sedoni left all cities
sedoni right all cities

cityguide 728x150 city

Πατρινό καρναβάλι για πάντα..!

Κύριο Πατρινό καρναβάλι για πάντα..!

Το Καρναβάλι της Πάτρας με την υπεραιωνόβια ιστορία του, καταξιωμένο πλήρως στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτέλεσε ασφαλή οδό και ενέπνευσε τη δημιουργία πλήθους τοπικών καρναβαλιών σε Δήμους της χώρας, που σε πολλές περιπτώσεις υιοθέτησαν τα χαρακτηριστικά του. Αποτελεί αναμφισβήτητα το κυριότερο πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός της πόλης.

Στο μεγαλύτερο μέρος του αντλεί τη ζωογόνα ενέργειά του από τον υψηλότατο βαθμό συμμετοχής όλων των πολιτών. Η συμμετοχή όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων προσδίδουν στο Πατρινό Καρναβάλι τον πάνδημο χαρακτήρα του, που σε συνδυασμό με την προσέλκυση ενός τεράστιου αριθμού επισκεπτών, εξασφαλίζει στην πόλη τη βαριά βιομηχανία της και στις μέρες μας μια τονωτική ένεση για την οικονομία της.

Η νεολαία, πραγματική ατμομηχανή του Πατρινού Καρναβαλιού, το καθιστά ως τοκορυφαίο Καρναβάλι των Νέων σε πανελλήνιο αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η εντυπωσιακή συμμετοχή της νεολαίας, που γίνεται - όπως και η συμμετοχή των πολιτών των υπόλοιπων ηλικιών - με δική της χρηματοδότηση, έχει δώσει ανεπανάληπτους καρπούς σπάνιας δημιουργίας, σάτιρας, ευρηματικότητας, κεφιού και αυθορμητισμού.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Τελετή Έναρξής

Στις 17 Ιανουαρίου και μέχρι την Επίσημη Τελετή Έναρξης, το πρώτο Σάββατο του καρναβαλιού, κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Πάτρας ο Τελάλης του Πατρινού Καρναβαλιού ανεβασμένος στο μουσικό του άρμα.

Καλεί με κάθε καρναβαλική επισημότητα τους Πατρινούς να συμμετέχουν στους εορτασμούς της Ημέρας Έναρξης και να παραβρεθούν στην φαντασμαγορική Τελετή όπου κηρύσσεταιη έναρξη από τον Δήμαρχο Πατρέων.

Καρναβάλι των παιδιών

Το Καρναβάλι των Παιδιών είναι μια ξεχωριστή ενότητα του Πατρινού Καρναβαλιού ως συνέχεια και εξέλιξη του baby rally που πρωτοδιοργανώθηκε το 1968. Για 18 συνεχόμενα χρόνια δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την καρναβαλική κουλτούρα της πόλης και να εθιστούν δημιουργικά στα πολιτιστικά δρώμενα. Βασικές του δράσεις είναι το Καρναβαλικό Εργαστήρι των Παιδιών, οι Καρναβαλουπόλεις και φυσικά η Μεγάλη Παρέλαση των Παιδιών.

• Στο Καρναβαλικό Εργαστήρι των Παιδιών συμμετέχουν σχολεία της πόλης και της περιφέρειας σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση. Πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Καρναβαλικού Εργαστηρίου υπό την καθοδήγηση εικαστικών. Έχει διαφορετική θεματολογία κάθε χρόνο και στο τέλος των Εργαστηρίων πραγματοποιείται Έκθεση με τα έργα των παιδιών.

• Οι Καρναβαλουπόλεις στήνονται σε πλατείες και δρόμους της πόλης, πλαισιωμένες με χαρούμενες διαδραστικές κατασκευές, διαφορετικού θέματος κάθε φορά και μαζί με τις δραστηριότητες για παιδιά σε συνεργασία με παιδαγωγούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες (θέατρα δρόμου, θεατρικό παιχνίδι, μουσικά δρώμενα, κ.α.) δημιουργούν ένα ξεχωριστό και ευχάριστο περιβάλλον. Συμμετέχουν περίπου 3.000 παιδιά.

• Στη Μεγάλη Παρέλαση των Παιδιών συμμετέχουν περίπου 12.000 παιδιά από την Πάτρα, την Δυτική Ελλάδα, αλλά και από όλη την χώρα. Την παρέλαση συντροφεύουν τα παιδικά άρματα, η μπαντίνα του Δήμου Πατρέων, κ.α. υπό τους ήχους ειδικά διασκευασμένης μουσικής.Αξιοσημείωτο είναι πως το Καρναβάλι των Παιδιών είναι το

μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη με τόσηδιάρκεια,μαζική συμμετοχή και υψηλή καλλιτεχνική αισθητική.

Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού

Ο Κρυμμένος Θησαυρός διεξάγεται για 48 χρόνια και αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας του Πατρινού Καρναβαλιού. Οι ομάδες που παρελαύνουν στο Πατρινό Καρναβάλι συγκροτούνται από διάφορες συντροφιές, τα ¨πληρώματα¨ με νέο θέμα κάθε χρόνο για τη μεταμφίεση τους.Τα πληρώματα εκτός από τις παρελάσεις συμμετέχουν και στα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς του Κρυμμένου Θησαυρού, που περιλαμβάνουν ερωτήσεις και γρίφους,παιχνίδια μέσα στη πόλη, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, παντομίμας, και ότι άλλο βάλουν στο μυαλό τους οι διοργανωτές του παιχνιδιού.

Παιχνίδι Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού

Είναι το μικρό αδερφάκι του κλασικού παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού που φέτος κλείνει 7 χρόνια και έχει όλα τα όμορφα και ανατρεπτικά χαρακτηριστικά του. Δημιουργήθηκε για να προσφέρει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να επισκεφτούν την Πάτρα, την ευκαιρία και τη χαρά συμμετοχής τους μέσω του διαδικτυακού παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού.

Τσικνοπέμπτη

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο χρώμα στην Πάτρα εξαιτίας και της επιρροής του Καρναβαλιού. Την ημέρα εκείνη εκατοντάδες Πατρινοί στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης από το πρωί ως το βράδυ. Όμως επίκεντρο των εκδηλώσεων αποτελεί η Άνω Πόλη. Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.Προσαρμοσμένα στο παραδοσιακό ύφος και τη φυσιογνωμία της γιορτής πραγματοποιούνται παρελάσεις με ειδικά θέματα ταιριαστά στο κλίμα της ημέρας όπως παρέλαση αρμάτων ελληνικού κινηματογράφου ή παρέλαση της Μπούλας, μουσικές κομπανίες, μπάντες χάλκινων πνευστών, παραδοσιακοί χοροί κ.λ.π.

Μπουρμπούλια

Παραδοσιακό, αποκλειστικά Πατρινό, έθιμο. Απογευματινοί χοροί στους οποίους οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό, φορώντας μαύρο μακρύ ντόμινο και μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται, και έχουν την πρωτοβουλία στην επιλογή καβαλιέρου στο χορό. Οι κύριοι μπαίνουν στο χορό με πολιτικά. Στα χρόνια που οι σχέσεις των δυο φύλων ήταν υπό αυστηρή επιτήρηση το μπουρμπούλι ήταν μια ετήσια απόδραση και τόπος πραγματικών αλλά και φανταστικών ερωτικών περιπετειών. Γίνονται και σήμερα διατηρώντας την παράδοση, γιατί κανέναν δεν αφήνει αδιάφορο αυτό το παιχνίδι μυστηρίου!.

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων

“Μώμος ο Πατρεύς”

Ένας νεότερος θεσμός που εντάχθηκε εδώ και 4 χρόνια στο βασικό κορμό δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού είναι το Πανελλήνιο Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ Σάτιρας «Μώμος ο Πατρεύς», το οποίο προσδίδει και πανελλαδικά στην Πάτρα τον τίτλο της Πρωτεύουσας της Σάτιρας.Ερασιτεχνικοί θίασοι από όλη την Ελλάδα καλούνται να διαγωνιστούν με το σατυρικό τους δεκάλεπτο στην Πάτρα. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλες τις ερασιτεχνικές ομάδες της Ελλάδας αλλά οι δέκα καλύτερες που θα προκριθούν έρχονται στην Πάτρα και συνθέτουν από κοινού την μοναδική στο είδος της σπονδυλωτή παράσταση «Μώμος».

Παρέλαση Σχολών Χορού

Ο χορός, αναπόσπαστο στοιχείο του Πατρινού Καρναβαλιού, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μεγάλη γιορτή της πόλης. Έτσι λοιπόν οι σχολές χορού της πόλης πραγματοποιούν την δική τους χορογραφημένη παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία όπου παρουσιάζουν τις χορευτικές τους δημιουργίες σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα.

Νυχτερινή παρέλαση του τελευταίου Σαββάτου

Λέγεται και ποδαράτη επειδή δεν παρουσιάζονται οι κατασκευές και τα άρματα των πληρωμάτων άλλα μόνο τα μέλη με τις στολές τους. Η νύχτα, οι φωτισμοί, η μουσική, η γρήγορη ροή, τα χρώματα και το κέφι συνδυάζονται επιφυλάσσοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής

Κορυφαία εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού. Προηγούνται τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου κι ακολουθούν χωρίς τελειωμό τα πληρώματα με τα άρματα και τις κατασκευές τους. Παρά την ικανοποιητική ροή που επιτυγχάνεται, η παρέλαση, λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων (40.000 τα τελευταία χρόνια), διαρκεί αρκετές ώρες.Διασχίζει την πόλη, παρακολουθείται από πλήθος θεατών στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια των σπιτιών και τις κερκίδες και μεταδίδεται τηλεοπτικά, όπως κι αυτή του Σαββάτου,από το εθνικό δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η επισκεψιμότητα του τελευταίου διημέρου του Πατρινού Καρναβαλιού ξεπερνά τα 100.000 άτομα.

Τελετή λήξης

Οι ημέρες γλεντιού, δημιουργίας και χαράς κλείνουν στο κεντρικό λιμενοβραχίονα της Πάτρας με την παραδοσιακή καύση του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου. Σε μια τεράστια σκηνή με ειδικό φωτισμό και μουσική πραγματοποιούνται ξεχωριστά σόου με πολλά – πολλά εκθαμβωτικά πυροτεχνήματα ξεσηκώνουν το πλήθος παρασύροντάς το σε ένα ξέφρενο χορό – αποχαιρετισμό στο καρναβάλι που τελείωσε. Το ραντεβού των απανταχού καρναβαλιστών ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά. Μεταδίδεται, επίσης, τηλεοπτικά.Η διοργάνωση δεν μπορεί να εκτιμήσει τον τεράστιο όγκο του πλήθους που συρρέει στο Μόλο της Αγίου Νικολάου και στην παραλιακή ζώνη τη βραδιά αυτή.Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια μοναδική σε συγκέντρωση πλήθους εορταστική εκδήλωση ετήσιας βάσης σε όλη την Ελλάδα.