sedoni left all cities
sedoni right all cities

cityguide 728x150 city

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Mουσείο Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης και στεγάζεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους σε ένα κτίριο 1100 τετραγωνικών μέτρων.

Το μουσείο φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό από σημαντικά και σπάνια εκθέματα πολλά από τα οποία προέρχονται από προσωπικές συλλογές. Αποτελεί καταφύγιο για όλους τους αληθινούς «εραστές» του κινηματογράφου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν το πώς ξεκίνησε ο κινηματογράφος στην Ελλάδα, για τις πρώτες προσπάθειες κινηματογράφησης και παραγωγής ταινιών και φυσικά να ανακαλύψουν περισσότερα για την χρυσή εποχή της δεκαετίας του 1960.

Πολλά εκθεσιακά αντικείμενα θα εντυπωσιάσουν το κοινό καθώς είναι από διάφορες μηχανές λήψης και προβολής που χρησιμοποιήθηκαν σε γνωστές ταινίες, φιλμ, φακοί αλλά και αφίσες. Πάνω από 2000 φωτογραφίες από εκατοντάδες ελληνικές ταινίες είναι διαθέσιμες.

Η χαλαρή ατμόσφαιρα αλλά και το χαμηλό κόστος εισιτηρίου θα κάνουν σίγουρα την επίσκεψή σας ακόμα πιο ευχάριστη ενώ σε μικρή απόσταση θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε το επίσης εξαιρετικό Μουσείο Φωτογραφίας. Εν ολίγοις πρόκειται ίσως για έναν από τους πιο ιδανικούς τρόπους να ξεκινήσετε την περιήγηση σας στην Θεσσαλονίκη!

ΜΟΥΣΕΊΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
 

Το Μουσείο Φωτογραφίας είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα κάτω από την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην φωτογραφία. Άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά το 1998.

Μπορείτε εύκολα να το εντοπίσετε στην Αποθήκη Α στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δίπλα από το μουσείο κινηματογράφου. Η αποστολή του εστιάζεται στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση σειρά εκθέσεων, την δημιουργία αρχείων και συλλογών από υλικό που έχουν προσφέρει φωτογράφοι και φυσικά την έκδοση βιβλίων και καταλόγων. Επιπλέον το μουσείο φροντίζει για την οργάνωση διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το κοινό.

ThPhotography Museum Thessaloniki BΗ οργάνωση της διεθνούς έκθεσης «Φωτοσυνγκυρία» είναι μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος στο μουσείο. Ο χώρος του αποτελεί σημείο συνάντησης όλων όσων αγαπούν την τέχνη και την φωτογραφία, καθώς πρόκειται για ένα μέρος ιδανικό για έμπνευση και συζήτηση.

Μέσα από πολλές δραστηριότητες το Μουσείο επιδιώκει να προσφέρει έναν οδηγό αρχαρίων στο εικονικό περιβάλλον και τελικά, να μάθει στο κοινό για το πώς να «διαβάζει» τις εικόνες και να εξοικειωθεί με τις χρήσεις του: στην επικοινωνία, στο φωτορεπορτάζ, στην φωτογραφία, ντοκιμαντέρ και πάνω από όλα στην τέχνη.

Οι συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης βασίζονται σε δωρεές και αγορές και αποτελούνται από περισσότερα από 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα. Καλύπτουν την περίοδο από το 1890 έως το 1980 και περιλαμβάνουν έργα των Σωκράτη Ιορδανίδη, Γιάννη Στυλιανού, Δημήτρη Λέτσιου και μέρος των αρχείων του Κώστα Μπαλάφα και της Nelly, ενώ το μουσείο λειτουργεί επίσης ως θεματοφύλακας για το ελληνικό τμήμα του Fred Boissonas, αρχείο το οποίο ανήκει στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Η ψηφιοποίηση της φωτογραφικής συλλογής και των αρχείων του Μουσείου ολοκληρώθηκε με την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος «Κοινωνία Πληροφορίας».

Με δυο λόγια, αν σας ενδιαφέρει η φωτογραφία ή η τέχνη είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να περάσετε σίγουρα κάποια στιγμή! Δίπλα από το Μουσείο Κινηματογράφου και πολύ κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους είναι ένα πραγματικά καλό σημείο εκκίνησης για την εξερεύνηση του κέντρου της πόλης ή για ένα ωραίο περίπατο τους στην παραλιακή.

ΠΗΓΗ

  • Διεύθυνση: Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Warehouse A Pier A Thessaloniki 546 25