Πώς είναι να ζεις με τα κλισέ που άλλοι σου επέβαλλαν;
- Γράφτηκε από τον SpoudaZO Team
- Κατηγορία Lifestyle
Κάθε μέρα μπορεί να ακούς τα ίδια και τα ίδια σε διαφορετικούς κοινωνικούς κύκλους. Πολλές φορές ίσως να αναρωτιέσαι από πού προέκυψαν αυτές οι απόψεις.
Ούτε οι ίδιοι που τις ενστερνίζονται θα θυμούνται από πού ξεκίνησαν, ποιος πρωτοείπε αυτές τις φράσεις και μετά διαδόθηκαν και έγιναν «viral» από μια άλλη εποχή (ένας όρος που, παρότι είναι των τελευταίων χρόνων, είναι απόλυτα διαχρονικός).
«Τα ετερώνυμα έλκονται» - μάλλον ισχύει στη φυσική, αλλά γιατί πρέπει να το θεωρήσουμε δεδομένο στην προσωπική μας ζωή;
«Η ζωή είναι μικρή» - ποιος έχει ορίσει και κρίνει την αξία της ζωής;
«Όλα για κάποιο λόγο γίνονται» - όχι, δεν γίνονται όλα για κάποιο λόγο. Αν σου χάλασε το αυτοκίνητο το πρωί, άργησες να πας στη δουλειά, χάλασε η διάθεσή σου και θα σου κοστίσει ακριβά, δεν έγινε για κάποιο λόγο και για να σε μάθει η ζωή ότι οι δυσκολίες είναι για να τις προσπερνάμε. Θα ήσουν καλά και χωρίς να πάθει ζημιά το αυτοκίνητό σου.
Και άλλες τόσα κοινότοπα επιχειρήματα, απόψεις και κλισέ που ακούμε καθημερινά και αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να τα θεωρούμε πανάκεια χωρίς αμφισβήτηση.
Ο Νικόλας Σμυρνάκης έρχεται με το νέο του βιβλίο Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες να μας πει:
Αμφισβήτησέ τα όλα. Δεν είναι ντροπή να δέχεσαι βοήθεια ούτε ο Θεός τιμωρεί τους κακούς και ανταμείβει τους καλούς. Μας παροτρύνει να δούμε τον κόσμο… ανάποδα και να καταρρίψουμε μερικές από τις «αλήθειες» (23 για την ακρίβεια) που έχουμε διδαχτεί.
«Μην αγοράζεις το νόημα απ’ όλες τις κουβέντες που σου πουλάνε. Φίλτραρε ό,τι ακούς. Μάθε. Ρώτα. Αμφισβήτησε.»
Το βιβλίο, διαποτισμένο από προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα και με αναφορές σε δεκάδες στοχαστές και στο έργο τους (Νίτσε, Σοπενχάουερ, Καζαντζάκης, Ντεκάρτ κ.ά.), προσφέρει μια φιλοσοφική και παράλληλα βαθιά εμπνευσμένη ματιά για τον κόσμο.
Ευχόμαστε λοιπόν το Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες να είναι έναυσμα για να αποβάλλουμε υποτιθέμενες βαθυστόχαστες σοφίες.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείς να διαβάσεις τις πρώτες του σελίδες.
- Πηγή: psychology
SpoudaZO Team
Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους
Σχετικά Άρθρα
-
«Το Λιμάνι Δίνει Ζωή» – Εθελοντική Αιμοδοσία στον Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.
-
Πώς συνδέονται τα στοματικά μικρόβια με την παχυσαρκία;
-
Οθόνες - Ψηφιακός Ευνουχισμός: Το «Ναρκωτικό» που Λιώνει τον Εγκέφαλο των Παιδιών
-
Γυναίκες και έλλειψη βιταμίνης D - τι πρέπει να κάνουν
-
Υγιής άνδρας υπέστη εγκεφαλικό μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενεργειακών ποτών
Τελευταία άρθρα από τον/την SpoudaZO Team
- 400 εκατομμύρια σε μεταδιδακτορικούς ερευνητές από την Κομισιόν
- Στην τελική ευθεία για την πιστοποίηση τα κοινά μεταπτυχιακά
- Η μεγαλύτερη ηλιακή έκλειψη του αιώνα – Η μέρα θα γίνει νύχτα
- Τα 10 πιο περιζήτητα πτυχία πανεπιστημίου
- Πάνω από 7.000 φοιτητές και φοιτήτριες έχουν εκδώσει την ψηφιακή ευρωπαϊκή φοιτητική κάρτα
Το SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.