sedoni left all cities
sedoni right all cities

cityguide 728x150 city

Θέατρο Αγορά

Το θέατρο Αγορά ιδρύθηκε και λειτούργησε το Μάρτιο του 1990. Οι εργασίες για την διαμόρφωση του είχαν αρχίσει από τον χειμώνα του 1988. Η δημιουργία του οφείλεται σε εθελοντές πατρινούς που συσπειρώθηκαν γύρω από την Εταιρία Θεάτρου και Τέχνης (1987).«Η Αγορά» είναι το δεύτερο κλειστό θέατρο που γεννήθηκε την πόλη της Πάτρας, έπειτα από το θέατρο «Απόλλων», το οποίο είναι ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Ερνέστο Τσίλλερ (Ernst Moritz Theodor Ziller), που κατασκευάστηκε το 1872 και είναι το αρχαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας.
Το άλλο θέατρο, «Η Αγορά» στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο, στο κέντρο της πόλης, ακριβώς στην αγκαλιά της ιστορικής αγοράς της πόλης το «Μαρκάτο». Την αγορά αυτή την έκτισαν το 1699 οι Ενετοί και μ’ αυτόν τον τρόπο ίδρυσαν τη Δημοτική αγορά των Πατρών. Τα παλιά κτίρια της αγοράς ήταν πανομοιότυπα, με μαγαζί κάτω και κατοικία στον επάνω όροφο. Ένα από αυτά τα κτήρια φιλοξενεί και το θέατρο «Η Αγορά». Το κτήριο αυτό κτίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα σε αρχιτεκτονική αρμονία με τα κτίσματα του «Μαρκάτο» και είχε χρήσεις οικίας και καταστημάτων, όπου κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξε άσυλο αστέγων και κατόπιν καρβουναποθήκης, όμως σχεδόν ερειπωμένο.
Το κτήριο αυτό παραχωρήθηκε στην «Εταιρία Θεάτρου και Τέχνης» από το Υπουργείο Πολιτισμού (όπου ανήκει), επί υπουργίας της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη το 1988. Στην παραχώρηση αυτή συνέβαλε η μεσολάβηση (μετά από θετική εισήγηση) του Αρχαιολογικού Συμβουλίου και της τοπικής Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπό τον κ. Λάζαρο Κολώνα.
Η Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία είχε απαλλοτριώσει το κτίσμα για μελλοντική ανασκαφή εισηγήθηκε θετικά για την παραχώρηση του. Η θετική εισήγηση και η αγάπη της Μελίνας για την τέχνη στάθηκαν ικανά να χαρίσουν στην Πάτρα, το δεύτερο κλειστό της Θέατρο έπειτα από 118 χρόνια.
Ένα θέατρο στο ιστορικό κέντρο της, με την βοήθεια και το όραμα μιας ομάδας πολιτών της που εξακολουθούν να ονειρεύονται και να δημιουργούν όπως τότε. Τα μέλη, ο θίασος και οι φίλοι της Εταιρίας Θεάτρου και Τέχνης, με προσωπική εθελοντική εργασία κατάφεραν να υλοποιήσουν την απόφαση αυτή, μεταμορφώνοντας το μισοερειπωμένο αυτό νεοκλασικό κτήριο, σε θέατρο 113 θέσεων.
«Η Εταιρία Θεάτρου και Τέχνης» έκτοτε, έχει την χρήση αυτού του θεατρικού χώρου και είναι υπεύθυνη για την λειτουργία του και την πολιτιστική του δραστηριότητα, η οποία από την γέννηση του θεάτρου μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι πρωτοπόρα και μοναδική.
Από την ημέρα της σύστασης της Εταιρίας Θεάτρου και Τέχνης μέχρι σήμερα, σημαντικοί άνθρωποι των τεχνών έχουν στηρίξει την προσπάθεια της και έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του θεάτρου και του θιάσου, αλλά και πολλοί άλλοι Πατρινοί πολίτες.
Μέσα στους εθελοντές που συνέβαλαν στην στήριξή και την λειτουργία του θεάτρου, καθώς και της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης ήταν:
Κ. Καζάκος (ηθοποιός), Τζ. Καρέζη (ηθοποιός), Ε. Κονταμανίδου (ηθοποιός), Α. Βουτσινάς (σκηνοθέτης), Κ. Μπάκας (σκηνοθέτης),ο Κ. Τσιάνος (σκηνοθέτης), Χ. Χάλαρης (συνθέτης και μελετητής), Γρ. Σηφάκης (καθ. της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και μελετητής της από σκηνής ερμηνεία του αρχαίου δράματος), Βάϊος Παγγουρέλης και Χριστίνα Παγγουρέλη, Ρέα Γαλανάκη και πολλοί άλλοι.
Ουσιαστικότερη συμβολή αυτά τα 20 περίπου χρόνια υπήρξε αυτή των ντόπιων διανοούμενων, επιστημόνων, καλλιτεχνών και νέων που αγκάλιασαν το δημιουργικό έργο της «Αγοράς».
Όμως πέρα από τους ανθρώπους που την στήριξαν στον Καλλιτεχνικό στίβο, υπήρξαν και άνθρωποι που την στήριξαν και στην προσπάθειά της να αυτοδιοικηθεί και αυτοί ήταν οι άνθρωποι του Δ.Σ της.

Διεύθυνση:Γεωργίου Καραϊσκάκη 139-161

Πηγή

  • Διεύθυνση: Γεωργίου Καραϊσκάκη πατρα
  • Τηλέφωνο: 2610225588 2610225884
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Θέατρο act Θέατρο Αντίμετρο »