sedoni left all cities
sedoni right all cities

Μία ομάδα εθελοντών στη Θεσσαλονίκη διαβάζει λογοτεχνία σε αυτούς που αδυνατούν

«Αλήθεια, σας αρέσει ο Ντοστογιέφσκι;» ήταν το πρώτο πράγμα που με ρώτησε στο τηλέφωνο η Μαρία Ψωμά Πετρίδου. Λίγα δευτερόλεπτα μετά με είχε καλέσει να παρακολουθήσω από κοντά την επίσκεψη της «Διάβασέ μου!» στο Βαφοπούλειο. «Την Τρίτη στις 10:00. Να έχεις τετράδιο για σημειώσεις», με πείραξε στο κλείσιμο. Η ίδια έφτασε στον χώρο 20 λεπτά πριν το ραντεβού. Ήθελε να ελέγξει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο χαρούμενα ηλικιωμένα πρόσωπα περνούσαν την πόρτα σαν μαθητές που προσέρχονται στο αγαπημένο τους μάθημα. Στις 10:00 ακριβώς η Ναταλία είχε πάρει τη θέση της και άρχισε να διαβάζει. Φωναχτά.
 
«Η «Διάβασέ μου!» είναι εθελοντική ομάδα φωναχτών λογοτεχνικών αναγνώσεων και δημιουργήθηκε από μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του ΣΑΑΚ (Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια). Η Λέσχη αυτή λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια. Κάποια στιγμή γεννήθηκε η ανάγκη όλα αυτά τα σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα που διαβάζουμε και συζητούμε να μπορούμε να τα μοιραζόμαστε και με άλλους ανθρώπους που ενδεχομένως δεν είχαν την ευκαιρία ή την δυνατότητα να γίνουν αναγνώστες. Βλέπετε, ένας συστηματικός αναγνώστης βιώνει όλα τα ευεργετήματα της ανάγνωσης».
 
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
 
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
Αυτή τη στιγμή οι εθελοντές της «Διάβασέ μου!» είναι 30 αλλά συνεχώς έρχονται νέα μηνύματα συμμετοχής. Υπάρχουν οι εθελοντές αναγνώστες που διαβάζουν κάθε εβδομάδα στην ομάδα τους. Υπάρχουν όμως και αυτοί που επιλέγουν λογοτεχνικά κείμενα για το αρχείο της ομάδας και απασχολούνται σε πολλές άλλες αρμοδιότητες», αναφέρει η Μαρία και στέκεται στις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής καθώς και στους χώρους που λαμβάνουν χώρα οι αναγνώσεις.
«Τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής: Να είναι ο ίδιος αναγνώστης, να έχει πάθος με την λογοτεχνία και ταυτόχρονα να θέλει να διαχειρίζεται ομάδα. Όμως, όσο μια εθελοντική ομάδα μεγαλώνει, τόσο υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσε να ασχοληθεί κάποιος. Όπως εξεύρεση χορηγιών, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α. Μέχρι σήμερα διαβάζουμε σε πολλές και διαφορετικές ομάδες, όπως ΚΑΠΗ, γηροκομεία, Δημοτικές Βιβλιοθήκες, ψυχιατρείο, Σχολή Τυφλών, Σχεδία και αλλού. Στο ξεκίνημά μας προτείναμε εμείς στα ΚΑΠΗ τη συνεργασία και μας αγκάλιασαν αμέσως! Από εκεί και πέρα οι προτάσεις έρχονται από μόνες τους ή από τα μέλη. Η ανταπόκριση όσων παρακολουθούν τις ομάδες μας είναι εξαιρετικά θερμή και ενθουσιώδης. Κάθε εβδομάδα περιμένουν τους εθελοντές με αδημονία και προσπαθούν να μην λείψουν από καμιά συνάντηση», προσθέτει.
 
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
 
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
Πίσω μας η Ναταλία συνεχίζει το διάβασμα και το κοινό την κοιτάει στα μάτια, δουλεύοντας στο μυαλό του τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει. «Οι αναγνωστικές ομάδες κρατάνε 1 ώρα, στην διάρκεια των οποίων διαβάζεται ένα λογοτεχνικό κείμενο και μετά ακολουθεί συζήτηση. Τα κείμενα που διαβάζονται (διηγήματα περισσότερο) επιλέγονται τόσο από την ελληνική όσο και από την παγκόσμια λογοτεχνία. Σε κάθε ομάδα μπορεί να διαβάζεται διαφορετικό ανάλογα με τις ανάγκες των μελών, οπότε έχουμε πολλά κείμενα με εξαιρετική ανταπόκριση. Κάθε συνάντηση είναι και κάτι άλλο, μια διαφορετική εμπειρία. Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς τι όμορφο και κι αναπάντεχο θα προκύψει με έναυσμα το θέμα μιας ιστορίας!», επισημαίνει.
Τη ρωτάω να μου αφηγηθεί εικόνες από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας. «Μια από τις πιο ξεχωριστές ομάδες ανάγνωσης είναι αυτή του ψυχιατρείου, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των κειμένων και τα μέλη της ομάδας έχουν έναν ιδιαίτερο και πολύ συγκινητικό τρόπο που συμμετέχουν.
 
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
 
Η πιο ισχυρή εικόνα είναι τα χαμόγελα και τα πρόσωπα που φωτίζουν, όποιας ηλικίας κι αν είναι και με όποια προβλήματα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που όχι μόνο δείχνουν αλλά και αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση αυτών των ομάδων ακόμα και σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή από κάποιες μορφές νοητικής υστέρησης. Βλέπετε σε χώρες τις Δύσης αυτό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζονται από πανεπιστήμια αλλά και από το εθνικό σύστημα υγείας τους. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι αυτές οι ομάδες δεν είναι «ακροάσεις» αλλά βάζουν τα άτομα που συμμετέχουν στη διαδικασία της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων. Είναι λοιπόν συμμετοχικές», καταλήγει και αναφέρεται στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας.
 
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
φωτογραφία: Βαγγέλης Δημόπουλος/LIFO
 
«Στόχος μας είναι να διευρύνουμε και να απλώνουμε τις ομάδες μας σε όλη την πόλη αλλά και εκτός των ορίων της και ταυτόχρονα να προσελκύουμε όλο και περισσότερους εθελοντές αλλά και χορηγούς που θα στηρίζουν τις δράσεις μας και την επιμόρφωση των εθελοντών. Σε αυτές τις συναντήσεις ανάγνωσης όλοι παίρνουν πράγματα. Άνοιγμα της σκέψης, ανταλλαγή απόψεων, έκφραση συναισθημάτων αλλά και προβλημάτων, αισιοδοξία, αποδοχή, επικοινωνία καθώς και δημιουργία καινούργιων σχέσεων. Με λίγα λόγια ανθρώπινη επαφή!».
SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​