sedoni left all cities
sedoni right all cities

Συχνές Ερωτήσεις για το ERASMUS+

imgPOPres.jpgimgresFGEPA.jpg

 

Αξίζει να πάω Erasmus;

Η εμπειρία του Erasmus είναι μοναδική! Αξίζει να τη ζήσει κανείς παρά τις διάφορες θυσίες που ίσως χρειαστεί να κάνει. Με το Erasmus μπορεί κανείς να σπουδάσει ή να κάνει την πρακτική του άσκηση σε Επιχειρήσεις, Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ευρώπης, να εξοικειωθεί με μία ξένη γλώσσα και έναν διαφορετικό πολιτισμό, να κάνει νέους φίλους, να αποκτήσει εμπειρίες, να νοιώσει πολίτης της ενωμένης Ευρώπης. Οι σπουδές και η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό αναγνωρίζονται πλήρως ενώ τα μαθήματα που δε θα δώσει κατά τη διάρκεια της περιόδου Erasmus, θα έχει τη δυνατότητα να τα δώσει στην εξεταστική Σεπτεμβρίου ή ακόμη και σε κάποια άλλη εξεταστική. Υπάρχουν δηλαδή λύσεις!

 

Σε τι θα με ωφελήσει επαγγελματικά το πρόγραμμα ERASMUS;

Ταυτόχρονα με την εμπειρία, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι προοπτικές εύρεσης εργασίας αυξάνονται αισθητά για κάποιον που έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. Πρώην φοιτητές του Erasmus και κυρίως όσοι έμειναν για μεγάλο διάστημα έξω (6-12 μήνες), συχνά επιτυγχάνουν βρίσκοντας εργασία που σχετίζεται με ικανότητες που αποκτώνται ή ενισχύονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα γλωσσικές δεξιότητες, γνώσεις για το σύστημα της χώρας που τους φιλοξενούσε, πολύ καλή εξοικείωση με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής.

 

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να πάει κανείς Erasmus;

 • Επιτυχής περάτωση των σπουδών του πρώτου έτους
 • Καλή ακαδημαϊκή επίδοση
 • Πολύ καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας του ιδρύματος υποδοχής (υποβάλλεται σχετικό πιστοποιητικό ή/και γίνονται εξετάσεις)
 • Υψηλά κίνητρα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα
 • Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από τις προσφερόμενες θέσεις σε κάποιο από τα πανεπιστήμια υποδοχής, τότε επιλέγεται ο υποψήφιος με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορούν να γίνουν δεκτοί στο πανεπιστήμιο της επόμενης επιλογής τους.

 

Θα παρακολουθώ μαθήματα μαζί με τους ντόπιους φοιτητές; Τα μαθήματα σε τι γλώσσα είναι;

Αυτά εξαρτώνται από το πανεπιστήμιο και τη χώρα που θα πάτε. Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στο site του κάθε πανεπιστημίου, ή θα σας ενημερώσει σχετικά ο Ακαδημαϊκός Συντονιστής Erasmus του Τμήματός σας.

 

Πώς θα βρω διαμονή; Θα μένω σε εστία;

Για να βρείτε διαμονή απευθυνθείτε στο πανεπιστήμιο υποδοχής εάν παρέχει εστίες στους φοιτητές ή στο σύλλογο Erasmus της πόλης υποδοχής. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να σας βοηθήσει κάντε έρευνα στο Ίντερνετ. Σε περίπτωση που παρόλα αυτά δεν βρείτε πάλι κάτι μπορείτε να πάτε στη χώρα υποδοχής 1-2 βδομάδες νωρίτερα και να κάνετε προσωπική έρευνα, αν και το τελευταίο κρατήστε το ως επιλογή έκτακτης ανάγκης. Μη διστάσετε να αναζητήσετε συμφοιτητές σας που πήγαν στο Πανεπιστήμιο που έχετε επιλέξει και να ζητήσετε πληροφορίες.

 

Πόσα μαθήματα θα πρέπει να παρακολουθήσω στο ξένο Πανεπιστήμιο;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός μαθημάτων που θα πρέπει να παρακολουθήσετε στο Ίδρυμα Υποδοχής, όμως θα πρέπει να έχετε υπόψιν ότι ο φόρτος εργασίας ενός φοιτητή πλήρους φοίτησης υπολογίζεται σε γενικές γραμμές ως εξής:

 • Ένα τρίμηνο αντιστοιχεί σε 20 πιστωτικές μονάδες (ΕCTS)
 • Ένα εξάμηνο σπουδών στο εξωτερικό αντιστοιχεί σε 30 πιστωτικές μονάδες (ECTS)
 • Ένα ακαδημαϊκό έτος αντιστοιχεί σε 60 πιστωτικές μονάδες (ΕCTS)

Το πρόγραμμα σπουδών σας θα αναγράφεται αναλυτικά στο "Learning Agreement", το οποίο θα συμπληρώσετε πριν την αναχώρησή σας.

 

Τι συμβαίνει με τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο υποδοχής;

Δεν καταβάλλονται στο Ίδρυμα υποδοχής πανεπιστημιακά έξοδα (π.χ. δίδακτρα, για εγγραφή, εξετάσεις, πρόσβαση σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις και βιβλιοθήκες κ.λ.π.) για τη συμφωνημένη περίοδο σπουδών. Ωστόσο, οι φοιτητές μπορεί να χρειαστεί να καταβάλουν ορισμένα έξοδα μικρής κλίμακας, όπως π.χ. έξοδα ασφάλισης, συνδρομή για φοιτητικούς συλλόγους και δαπάνες για τη χρήση διαφόρων ειδών όπως φωτοτυπίες, προϊόντα εργαστηρίου, με την ίδια λογική που αυτά χρεώνονται στους εγχώριους φοιτητές.

 

Τί ενέργειες μπορώ να κάνω όσο είμαι στην Ελλάδα πριν φύγω για Erasmus ώστε να με διευκολύνουν στην παραμονή μου στο εξωτερικό;

 • Να έχετε φροντίσει για τα απαραίτητα  έγγραφα (π.χ. learning agreement, ταυτότητα, διαβατήριο, φωτογραφίες)
 • Να έχετε βγάλει Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας από τον ασφαλιστικό σας φορέα για να έχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό.
 • Μερικές εβδομάδες πριν φύγετε να έχετε ενημερωθεί για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα επιλογής σας για να επιλέξετε σωστά τα ρούχα που θα πάρετε μαζί σας. Βέβαια, αρκετές φορές μπορείτε να προμηθευτείτε κατάλληλα ρούχα από τη χώρα που θα πάτε, γλιτώνοντας έτσι πρόσθετα κιλά από τις βαλίτσες σας.
 • Η κατοχή χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας καθώς και κωδικοί για χρήση e-banking θα διευκολύνουν τις χρηματοοικονομικές σας συναλλαγές στο εξωτερικό.
 • Να αναζητήσετε νωρίς διαμονή γιατί σε πολλές περιπτώσεις το σύστημα λειτουργεί με σειρά προτεραιότητας.
 • Φωτογραφική μηχανή και lap top θα είναι χρήσιμα (όχι όμως απαραίτητα)
 • Επιπλέον, χρήσιμο θα ήταν να προμηθευτείτε ένα headset σε συνδυασμό με ένα λογαριασμό skype ώστε να επικοινωνείτε με φίλους και συγγενείς δωρεάν.
 • Τέλος, μαθήματα μαγειρικής και συνταγές από το σπίτι θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα! Ειδικά τις πρώτες μέρες...

 

Μπορώ να συμμετάσχω για δεύτερη φορά στο πρόγραμμα ERASMUS+;

Κατά τη διάρκεια σπουδών σας και σε κάθε κύκλο σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) μπορείτε να να λάβετε επιχορήγηση για κινητικότητα το πολύ μέχρι 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών, ανεξαρτήτως του αριθμού και του είδους της κινητικότητας (σπουδές ή πρακτική άσκηση) Erasmus. Και οι φοιτητές που μετακινήθηκαν για σπουδές ή για πρακτική άσκηση κατά το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση (LLP/Erasmus), μπορούν να μετακινηθούν στο Erasmus+, μέχρι το ανώτατο όριο των 12 μηνών ανά κύκλο σπουδών. Το ίδιο ισχύει και για τους zero grant φοιτητές. Παράδειγμα 1ο: Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σπουδών, ένας φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί μία φορά για σπουδές διάρκειας 3 μηνών, μία φορά για πρακτική άσκηση για 3 μήνες, μία δεύτερη φορά για σπουδές διάρκειας 6 μηνών.(Συνολική διάρκεια μετακίνησης maximum 12 μήνες). Παράδειγμα 2ο: Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σπουδών, ένας φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί μόνο μία φορά για σπουδές διάρκειας 12 μηνών. Παράδειγμα 3ο: Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σπουδών, ένας φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί μόνο μία φορά για πρακτική άσκηση διάρκειας 12 μηνών. Παράδειγμα 4ο: Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σπουδών, ένας φοιτητής μπορεί να μετακινηθεί για πρακτική άσκηση διάρκειας 6 μηνών και να μετακινηθεί επίσης για άλλους 6 μήνες ως απόφοιτος.

 

Μπορώ να πάρω παράταση για το χρόνο σπουδών μου στο ξένο Πανεπιστήμιο;

Εάν θέλετε μπορείτε να παρατείνετε τον χρόνο παραμονής σας στο πανεπιστήμιο που σας φιλοξενεί μέχρι να συμπληρωθεί το ανώτατο όριο των 12 μηνών εφόσον:

 • Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για παρατάσεις υποτροφιών στο λογαριασμό του Ιδρύματος Προέλευσης. Ο/Η  φοιτητής/φοιτήτρια πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων/Erasmus του Πανεπιστημίου για επιβεβαίωση.
 • Υπάρχει συμφωνία με το Ίδρυμα Υποδοχής και το Δ.Π.Θ. πριν ολοκληρώσετε την προγραμματισμένη περίοδο Erasmus, ώστε να συμπληρώνεται και να υπογράφεται έγκαιρα η νέα συμφωνία σπουδών (learning agreement) όπως και στην περίπτωση της αρχικής κινητικότητας.
 • Η παράταση πρέπει να ακολουθεί αμέσως μετά την αρχικά εγκεκριμένη περίοδο ERASMUS και δεν επιτρέπονται κενά. Οι διακοπές και οι περίοδοι που κλείνει το Πανεπιστήμιο δεν θεωρούνται "κενά". Εάν υπάρχει κενό, πρέπει να δοθεί αιτιολόγηση από τα Ιδρύματα και έγκρισή της.
 • Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης, η περίοδος της κινητικότητας δεν πρέπει να ξεπερνά το τέλος της συμβατικής περιόδου για την οποία χρηματοδοτείται το Ίδρυμα Προέλευσης του φοιτητή (δηλαδή την 30η Σεπτεμβρίου).
 • Συμπληρώνεται και υπογράφεται τροποποιητική σύμβαση μεταξύ του φοιτητή και του Πανεπιστημίου. Επίσης στον φάκελο που θα αποστείλει ο φοιτητής επισυνάπτει μια επιστολή του ιδρύματος υποδοχής που αναφέρει ότι αποδέχεται τον φοιτητή για το νέο χρονικό διάστημα.

 

Μπορώ να ακυρώσω τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Erasmus;

Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας για την προετοιμασία της περιόδου Erasmus μπορείτε να ακυρώσετε τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα δηλώνοντας γραπτά την απόφασή σας προς το Συντονιστή του Τμήματός σας. Εφόσον όμως έχετε ήδη καταθέσει στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων/Erasmus του Δ.Π.Θ. την Αίτηση-Δήλωση και τη Σύμβαση, θα πρέπει επίσης να καταθέσετε Υπεύθυνη Δήλωση στο ίδιο Γραφείο για να δηλώσετε ότι ακυρώνετε τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα, ενώ θα πρέπει να ενημερώσετε γραπτά και το Ίδρυμα Υποδοχής. Στην περίπτωση που έχετε ήδη παραλάβει την πρώτη δόση της υποτροφίας, θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε άμεσα το σύνολο του ποσού. Σε κάθε περίπτωση, παρακαλείστε να προχωρήσετε στη διαδικασία για το Erasmus μόνον εφόσον είστε σίγουροι ότι θέλετε να πραγματοποιήσετε την περίοδο Erasmus και έχετε εξασφαλίσει τη συναίνεση αυτών που θα αναλάβουν τα συμπληρωματικά έξοδα για την περίοδο αυτή. Έχετε επιπλέον υπόψη σας ότι όσο νωρίτερα ενημερώσετε για την ακύρωση, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να καλυφθεί η θέση από κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο συμφοιτητή σας.

 

Μπορώ να παραμείνω για μικρότερο διάστημα στο εξωτερικό;

Εφόσον, για κάποιο σοβαρό λόγο, αποφασίσετε να παραμείνετε στο εξωτερικό για μικρότερο του συμφωνηθέντος διαστήματος (βάση της σύμβασης που έχετε υπογράψει με το Δ.Π.Θ.), πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οφείλετε να ενημερώσετε άμεσα το Πανεπιστήμιο που σας φιλοξενεί, τον ακαδημαϊκό συντονιστή Erasmus του Τμήματός σας και το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων/Erasmus του Δ.Π.Θ. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι αν αναχωρήσετε πριν το τέλος της περιόδου για σπουδές, θα πρέπει να συμμετέχετε στη διαδικασία αξιολόγησης του Ιδρύματος υποδοχής, ώστε να επιστρέψετε με βαθμολογία στα μαθήματα που παρακολουθήσατε, σε διαφορετική περίπτωση θα σας ζητηθεί επιστροφή του συνόλου της υποτροφίας. Εάν αξιολογηθείτε και επιστρέψετε νωρίτερα (π.χ. διότι το εξάμηνο έληξε νωρίτερα του αναμενόμενου), θα σας ζητηθεί επιστροφή της υποτροφίας που αντιστοιχεί στο διάστημα που δεν παραμείνατε στο εξωτερικό. Πριν την αναχώρησή σας οφείλετε να ρυθμίσετε όποιες υποχρεώσεις έχετε αναλάβει στο εξωτερικό (εξόφληση κόστους στέγασης κ.ά.)

 

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να μου ζητηθεί επιστροφή του συνόλου της υποτροφίας;

Είναι δυνατόν να ζητηθεί η επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσης υποτροφίας από τους φοιτητές Erasmus: α) σε περίπτωση μη υποβολής των απαραίτητων εγγράφων (Έκθεση Σπουδών, Βεβαίωση διαστήματος παραμονής, Αναλυτική κατάσταση αποτελεσμάτων - βαθμολογία), μέσα σε ένα μήνα από το πέρας των σπουδών στο εξωτερικό και την επιστροφή του φοιτητή στην Ελλάδα, και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. β) σε περίπτωση που η διάρκεια σπουδών στο εξωτερικό είναι μικρότερη από τρεις (3) μήνες. γ) σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης του Ιδρύματος υποδοχής (π.χ. εξετάσεις) δ) σε περίπτωση που προκύψει από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που θα προσκομίσει από το Ίδρυμα υποδοχής ότι δεν εκπλήρωσε τους ακαδημαϊκούς στόχους όσον αφορά τον κύκλο των μαθημάτων (δηλ. απέτυχε στο σύνολο ή στην πλειοψηφία των μαθημάτων που δήλωσε αρχικά ή δεν κατέβαλε την απαιτούμενη προσπάθεια).  

 

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να μου ζητηθεί επιστροφή ενός μέρους της υποτροφίας;

Σε περίπτωση που η διάρκεια των σπουδών ή της πρακτικής άσκησης, βάση της βεβαίωσης του Ιδρύματος υποδοχής, είναι μικρότερη από αυτή που αναγράφηκε στη Σύμβαση και για την οποία υπολογίστηκε το ποσό της υποτροφίας, θα ζητείται επιστροφή του αντίστοιχου ποσού. -

 

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://erasmus.duth.gr/node/270#sthash.Nvx9iOTC.dpuf    

ή στις ηλεκτρονικές σελίδες και τις αρμόδιες υπηρεσίες  του πανεπιστημίου σου...

 

 

Πηγή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τι είναι το ERASMUS+

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​