sedoni left all cities
sedoni right all cities

Γιατί λαχταρούμε τη σεξουαλική καινοτομία

Κύριο Γιατί λαχταρούμε τη σεξουαλική καινοτομία

Το να σας διεγείρει η ποικιλία δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση σας.
Όταν το ενδιαφέρον για το σεξ αρχίζει να μειώνεται, η έκθεση σε έναν νέο ή νέα σύντροφο έχει έναν τρόπο να το επαναφέρει. Αυτό το φαινόμενο, που ονομάστηκε επίσημα το φαινόμενο Coolidge, πήρε το όνομά του από ένα δημοφιλές ανέκδοτο σχετικά με μια υποτιθέμενη επίσκεψη που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Calvin Coolidge και η σύζυγός του έκαναν σε μια φάρμα κοτόπουλου. Η ιστορία έχει ως εξής:

"Κυρία. Ο Κούλιτζ, παρατηρώντας το σθένος με το οποίο ένας ιδιαίτερα επιφανής κόκορας σκέπαζε κότα μετά από κότα, ζήτησε από τον οδηγό να βεβαιωθεί ότι ο Πρόεδρος έλαβε υπόψη τη συμπεριφορά του κόκορα. Όταν ο Πρόεδρος Κούλιτζ έφτασε στο ναυπηγείο, ο κόκορας επισημάνθηκε και τα κατορθώματά του αφηγήθηκαν ο οδηγός, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυρία Κούλιτζ είχε ζητήσει να ενημερωθεί ο Πρόεδρος για την ανδρεία του κόκορα. Ο πρόεδρος συλλογίστηκε για μια στιγμή και απάντησε: «Πείτε στην κυρία Coolidge ότι υπάρχουν περισσότερες από μία κότες.» (Hatfield και Walter, 1978)

Το φαινόμενο Coolidge έχει τεκμηριωθεί σε πολλά είδη ζώων. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει βρει ότι όταν ένας αρσενικός αρουραίος τοποθετείται μέσα σε ένα κλουβί με αρκετούς θηλυκούς αρουραίους που βρίσκονται σε ζέστη, θα ζευγαρώσει με όλους τους μέχρι να φανεί εξαντλημένος. Ωστόσο, εάν ένα νέο θηλυκό εισαχθεί στη συνέχεια στο κλουβί, τα αρσενικά συχνά βιώνουν αμέσως ανανεωμένο ενδιαφέρον για το σεξ και αρχίζουν να ζευγαρώνουν ξανά.

Το φαινόμενο Coolidge εμφανίζεται σε όλα τα είδη
Το φαινόμενο Coolidge έχει τεκμηριωθεί και σε ανθρώπους. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι άνδρες συμμετέχοντες είτε εκτέθηκαν σε σταθερά είτε σε ποικίλα σεξουαλικά ερεθίσματα, ενώ το επίπεδο της σεξουαλικής τους διέγερσης μετρήθηκε από μια συσκευή που καταγράφει τις αλλαγές στην περιφέρεια του πέους. Οι άνδρες που είχαν επανειλημμένα τα ίδια ερεθίσματα έδειξαν λιγότερη διέγερση με την πάροδο του χρόνου (έδειξαν εξοικείωση). Αντίθετα, οι άνδρες που εκτέθηκαν σε ποικίλα ερεθίσματα διατήρησαν υψηλότερα επίπεδα διέγερσης.

Μια διαφορετική μελέτη ετεροφυλόφιλων ανδρών διαπίστωσε ότι, μετά την παρακολούθηση πορνό κλιπ με την ίδια ηθοποιό για μια περίοδο αρκετών ημερών, η έκθεση σε ερωτικό υλικό με μια νέα ηθοποιό συνδέθηκε όχι μόνο με την ταχύτερη εκσπερμάτιση αλλά και με την απελευθέρωση πιο ενεργού σπέρματος. Αυτό υποδηλώνει ότι το φαινόμενο Coolidge μπορεί να έχει μια εξελικτική εξήγηση πίσω από αυτό, καθώς μπορεί να αυξήσει δυνητικά τις πιθανότητες αναπαραγωγικής επιτυχίας των ανδρών με νέους συντρόφους.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν περιορίζεται στους άνδρες
Το φαινόμενο Coolidge έχει επίσης τεκμηριωθεί σε γυναίκες, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Για παράδειγμα, έρευνα σε θηλυκά χάμστερ διαπίστωσε ότι μετά το ζευγάρωμα με ένα αρσενικό χάμστερ μέχρι την εξάντληση, εκδηλώνουν ανανεωμένο ενδιαφέρον για το σεξ όταν ένα νέο αρσενικό εισάγεται στο κλουβί. Επίσης, έρευνα σε γυναίκες διαπίστωσε ότι, όπως και οι άνδρες, δείχνουν κάποιο βαθμό εξοικείωσης ως απάντηση σε επαναλαμβανόμενες παρουσιάσεις του ίδιου ερωτικού ερεθίσματος. Αυτό που μας λένε όλα αυτά είναι ότι το Φαινόμενο Coolidge δεν είναι ένα μοναδικό ανδρικό φαινόμενο με οποιοδήποτε σκέλος της φαντασίας.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το φαινόμενο Coolidge έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ρομαντικές μας σχέσεις. Συγκεκριμένα, υποδηλώνει ότι η μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος για έναν μακροχρόνιο σύντροφο και η ενθουσιασμός από την ποικιλία είναι πιθανώς αναμενόμενη, αντί για ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς ή τη σχέση σας.

Τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να καταπολεμήσει αυτήν την πιθανή μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος;

Πώς να κρατήσετε το πάθος ζωντανό
Κάποιοι μπορεί να αποφασίσουν να έχουν μια συναινετικά μη μονογαμική σχέση, στην οποία επιτρέπουν ρητά κάποιο βαθμό εξωτερικής σεξουαλικής εμπλοκής. Αυτό μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, όπως να έχετε μια ανοιχτή σχέση, να κάνετε swinging ή να συμμετέχετε σε ένα περιστασιακό τρίο. Φυσικά, ενώ η συναινετική μη μονογαμία λειτουργεί για μερικούς, δεν είναι κατάλληλη για όλους. Οι διαφορετικοί τύποι σχέσεων λειτουργούν καλύτερα για διαφορετικούς ανθρώπους, εν μέρει λόγω των διαφορών στην προσωπικότητα.

Για όσους θέλουν βοήθεια να αποκρούσουν το φαινόμενο Coolidge διατηρώντας παράλληλα τη μονογαμία, ένας τρόπος για να το πετύχουν είναι απλώς ενσωματώνοντας περισσότερη καινοτομία στη σχέση και τη σεξουαλική τους ζωή. Η καινοτομία σε όλες τις μορφές (όχι μόνο οι νέοι σύντροφοι) μπορεί να γεννήσει σεξουαλικό ενθουσιασμό. Ως απόδειξη αυτού, η έρευνα έχει βρει ότι τα μακροχρόνια ζευγάρια που αναφέρουν ότι έχουν τα πιο έντονα συναισθήματα το ένα για το άλλο είναι εκείνα που συμμετέχουν στις πιο νέες και συναρπαστικές δραστηριότητες μαζί.

Μπορείτε ενδεχομένως να τονώσετε το ίδιο επίπεδο σεξουαλικού ενθουσιασμού που μπορεί να λάβετε από έναν νέο σύντροφο, φέρνοντας περισσότερη καινοτομία στη σχέση σας με άλλους τρόπους.

Όλα αυτά για να πούμε ότι η δοκιμή νέων πραγμάτων και η ανταλλαγή νέων εμπειριών (σεξουαλικών και μη) είναι ένα από τα κλειδιά για να διατηρήσετε το πάθος ζωντανό.

 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​