sedoni left all cities
sedoni right all cities

Τα 4 τρόφιμα και ροφήματα που καταναλώνουμε για ενέργεια, αλλά προκαλούν εξάντληση

Κύριο Τα 4 τρόφιμα και ροφήματα που καταναλώνουμε για ενέργεια, αλλά προκαλούν εξάντληση

Όχι απλώς μειώνουν την ενέργειά μας, αλλά προκαλούν και εξάντληση, οι συγκεκριμένες τέσσερις ομάδες τροφίμων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα αρτοσκευάσματα.

Μπορεί κάποια τρόφιμα και ροφήματα να είναι αποδεδειγμένα υγιεινά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους θα μας ανεβάσει την ενέργεια.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και αρτοσκευάσματα με ζάχαρη κ.ά.

 

Επιπλέον, ακόμη και τα ενεργειακά ποτά, ενδέχεται να έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υπόσχονται, δηλαδή να προκαλούν κούραση, αντί να δίνουν ενέργεια.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι πιο υγιεινές ομάδες τροφίμων, με πολλές βιταμίνες, ελάχιστα λιπαρά, φυτικές ίνες και ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η φύση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για την αύξηση της ενέργειας που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients, διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων με λίγες θερμίδες, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, διατροφικές ελλείψεις και απώλεια ενέργειας.

«Η κατανάλωση τροφών υψηλού όγκου που είναι χαμηλές σε θερμίδες, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι επειδή το στομάχι χορταίνει, αλλά δεν δίνετε στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται», λέει η αμερικανίδα διαιτολόγος Kelsey Kunik.

«Πολλές τροφές υψηλού όγκου και χαμηλών θερμίδων, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο και άλλα λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, ακόμα και τροφές όπως το ποπ κορν, έχουν πολύ όγκο για να προκαλέσουν αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, αλλά όχι αρκετές θερμίδες για να σας δώσουν ενέργεια», συμπληρώνει.

Για ενέργεια, προσθέστε στα γεύματα με φρούτα και λαχανικά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρποί και άπαχες πρωτεΐνες.

Ροφήματα με ζάχαρη

Δεν είναι μυστικό ότι τα πρόσθετα σάκχαρα είναι επιβλαβή για την υγεία.

Τα πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται σε οτιδήποτε, από δημητριακά πρωινού και χυμούς μέχρι γλυκά και αναψυκτικά, αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωσιακή έκπτωση και καρκίνο, αν καταναλώνονται πολύ συχνά.

Επιπλέον, τα πρόσθετα σάκχαρα βραχυπρόθεσμα, μπορούν να προκαλέσουν κόπωση λόγω της αρνητικής τους επίδρασης στην ποιότητα του ύπνου , σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Lifestyle Medicine.

Οι ερευνητές συνιστούν για βέλτιστη υγεία, τα πρόσθετα σάκχαρα να μην αποτελούν περισσότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Αρτοσκευάσματα

Ένα μάφιν ή ένα κομμάτι κέικ, θεωρούμε οι περισσότεροι ότι είναι μία καλή λύση για να μας κόψει την όρεξη και να μας δώσει ενέργεια.

Ωστόσο, τα αρτοσκευάσματα αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και έχουν ελάχιστη θρεπτική αξία που προέρχεται από πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση τους θα προκαλέσει μια προσωρινή απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και θα ακολουθήσει η λεγόμενη ενεργειακή κατάρρευση.

«Τα επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα όπως τα μάφινς, τα κέικ και τα μπισκότα, έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλεύρι και πρόσθετη ζάχαρη, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη», εξηγεί η Kunik.

«Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες χωρίς πρωτεΐνη και φυτικές ίνες για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πέψης αυτής της ζάχαρης, οδηγεί σε ένα κύμα απελευθέρωσης ενέργειας, το οποίο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε καλά για περίπου μία ώρα, αλλά μετά από αυτό, έρχεται η κούραση», λέει η ίδια.

Ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά πωλούνται παντού, σε ψιλικατζίδικα, περίπτερα και σούπερ μάρκετ και υπόσχονται εκτόξευση της ενέργειας και εγρήγορση.

Ωστόσο, αυτές είναι απλώς έξυπνες τακτικές μάρκετινγκ, καθώς τα περισσότερα ενεργειακά ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και έχουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, το αντίθετο αποτέλεσμα.

Έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών με καφεΐνη ή άλλες παρεμφερείς ουσίες όπως η ταυρίνη, μπορεί να χαλάσουν την ποιότητα του ύπνου, να προκαλέσουν απότομη κόπωση και ενεργειακές διαταραχές.

«Ενώ είναι γνωστό ότι η καφεΐνη ενισχύει την ενέργειά σας, η υπερβολική ποσότητα της μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Εκτός από τη διαταραχή του ύπνου σας, οι ερευνητές λένε ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κόπωση, ακόμα και την επόμενη μέρα», καταλήγει η Kunik.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​