sedoni left all cities
sedoni right all cities

cityguide 728x150 city

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Κορίνθου ,Βάσου Πετροπούλου- Παν. Γαρταγάνη, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), Κοινωφελές Ίδρυμα, το οποίο συστήθηκε το 1976, από την Αλκμήνη Γαρταγάνη-Πετροπούλου. Σκοπός του είναι η ανεύρεση, συντήρηση, έκθεση, και προβολή λαογραφικού και ιστορικού υλικού καθώς επίσης και η διάδοση των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους αλλά και στο ευρύ κοινό.

Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου, δίπλα από τη πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Φλοίσβος) και όπισθεν της στρατιωτικής Λέσχης Κορίνθου και περιβάλλεται από μια μικρή πλατεία όπου έχει στηθεί η προτομή της ιδρύτριας του. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο, που ανεγέρθηκε με δαπάνες της δωρήτριάς του και την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Δήμος Κορινθίων συμπαραστάθηκε σε όλες τις φάσεις ανέγερσης του κτιρίου,το οποίο κτίσθηκε σε σχέδια του ακαδημαϊκού Σόλωνος Κυδωνιάτη, μελέτες του μηχανικού Αρ. Παπαθάνου καθώς και του μηχανολόγου Ιωάννη Γαρταγάνη. Τη προσπάθεια αυτή, στήριξαν ομόλογα Ιδρύματα και πλειάδα ειδικών, με σκοπό τη τεκμηρίωση των συλλογών και του σχεδιασμού της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, όπως το κέντρο ¨Έρευνας και Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, τα Μουσεία Μπενάκη, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και το Εθνικό Ιστορικό.

Οι πλούσιες συλλογές του χρονολογούνται από τις αρχές του 19 αιώνα έως τα μέσα του 20ου και περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδος, με κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοιας, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής καθώς και αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη.

Στο πρώτο και δεύτερο όροφο του Μουσείου εκθέτονται διάφορες γυναικείες και αντρικές φορεσιές καθώς επίσης πληθώρα κεντημάτων και κοσμημάτων. Ο τρίτος όροφος είναι προορισμένος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις περιοδικές εκθέσεις, όπου πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο, με ποικίλη θεματολογία συνοδευόμενη συνήθως από το ανάλογο έντυπο υλικό.

Το Μουσείο συνεργάζεται με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οργανώνει εκδηλώσεις και προβαίνει κατά καιρούς σε εκδόσεις, αξιοποιώντας έτσι τις πλούσιες συλλογές του.

  • Διεύθυνση: Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου 1 & 201 Ερμού και Γεωργίου Σεφέρη Κόρινθος 201 00
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου Μουσείο Ισθμίας »