sedoni left all cities
sedoni right all cities

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ
 

Έχει περάσει 1,5 χρόνος από την μέρα που χτύπησα για πρώτη φορά το κουδούνι στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δικτύου θεραπευτικών Υπηρεσιών - ΓΕΦΥΡΑ και από τότε τα πράγματα στην ζωή μου έχουν αλλάξει δραστικά. Όχι απλά διέκοψα τη χρήση ουσιών, αλλά έμαθα να αντιμετωπίζω τα προβλήματα της ζωής, να είμαι ειλικρινής με τα συναισθήματά μου, να κάνω καθαρές σχέσεις με τους ανθρώπους και έβαλα στόχο να αυτονομηθώ και να εξελιχθώ χωρίς να κρύβομαι από τους φόβους μου.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας, μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω τον εαυτό μου με στόχο άλλοτε να αλλάξω, άλλοτε να τον βελτιώσω ή και απλά να τον αποδεχτώ.

Για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα, πρέπει να γνωρίζει τις βασικές αρχές λειτουργίας του Δικτύου και τις δομές του. Βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας αλλά και των συνθεραπευόμενών μου αυτά που θα θελα να γνωρίζει κάποιος για να ζητήσει βοήθεια και καταφέρει να απεξαρτηθεί είναι τα εξής:

Το Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ λειτουργεί στην Πάτρα από τον Ιούνιο του 1998, είναι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ, καθώς και στις οικογένειές τους.

Στο πρόγραμμα κάποιος έρχεται εθελοντικά, είναι δηλαδή επιλογή του. Φυσικά, η στήριξη και ενθάρρυνση των κοντινών του ανθρώπων (γονέων, συντρόφων, αδελφιών και άλλων σημαντικών ανθρώπων) είναι καταλυτικής σημασίας, γι' αυτό δίνεται η δυνατότητα και σε αυτούς να συμμετέχουν παράλληλα με τον ίδιο σε δικές τους ομάδες σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι, μέσα από το πρόβλημα εξάρτησης ενός ανθρώπου δίνεται η ευκαιρία και στους υπόλοιπους όχι μόνο να μπορούν να τον βοηθήσουν ουσιαστικά αλλά να βελτιώσουν και οι ίδιοι την ποιότητα της δικιάς τους ζωής και της οικογένειας στο σύνολό της που ενδεχομένως μέσα από την ανοχή στη χρήση έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα.

Πρόκειται για ένα στεγνό πρόγραμμα, χωρίς υποκατάστατα, και από την στιγμή που εντάσσεται κάποιος στην Θεραπευτική Κοινότητα ΓΕΦΥΡΑ και στην συνέχεια στην Επανένταξη απέχει απ' όλες τις ψυχοδραστικές ουσίες.

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό, λειτουργεί καθημερινά από το πρωί στις 09:00 έως στις 17:00. Την υπόλοιπη μέρα ο θεραπευόμενος συνεχίζει το πρόγραμμα στο σπίτι του με τους δικούς του ανθρώπους που συμμετέχουν στην θεραπεία.

Είναι δωρεάν και μπορεί να συμμετέχει σε αυτό οποιοσδήποτε ενήλικας έως 45 ετών που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης, χωρίς καμία διάκριση. Τέλος, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε φάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το πόσο έχει εξελιχθεί κανείς μέσα από την πορεία της θεραπείας του. 

Πιο συγκεκριμένα τα στάδια θεραπείας ανά δομή είναι:

Συμβουλευτικός Σταθμός: Στο χώρο του Συμβουλευτικού Σταθμού έρχεται όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης. Έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε ατομικές συνεδρίες και ομαδικές με άλλους χρήστες, να συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει λόγω της εξάρτησης και να πάρει βοήθεια. Προετοιμάζεται για την διακοπή της χρήση ουσιών και μέσα σε ένα καθαρό και απαλλαγμένο από ουσίες περιβάλλον. Επίσης, λειτουργεί το Πρόγραμμα Σωματικής Αποτοξίνωσης για την αντιμετώπιση του σωματικού στερητικού συνδρόμου. Στο Συμβουλευτικό Σταθμό επίσης μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει έναν δικό του άνθρωπο και έχει την δυνατότητα ατομικών

συναντήσεων και στην συνέχεια να συμμετέχει σε ομάδες (γονέων, αδερφών, συζύγων και σημαντικών άλλων) έως ότου ο εξαρτημένος ενταχθεί στην Κοινότητα.

Η Θεραπευτική Κοινότητα ΓΕΦΥΡΑ: Η Κοινότητα αποτελεί την βασικότερη φάση της θεραπείας, όπου ο θεραπευόμενος καλείται να μάθει έναν καινούργιο τρόπο ζωής που βασίζεται στον προγραμματισμό, την εμπιστοσύνη, την φροντίδα, την ομαδικότητα, την διεκδίκηση, την αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων καθώς και να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του δημιουργικά μέσα από δραστηριότητες (σπουδές, χόμπι, εργασία, εκπαιδεύσεις). Τα μέλη της κοινότητας αποκτούν δυνατούς δεσμούς μεταξύ τους μέσα από τους ομαδικούς στόχους και τις θεραπευτικές διαδικασίες και είναι σημαντικοί ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί για την καλή λειτουργία του χώρου και την εξέλιξης της ομάδας.

Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Δραστηριοποίησης: Σε αυτήν την φάση ο θεραπευόμενος καλείται να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει τις δεξιότητες που απέκτησε στην Κοινότητα. Στόχος του τώρα είναι να ενταχθεί ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο και προοδευτικά να γίνει ένας ανεξάρτητος άνθρωπος, νοητικά και πρακτικά, έχοντας δηλαδή την ικανότητα να λύνει μόνος του τα όποια προβλήματα προκύπτουν στην ζωή του και να αυτοσυντηρηθεί.

«Δεν φοβάμαι πλέον την δύναμη της χρήσης, υποσχέθηκα στο παιδί που ήμουν κάποτε να παλέψω για τα όνειρα που έκανα»

 

Δαυίδ. Δ., θεραπευόμενο μέλος

Προγράμματος Κοινωνικής Δραστηριοποίησης

 Σύλλογος Οικογένειας της Θεραπευτικής Κοινότητας ΓΕΦΥΡΑ: Παράλληλα με το Δίκτυο λειτουργεί ο Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2002 από τα μέλη των οικογενειών του Δικτύο. Σκοπός του είναι να οργανώνει και να υλοποιεί υποστηρικτικές, προς την λειτουργία του Δικτύου, δράσεις. Επίσης, υποστηρίζει τις εξωτερικές θεραπευτικές δραστηριότητες των μελών της ΘΚ ΓΕΦΥΡΑ όπως διακοπές, εκδρομές κ.λπ. Παράλληλα ενισχύει τις ανάγκες λειτουργίας της ΘΚ ΓΕΦΥΡΑ από χορηγίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Σύλλογο μπορεί κανείς να απευθυνθεί στα: Τηλ./Fax:2610-272535, Κινητό:6981795006, E-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.       http://www.sylgefyraokana.gr

Ο Σύλλογος δέχεται οικονομικές χορηγίες και χορηγίες σε είδη πρώτης ανάγκης στον Αριθμό λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος: 225/230934-37.

ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΕΦΥΡΑ - ΟΚΑΝΑ

 

 
 

 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​