Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετεγγραφές φοιτητών 2022: Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Κύριο Μετεγγραφές φοιτητών 2022: Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας, μίλησε προ ημερών στην ΕΡΤ και έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς κάποιος φοιτητής μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής σε αντίστοιχη σχολή άλλης πόλης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, δύο είναι οι βασικές κατηγορίες φοιτητών που μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή:

  1. Όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα με τις αιτήσεις να υπόκεινται σε ποσοτικό περιορισμό και
  2. Οι επιτυχόντες που έχουν έχουν αδέλφια φοιτητές. Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση γίνεται δεκτή, δίχως ποσοτικό περιορισμό. «Στην πρώτη κατηγορία (οικονομικά – κοινωνικά κριτήρια) υπάρχει ένα 15% ποσοτικός περιορισμός, ενώ στη δεύτερη κατηγορία δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισμός», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που και τα δύο αδέλφια φοιτούν σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή μετεγγραφή δικαιούται μόνο ο πρωτοετής φοιτητής/τρια.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο σταδιοδρομίας, οι περιορισμοί στις μετεγγραφές αφορούν:

  • Μόνο σε αντίστοιχο τμήμα άλλης Περιφερειακής Ενότητας
  • Μόνο αν πιάνει τη βάση της Μετεγγραφής (βάση τμήματος – 2750 μόρια)

 

Oι σχετικές αιτήσεις θα γίνουν αυτόματα και η ψηφιακή πλατφόρμα για τις μετεγγραφές θα ελέγξει τα στοιχεία που θα δηλωθούν. Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μία από τις σοβαρότερες «παγίδες» του μηχανογραφικού είναι τα Τμήματα, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχα και συνεπώς δεν μπορεί κάποιος να πάρει μετεγγραφήΠοια είναι αυτά όμως;

Στο παρόν άρθρο, παρουσιάζονται οι αντιστοιχίες των Τμημάτων ΑΕΙ για το ακαδ. έτος 2022 – 2023, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας: «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2022-2023».

Έχει μεγάλη σημασία να είναι ενήμεροι οι υποψήφιοι, τόσο για τα Τμήματα προς και από τα οποία μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή, αλλά κυρίως και για τα 94 Τμήματα από τα οποία, εφόσον εισαχθούν, δε θα μπορούν κατόπιν να ζητήσουν μετεγγραφή, καθώς είναι μη αντίστοιχα (δεν έχουν αντιστοίχηση με άλλα Τμήματα).

Η αντιστοιχία καθορίστηκε για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.

Για την Απόφαση ελήφθη υπόψη και η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που ελήφθη στην υπ’ αρ. 36/8-7-2022 συνεδρίαση του και διαβιβάστηκε στο ΥΠΑΙΘ, με το, υπό στοιχεία 28132 EJ/8-7-2022 έγγραφο του Προέδρου της Αρχής, με την οποία διατυπώθηκε η γνώμη της ΕΘΑΑΕ για τις αντιστοιχίες των Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.

Τα τμήματα που δεν είναι αντίστοιχα, είναι πάρα πολλά σε αριθμό (94 συνολικά) και καλό θα είναι να τα γνωρίζετε. Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας μπορείτε να βρείτε τις αντιστοιχίες όλων των τμημάτων για να ξέρετε πού βαδίζετε.

Δείτε και τα 94 τμήματα που δεν έχουν αντιστοιχίες και άρα ούτε δυνατότητα μετεγγραφής στα παρακάτω στιγμιότυπα:

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

Copyright © SpoudaZO.gr