Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί τα γράμματα στα πληκτρολόγια δεν έχουν λογική και αλφαβητική σειρά; (video)

Υπάρχει λόγος που τα γράμματα στο πληκτρολόγιο δεν είναι τοποθετημένα σε αλφαβητική σειρά; Το βίντεο του Business Insider εξηγεί ποια είναι η λογική πίσω από την τοποθέτηση των γραμμάτων σε ένα πληκτρολόγιο QWERTY.

«Αυτό είναι ένα πληκτρολόγιο QWERTY. Το εμπνεύστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1870 ένας από τους δημιουργούς της πρωτότυπης γραφομηχανής, ο Κρίστοφερ Λέιθαμ Σολς. Γιατί λοιπόν είναι τόσο αυθαίρετα τοποθετημένα τα γράμματα του αλφάβητου στο πληκτρολόγιο;

Η πρώτη γραφομηχανή, η πατέντα της οποία κατοχυρώθηκε το 1868, ήταν σχεδιασμένη με μια αλφαβητική διάταξη βασισμένη στα πλήκτρα του πιάνου. Το πρώτο μοντέλο του Σολς είχε δύο γραμμές πλήκτρων σε αλφαβητική σειρά στα αγγλικά. Κολλούσαν, όμως, συνέχεια τα πλήκτρα των γραμμάτων που χρησιμοποιούνταν πιο συχνά. Για αυτό και ο Σολς σκέφτηκε το πληκτρολόγιο QWERTY. Για να απλώσει δηλαδή τα δημοφιλή γράμματα και να αποφύγει την εμπλοκή των πλήκτρων στη γραφομηχανή.

Ο Σολς έκλεισε συμφωνία με την εταιρεία Remington, η οποία ενσωμάτωσε το πληκτρολόγιο QWERTY στο πιο δημοφιλές της μοντέλο γραφομηχανής, την Remington 2. Δεν είναι τυχαίο ότι τα γράμματα της πάνω σειράς του πληκτρολογίου αρκούν για να σχηματιστεί η λέξη «γραφομηχανή» στα αγγλικά: TYPEWRITER. Και λίγο διαφήμιση δεν πειράζει.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο ερευνητές με μια τελείως διαφορετική θεωρία για τη διάταξη των γραμμάτων στο πληκτρολόγιο. Το 2011 οι Κοΐτσι Γιασουόκα και  Μοτόκο Γιασουόκα αναζήτησαν την προέλευση και την εξέλιξη του πληκτρολογίου στον κώδικα Μορς. Υποστήριξαν ότι οι πρώτες γραφομηχανές χρησιμοποιούνταν από ασυρματιστές, οι οποίοι θεωρούσαν δύσκολη και μπερδεμένη την αλφαβητική διάταξη για τη συγγραφή των μηνυμάτων.

Μια λεπτομέρεια είναι πως τα πλήκτρα δεν τοποθετήθηκαν σε οριζόντιες και κατακόρυφες γραμμές αλλά κάθε γραμμή είναι διαγωνίως μετατοπισμένη σε σχέση με την από πάνω. Αυτό έγινε λόγω των μηχανολογικών συνδέσμων - καθώς κάθε γράμμα ήταν κολλημένο σε ένα μοχλό, κι έτσι η διαγώνια απόσταση επέτρεπε στους μοχλούς να πατιούνται δίχως να κτυπάει ο ένας πάνω στον άλλο - και αυτή η διάταξη έχει παραμείνει στα ηλεκτρονικά πληκτρολόγια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μοντέλα ηλεκτρονικών πληκτρολογίων που διαφημίζονται ως εργονομικά (όπως το EZ Reach της Type Matrix) που έχουν τα πλήκτρα ακριβώς το ένα κάτω από το άλλο.

Πολυμέσα

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

Copyright © SpoudaZO.gr