sedoni left all cities
sedoni right all cities

10+2 εκθέσεις πoυ δεν πρέπει να χάσεις τον Νοέμβριο

#1 Η τέχνη δεν φυλακίζεται

Μία ξεχωριστή και συνάμα ελπιδοφόρα έκθεση κάνει την αρχή στην arty διαδρομή του μήνα, με την Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά να εγκαινιάζει στις 01/11 (7 μ.μ.) την εικαστική συλλογή «Η τέχνη δεν φυλακίζεται»: έργα μαθητών από το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης», που βρίσκεται μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Μέχρι τις 12/11, οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των κρατούμενων αποδεικνύουν το αστείρευτο της έκφρασης και της πραγματικής ελευθερίας.

Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ.-2 μ.μ. Ελεύθερη είσοδος.

#2 Remembered Light

Μετά από την παρουσίαση στην Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Ρώμη, η φωτογραφική έκθεση της διεθνούς αναγνωρισμένης Sally Mann εγκαινιάζεται στην γκαλερί Gagosian στις 2/11 (7 μ.μ.), όπου και θα φιλοξενηθεί μέχρι τον Ιανουάριο. Έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το ατελιέ του Cy Twombly, φίλου και μέντορα της καλλιτέχνιδας, μπλέκονται με το θερμό φως της Βιρτζίνια σε ένα τοπίο που αποπνέει καλλιτεχνική δημιουργία.

Τρ.- Παρ. & Σάβ.: 11 π.μ.-6 μ.μ., Ελεύθερη είσοδος.

#3 ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα

Πόση ιστορία φαντάζεσαι ότι κρύβεται πίσω από ένα νομισματικό κέρμα; Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4,Κολωνάκι, 2107294220) δίνει την απάντηση από τις 2/11 (μέχρι τα μέσα του Απριλίου), που σε συνεργασία με την Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank φέρνει μία έκθεση που σου δείχνει την… άλλη όψη του νομίσματος. Εμπορικά αγαθά, θρησκευτικές αναπαραστάσεις, έργα τέχνης, ιστορικά γεγονότα και αφηρημένες έννοιες απεικονίζονται στους «καμβάδες» των συναλλαγματικών κερμάτων, φωτίζοντας το ιστορικό status quo των αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Δευτ., Τετ., Παρ., Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Πέμ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. Γενική είσοδος μουσείου: € 7 (εκτός Δευτέρας: € 3,5), μειωμένο εισιτήριο: € 3,50 (άτομα άνω των 65 ετών & φοιτητές), ελεύθερη είσοδος: άνεργοι, άτομα έως 18 ετών.

#4 ACTOPOLIS | Η τέχνη της δράσης

Πώς επηρεάζεται η ζωή στον αστικό χώρο των Βαλκανίων, σε μία χρονική περίοδο οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης; Μία πλούσια γκάμα εναλλακτικών λύσεων που εφαρμόστηκαν στην πόλη της Αθήνας, του Όμπερχάουζεν, της Άγκυρας, του Βουκουρεστίου κ.α., συγκεντρώνονται σε μία έκθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε από τις 3/11 (μέχρι 16/11) και κρυφοκοιτάζουν την πόλη του αύριο.

Δευτ.-Σαβ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Ελεύθερη είσοδος.

#5 Van Gogh Alive – the experience

Φαντάσου να περπατάς μέσα σε ένα χώρο 1.500 τ.μ., ανάμεσα σε τοίχους, κολώνες, πατώματα και οροφές που ζωντανεύουν τρισδιάστατα τα έργα του Van Gohg… Η διεθνούς φήμης multimedia έκθεση που έχει ήδη περιοδεύσει σε 35 μητροπόλεις του κόσμου κερδίζοντας τις εντυπώσεις 10.000.000 θεατών, έρχεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής, από 8/11 (μέχρι αρχές Μαρτίου). Γνώρισε όλο το σύμπαν του μεταϊμπρεσιονιστή βιρτουόζου στο high tech εκθεσιακό «πλανητάριο», που έρχεται για να ανατρέψει την συμβατική εικόνα για τις εκθέσεις.

Δευτ.-Παρ.: 9.45 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 9 π.μ.-8 μ.μ. Γενική είσοδος: € 15, μειωμένο εισιτήριο: € 12 (παιδιά, φοιτητές, άνεργοι, άτομα άνω των 65 ετών), ελεύθερη είσοδος: παιδιά έως 5 ετών (εφόσον συνοδεύονται).

#6 Release The Kraken

Χρησιμοποιώντας για τίτλο ην διάσημη ατάκα του Δία από την περιπέτεια φαντασίας «Clash of the Titans» του 1981 (που ξαναεμφανίστηκε και στο ομώνυμο remake του 2010), ο Αντωνάκης Χριστοδούλου καταπιάνεται ξανά με την αισθητική της τηλεόρασης και πιο συγκεκριμένα με εκπομπές προηγούμενων δεκαετιών (όπως «She-Ra: Princess Of Power», ταινίες Disney όπως το «The Parent Trap», σκηνές τρόμου από το «Twin Peaks» κ.ο.κ.). Ένα pop art βιωματικό ταξίδι στην μνήμη ξεκινά στην Eleftheria Tseliou Gallery, από τις 16 του μηνός μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη.

Tρ.-Παρ.: 12 μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ. -3 μ.μ., Ελεύθερη είσοδος.

#7 Face Forward… into my home

Όσο το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της πλήρους λειτουργίας του το ερχόμενο έτος, ετοιμάζει μία ξεχωριστή έκθεση στα πλαίσια του προγράμματος που συνδιοργανώνει με την Ύπατη Αρμοστεία του OHE για τους Πρόσφυγες. Έργα προσφύγων που δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια του μουσείου προβάλλονται στο ευρύ κοινό από τις 22/11, δίνοντας άλλη μία αφορμή για επίσκεψη στο μουσείο που τον ερχόμενο μήνα παρουσιάζει τα νέα αποκτήματα που προέκυψαν μέσω δωρεών, από τα τελευταία τρία χρόνια.

Τρ.-Κυρ.:  11π.μ - 7μ.μ., Γενική είσοδος μουσείου: € 2, ελεύθερη είσοδος: παιδιά έως 12 ετών, πολύτεκνοι, άνεργοι, άνω των 65 ετών.

#8 Cameron Jamie

Από τα προάστια του Λος Άντζελες, ο Cameron Jamie έρχεται στην Αθήνα και φέρνει μαζί με την ατομική του έκθεση μία γεύση από την λαϊκή κουλτούρα της Δυτικής Ακτής. Από τις 24/11 (8 μ.μ.), κεραμικά γλυπτά, σχέδια και μονοτυπίες μετά από πρωτοποριακούς τεχνοτροπικούς πειραματισμούς του καλλιτέχνη φιλοξενούνται στην γκαλερί Bernier-Eliades (μέχρι 4/1) και αποκαλύπτουν την δύναμη της αρχετυπικής κάθαρσης, μέσα από την διαδικασία καταστροφής και αναγέννησης.

Τρ-Παρ: 10.30 π.μ.-6.30 μ.μ. Σάβ.: 12μ.-4 μ.μ., Ελεύθερη είσοδος.

#9 Mike Kelley: Fortress of Solitude

 

Ένα εντυπωσιακό ποτ πουρί της τριακονταετούς καλλιτεχνικής πορείας του Αμερικανού Mike Kelley έρχεται στις 16/11 (και μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου), με την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα να λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ξεψαχνίζοντας τις αμερικάνικες νευρώσεις, ο καλλιτέχνης που καταξιώθηκε ως άκρως σημαντικός στην σύντομη ζωή του, δημιούργησε με ποικίλα μέσα, καταδεικνύοντας την αλλόκοτη αίσθηση της ψυχολογικής «απατρίας».

 


Δευτ., Τετ., Παρ., Σάβ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Πέμ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. Γενική είσοδος μουσείου: € 7 (εκτός Δευτέρας: € 3,5), μειωμένο εισιτήριο: € 3,50 (άτομα άνω των 65 ετών & φοιτητές), ελεύθερη είσοδος: άνεργοι, άτομα έως 18 ετών.

 

#10 Objects to relate to a trial (Nov17)

Οι απογραφές όλων των αντικειμένων που κατασχέθηκαν από τα δύο κρησφύγετα της 17 Νοέμβρη μετά από την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στον Πειραιά το 2002 (εκτός των αποδεικτικών στοιχείων της δίκης) συγκεντρώνονται από τον Βαγγέλη Βλάχο στο Radio Athènes. Μαζί τους, μια σειρά φωτογραφιών που καταγράφουν όλες τις πόρτες των δωματίων του ξενοδοχείου Intercontinental στην Αθήνα, σε συνδυασμό με μια σειρά φωτογραφιών από το αρχείο του ξενοδοχείου με δημόσια πρόσωπα που διέμεναν εκεί το 1999, δομούν την έκθεση που εγκαινιάζεται στις 15/11 και συνεχίζει μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Πέμ.: 4-8 μ.μ., Σάβ.: 1-5 μ.μ. Ελεύθερη είσοδος.

#11 Ταξίδι στο άγνωστο

Μετά τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε πέρυσι στο Λονδίνο, η έκθεση-ανθολογία όλης της sci-fi μυθοπλασίας βρίσκεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνώνκαι συνεχίζεται όλες τις ημέρες του Νοεμβρίου. Αν θέλεις να δεις από κοντά το κράνος του Νταρθ Βέιντερ, να κρυφοκοιτάξεις τα χειρόγραφα του Ιούλιου Βερν και να περπατήσεις ανάμεσα στις τρομακτικές προτομές του Godzilla, ο Πάτρικ Γκίγκερ έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό ταξίδι στην ιστορία της επιστημονικής φαντασίας από την αρχή του είδους μέχρι σήμερα.

Δευ-Παρ: 4-9 μ.μ., Σάβ-Κυρ: 12μ.-10 μ.μ. Γενική είσοδος: € 5(προπώληση) & € 7(στην είσοδο της έκθεσης), μειωμένο εισιτήριο: οικογένειες, ομάδες άνω των 4 ατόμων (€ 3 προπώληση & € 4 στην είσοδο της έκθεσης), άνεργοι, ΑΜΕΑ, δεύτερη επίσκεψη (€ 2 μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης), δωρεάν: παιδιά έως 5 ετών, άνω των δύο επισκέψεων (με την επίδειξη των προηγούμενων εισιτηρίων).

#12 Στη σκιά του μεγάλου πολέμου

Με τον πλήρη τίτλο «Στη σκιά του μεγάλου πολέμου: αποτυπώνοντας μνήμες μουσείων πριν και μετά την κατοχή», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζει για όλες τις ημέρες του Νοεμβρίου την φωτογραφική έκθεση με αρχειακές εικόνες των εκθεσιακών χώρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών πριν από τον πόλεμο του ’40. Φωτογραφίες-ντοκουμέντα μιλούν για το επίπονο έργο της ανασυγκρότησης των μνημείων, για δύο από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας.

Δευτ.: 1-8 μ.μ., Τρ.-Κυρ.: 9 π.μ.-4 μ.μ., Γενική είσοδος μουσείου: € 10, μειωμένο εισιτήριο: € 5 (άνω των 65 ετών), ελεύθερη είσοδος: νέοι έως 18 ετών, φοιτητές, πολύτεκνοι, άνεργοι).

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​