sedoni left all cities
sedoni right all cities

cityguide 728x150 city

ΚAΣΤΡΑ – ΕΠΤΑΠYΡΓΙΟ – ΠYΡΓΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝIΟΥ

Παράλληλα με την βόλτα σας στην Άνω Πόλη δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε την ευκαιρία να ρίξετε μια πιo προσεκτική ματιά στα Βυζαντινά Μεσαιωνικά τείχη και φρούρια τα οποία κυκλώνουν ακόμα και σήμερα ένα μέρος του κέντρου της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.

Η όλη αίσθηση είναι μοναδική! Θα νιώσετε να ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο, βαθιά στο παρελθόν της πόλης, καθώς το όλο μέρος περιτριγυρίζεται από ιστορία.

Οι εντυπωσιακές αυτές οχυρωματικές κατασκευές δημιουργήθηκαν με κύριο γνώμονα την προστασία της πόλης από τις εκτεταμένες επιδρομές εχθρικών φυλών και με σκοπό να αντέξουν μακροχρόνιες πολιορκίες, κάτι που σε μεγάλο βαθμό μπόρεσαν να το κάνουν.

Τα Βυζαντινά Τείχη της Θεσσαλονίκης

Trigoniou Pyrgos

Οι αρχικές οχυρώσεις κατασκευάστηκαν αμέσως μετά την ίδρυση της στα τέλη του 4ου αιώνα μΧ, ωστόσο τα υπάρχοντα τείχη δημιουργήθηκαν κατά το 390 μΧ κατά την βασιλεία του αυτοκράτορα Θεοδοσίου. Αν και ενσωματώνουν κάποια δείγματα των προγενέστερων κατασκευών δέχθηκαν ωστόσο και αρκετές μεταγενέστερες προσθήκες, μετατροπές και βελτιώσεις.

Τα αμυντικά τους χαρακτηριστικά και ικανότητες είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά! Το μήκος τους ξεπερνούσε συνολικά τα 7 χιλιόμετρα, με το ύψος να φτάνει σε αρκετά σημεία έως και τα 10μ και το πάχος τα 5μ.

Ένας σημαντικός αριθμός επιπλέον αμυντικών κατασκευών και πύργων προστέθηκαν σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν το Επταπύργιον καθώς και ο Πύργος του Τριγωνίου, σε μικρή απόσταση από την ακρόπολη των τειχών. Μια σειρά από επιπλέον αμυντικούς πύργους με τετράγωνη, κυκλική η πολυγωνική κατασκευή έχουν προστεθεί κατά μήκος της περιμέτρου των τειχών.

Τα τείχη περικύκλωναν το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης έως και τον 19ο αιώνα όταν η Οθωμανική διοίκηση αποφάσισε στα πλαίσια ενός εκσυγχρονισμού και αλλαγής των αστικών χαρακτηριστικών της πόλης να κατεδαφίσει ολόκληρο το παραθαλάσσιο τμήμα τους.

Πύργος του Τριγωνίου (Πύργος της Αλύσεως)

Trigoniou Pyrgos

Ίσως το εντυπωσιακότερο σημείο τον τειχών και ένα απο τα πιο πολυσύχναστα και δημοφιλή σε όλη την Θεσσαλονίκη αποτελεί ο Πύργος του Τριγωνίου. Έχοντας κατασκευασθεί πιθανότατα στο δεύτερο μισό του 15ουμΧαιώνα χρησιμοποιήθηκε ώς οπλοστάσιο και πύργος πυροβολικού σε ένα από τα σημεία όπου θεωρούνταν κρίσιμα για την αντιμετώπιση πολεμικών ενεργειών.

Η συνεχής οχύρωση της τοποθεσίας μαρτυρά την σημασία που δίνονταν στο συγκεκριμένο σημείο καθώς συνόρευε με την Ακρόπολη η οποία και αποτελούσε το ασφαλέστερο καταφύγιο για τον πληθυσμό κατα την διάρκεια των επιδρομών. 

Ενώ σήμερα ο πύργος είναι γνωστός και με τα δύο ονόματα, υπάρχουν έρευνες και προσσεγγίσεις που υποστηρίζουν οτι η ονομασία αυτή παρέπεμπε σε άλλο παραπλήσιο κτίσμα με τριγωνική κάτοψη και προβολή κάτι που καθιστά ακριβέστερη την προσφώνηση του ως "Πύργος της Αλύσεως". Κατά την Οθωμανική περίοδο ήταν επίσης γνωστός ώς Πύργος της Αλυσίδας (Zincirli Kule) και Ζωσμένος Πύργος (Kusakli Kule), πιθανότατα εξαιτίας της διακοσμητικής ταινίας που έφερε στην περιφέρεια του. 

Όταν θα επισκεφτείτε τον Πύργο του Τριγωνίου και την κύρια πύλη των τειχών (Πορτάρα) θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την υπέροχη θεά του Θερμαϊκού κόλπου που προσφέρει το μέρος, ενώ μια προσεκτικότερη ματιά θα σας αποκαλύψει τα παλιά όρια των τειχών που χάνονται στο σημερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και τα όρια της ιστορικής άνω πόλης!

ΠΗΓΗ

  • Διεύθυνση: Κάστρα Συκιές 566 25
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΜΠΕΗ ΧΑΜΑΜ ΛΕΥΚOΣ ΠYΡΓΟΣ »