sedoni left all cities
sedoni right all cities

cityguide 728x150 city

ΜΝΗΜΕIΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞAΝΔΡΟΥ Γ΄ (ΑΛEΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜEΓΑΣ)

Στην Νέα Παραλία, σε ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυσύχναστα μέρη της Θεσσαλονίκης υπάρχει το μνημείο μίας από τις πιο διάσημες προσωπικότητες όλων των εποχών. Ενός ατόμου που δημιούργησε ένα μύθο που ακούγεται ως τις μέρες μας. Αυτό είναι το μνημείο του Αλέξανδρου Γ΄ , ο οποίος έμεινε επίσης γνωστός και ως ‘Αλέξανδρος ο Μέγας’.

Γεννημένος το 356πΧ στην Πέλλα της Μακεδονίας ήταν ο γιός του Βασιλιά Φιλίππου Β’ και της πριγκήπισσας Ολυμπιάδος η οποία καταγόταν από την Ήπειρο. Έλαβε εκτεταμένη και πολυεπίπεδη μόρφωση ενώ μαθήτευσε δίπλα στον μεγαλύτερο φιλόσοφο της εποχής, τον Αριστοτέλη. Ο Αλέξανδρος ανέλαβε την διακυβέρνηση του Μακεδονικού Βασιλείου αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του το 336πΧ.

Εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις εξαιρετικές οικονομικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει ο πατέρας του κατά την περίοδο της ηγεμονίας του, κατάφερε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να επεκτείνει την Μακεδονική ηγεμονία μεταξύ των Ελληνικών πόλεων.

Επικεφαλής πλέον της Πανελλήνιας Συμμαχίας στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας και του Βασιλιά Δαρείου Γ΄, χρησιμοποίησε μερικά από τα πιο ευφυή στρατηγικά τεχνάσματα που κατέληξαν σε κάποιους από τους μεγαλύτερους θριάμβους στην ανθρώπινη ιστορία.

Οι μάχες της Ισσού, του Γρανικού Ποταμού και των Γαυγαμήλων μελετούνται ακόμα και σήμερα από ιστορικούς και αναλυτές ενώ αποτελούν σημείο αναφοράς ως προς την αποτελεσματικότητα τους και τις τακτικές που εφαρμόσθηκαν.

Μέχρι τον θάνατο του στην Βαβυλώνα το 323πΧ, είχε ήδη δημιουργηθεί μια απέραντη αυτοκρατορία που εκτείνονταν από την Θράκη και την Μακεδονία έως και τα βάθη της Αιγύπτου και τις Ινδικές επικράτειες της Ανατολής. Νέοι δίαυλοι επικοινωνίας, θαλάσσιου και χερσαίου εμπορίου καθιερώθηκαν για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό.

Είχαν ήδη πλέον τεθεί οι βάσεις για την ιστορική περίοδο που αργότερα θα έμενε γνωστή ως ΄Ελληνιστική΄ (323 – 30 πΧ). Η Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός είχαν πλέον εξαπλωθεί σε ανεπανάληπτη κλίμακα αφήνοντας το στίγμα τους σε επιστήμες, τέχνες και πολιτισμό.

Η παρουσία του Μ. Αλεξάνδρου υπήρξε ηγεμονική και καταλυτική καταφέρνοντας να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη εποχή με τις ενέργειες του και να εμπνεύσει μύθους και αφηγήσεις δεκάδων λαών σε πολλά μέρη του κόσμου. Αναφορές στο πρόσωπο του μπορούν να βρεθούν στην Αραβοπερσική, Αιγυπτιακή, Ισλαμική, Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή παράδοση και τέχνη!

 

Great Alexander MonumentΞεκινώντας από το μνημείο σύμβολο της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο, αμέσως μετά το Βασιλικό Θέατρο θα συναντήσετε το μνημείο του σε έναν χώρο που επιτρέπει την κατάλληλη αισθητική και προβολή που του αξίζει.

Το εντυπωσιακό σε μέγεθος μνημείο τον αναπαριστά έφιππο πάνω στο άλογο που ο ίδιος είχε ονομάσει, τον ‘Βουκεφάλα’. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην θάλασσα, σε περίοπτη θέση υπερυψωμένο κατά αρκετά μέτρα.

Ύστερα από εκτεταμένη ανακατασκευή που διήρκησε δυόμισι χρόνια ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της πολης και ιδιαίτερα η Νέα Παράλια έχει μεταμορφωθεί πλήρως σε έναν υπέροχο χώρο κατάλληλο για περπάτημα!

Παράλληλα με μια επίσκεψη σε αυτό θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε και τα υπέροχα θεματικά πάρκα της Νέας Παραλίας σε ένα χαλαρωτικό περίπατο στον οποίο θα συναντήσετε και πολλούς Θεσσαλονικείς. Θα καταλάβετε σίγουρα τον λόγο που η Νέα Παραλία είναι τόσο αγαπητή…

 Πολλά μοναδικά αντικείμενα της Μακεδονικής Δυναστείας και αλλά ανεκτίμητα εκθέματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αλλά και στο μοναδικής ομορφιάς Μακεδονικό Μουσείο στην Βεργίνα.


Συνεχίζοντας την βόλτα σας στην Νέα Παραλία θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και τα μοναδικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Θα την βρείτε εύκολα καθώς εκτείνεται παράλληλα με το παραλιακό μέτωπο με κατεύθυνση ανατολικά, προς το Μέγαρο Μουσικής.

ΠΗΓΗ

  • Διεύθυνση: Ο κήπος του Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκη 546 21