sedoni left all cities
sedoni right all cities

Πώς θα εντοπίσεις ένα Troll από τα πέντε πρώτα ποσταρίσματά του

Το τρολάρισμα είναι κάτι σαν παγκόσμιο χόμπι. Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα γουστάρουμε να παρεμβαίνουμε στα social media των άλλων και να ναρκοθετούμε τα σχόλια, τα topics και τις συζητήσεις τους. Κάποιες φορές όλο αυτό έχει πλάκα, κάποιες άλλες γίνεται τόσο ανέμπνευστα που είναι απλώς εκνευριστικό. Ούτως ή άλλως, όσο καλά κι αν γίνεται, το τρολάρισμα καταντάει κουραστικό από ένα σημείο και μετά.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Stanford και του Cornell, αποφάσισαν να βρουν μια αποτελεσματική φόρμουλα αντιμετώπισης της πιο διαδεδομένης online επιδημίας. Εντόπισαν μέσω του Disqus Trolls που δραστηριοποιούνταν σε κολοσιαία δίκτυα (όπως αυτοί του CNN, του IGN και της Breitbart) και μελέτησαν τη συμπεριφορά τους. Συγκεκριμένα, ακολούθησαν τους ενοχλητικούς χρήστες σχόλιο προς σχόλιο, συγκρίνοντας τους με χρήστες οι οποίοι δεν έχουν δεχθεί ποτέ στη ζωή τους ban από κάποιον ιστότοπο. Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική της έρευνας, μέσα σε 18 μήνες μελέτησαν και κατέγραψαν τη συμπεριφορά συνολικά 1.700.000 χρηστών.

Η ανάλυση της ταυτότητας των Trolls τους οδήγησε σε κάποια συμπεράσματα. Όπως, πχ, το ότι επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα και σχετικά λίγα posts, ενώ η ποιότητα της γραφής τους είναι συνήθως χαμηλότερη από των υπολοίπων σχολιαστών (χαρακτηρίζεται από ορθογραφικά και συντακτικά λάθη). Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά, συνέθεσαν μοτίβα συμπεριφοράς κι επινόησαν έναν αλγόριθμο που είναι σε θέση να τα εντοπίσει, να τα αξιολογήσει και να προβλέψει εγκαίρως τις συμπεριφορές, πριν γίνουν ενοχλητικές.

Ο αλγόριθμος είναι κατά 80% ακριβής και μπορεί να εντοπίσει ένα Troll από τις πρώτες πέντε αναρτήσεις του. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως ο αλγόριθμος δεν μπορεί να διαχωρίσει το τρολάρισμα από τον σαρκασμό ούτε το συνειδητό τσαλάκωμα μια συζήτησης από τον αθώο χαβαλέ. Οπότε, για αρχή τουλάχιστον, θα φακελώνει όλους όσοι θα κάνουν το λάθος να ποστάρουν πολλά σχόλια σε περίεργη γραπτή γλώσσα.

Μέχρι να τελειοποιηθεί το σύστημα, λοιπόν, απλά πρόσεχε τι γράφεις. Και μην αφήνεις τα Trolls να σου σπάνε τα νεύρα. Να θυμάσαι πάντα ότι οι αντιδράσεις σου τους δίνουν νόημα ύπαρξης. Αν τα αγνοήσεις, θα μαζέψουν τα σχολιάκια τους και θα πάνε σε άλλο thread.

ΠΗΓΗ

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​