οι μελλοντικοί σου εργοδότες μπορεί να προβληματιστούν με τις online μεταπτυχιακές σπουδές.

Με άλλα λόγια, να μην παίρνουν “στα σοβαρά” το πτυχίο σου. Το σημαντικότερο όμως, είναι το πανεπιστήμιο που προσφέρει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και όχι ο τρόπος παρακολούθησης.

Η online μεταπτυχιακή εκπαίδευση επίσης, έχει γίνει πολύ πιο συχνό “φαινόμενο” απ’ ότι παλιά. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο επομένως. Σιγουρέψου μόνο ότι παρακολουθείς κάποιο πρόγραμμα από ένα αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο.

Αυτοί ήταν πέντε από τους συχνότερους μύθους σχετικά με τις online μεταπτυχιακές σπουδές. Τώρα ξέρεις τι ισχύει και τι όχι, αλλά και τι είναι το σημαντικό. Δηλαδή, το πανεπιστήμιο και το ίδιο το πρόγραμμα και όχι ο τρόπος παρακολούθησης.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

Copyright © SpoudaZO.gr