sedoni left all cities
sedoni right all cities

17χρονοι μαθητές δημιούργησαν με ελάχιστο κόστος το πανάκριβο φάρμακο του πιο μισητού CEO του πλανήτη

Ο Martin Shkreli, ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε ως «ο πιο μισητός άνθρωπος του πλανήτη» όταν αποφάσισε να αυξήσει την τιμή του φαρμάκου «Daraprim» κατά 5500% (σ.σ. από $13 στα $750), ενός σκευάσματος που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης (μιας ασθένειας που μεταδίδεται μέσω της τροφής και προσβάλλει ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως αυτοί που πάσχουν από AIDS, ελονοσία ή καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες) ίσως και να βρήκε επιτέλους το δάσκαλό του.

Όπως αναφέρει το BBC, μία ομάδα 17χρονων μαθητών από σχολείο του Σίδνεϊ κατάφερε να ανασυνθέσουν το βασικό συστατικό του φαρμάκου για μόλις 20 δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του σχολείου Sydney Grammar κατάφεραν να παράξουν 3,7 γραμμάρια πυριμεθαμίνης μέσα στο εργαστήριο χημείας του σχολείου.

Μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του επιτεύγματός τους αν αναλογιστεί πως η τιμή για τη συγκεκριμένη ποσότητα αυτού του ενεργού συστατικού στις ΗΠΑ αγγίζει τα 110.000 δολάρια.

17χρονοι μαθητές δημιούργησαν με ελάχιστο κόστος το πανάκριβο φάρμακο του πιο μισητού CEO του πλανήτη
 

«Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά αυτό ακριβώς είναι το θέμα, νομίζω, γιατί είμαστε απλώς μαθητές», δήλωσε ο Charles Jameson, ένα από τα αγόρια, στο BBC.

 

Στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης τόσο της Αυστραλίας όσο και της Μεγάλης Βρετανίας, το φάρμακο πωλείται για κάτι λιγότερα από $ 1,5 δολάρια το χάπι.

 

Οι μαθητές υποστηρίζουν ότι διεξήγαγαν το συγκεκριμένο πείραμα προκειμένου να καταδείξουν το παραφουσκωμένο κόστος του φαρμάκου στις ΗΠΑ.

 

«Είναι άδικο και λάθος από ηθική σκοπιά», ανέφερε ένας άλλος μαθητής, ο James Wood. «Είναι ένα φάρμακο που σώζει ζωές και πάρα πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να το αγοράσουν».

 

Ο υπεύθυνος καθηγητής, δρ. Malcolm Binns δήλωσε: «Όλοι είναι χαρούμενοι και ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Όλα τα αγόρια πιστεύουν πως κατάφεραν το πιο απίθανο πράγμα».

 

Το Daraprim άρχισε να παρασκευάζεται τη δεκαετία του 1950 και θεωρείται το πιο αποτελεσματικό φάρμακο στην αντιμετώπιση της τοξοπλάσμωσης. 

 

Την περασμένη χρονιά, ο Martin Shkreli, ως CEO της Turing Pharmaceuticals, αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα του Daraprim. Η απόφαση του να αυξήσει τις τιμές προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. 

Η εταιρεία, ωστόσο, συμφώνησε να κατεβάσει τις τιμές.

O Shkreli συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2015 από το FBI, εν μέσω μιας ομοσπονδιακής έρευνας που σχετίζεται με αμοιβαία κεφαλαία υψηλού κινδύνου και την φαρμακευτική εταιρεία στην οποία ήταν επικεφαλής στην προηγούμενή του θέση. Η δίκη του έχει οριστεί για τις 26 Ιουνίου του 2017.

Η ειρωνική αντίδραση του Martin Shkreli στην επιτυχία των μαθητών

Και ενώ θα περίμενε κανείς η παγκόσμια κατακραυγή και οι πρόσφατες νομικές περιπέτειες να έχουν διδάξει στον 33χρονο μεγιστάνα μερικά μαθήματα ταπεινοφροσύνης, αυτός συνεχίζει να προκαλεί με τη συμπεριφορά του.

17χρονοι μαθητές δημιούργησαν με ελάχιστο κόστος το πανάκριβο φάρμακο του πιο μισητού CEO του πλανήτη
 

Σχολιάζοντας μέσω Twitter την είδηση για το επίτευγμά των μαθητών από την Αυστραλία και απαντώντας σε άλλους χρήστες, ο Shkreli αρκέστηκε να ειρωνευτεί και να υποβιβάσει την επιτυχία τους, τονίζοντας πως ο καθένας μπορεί να φτιάξει φτηνά οποιοδήποτε φάρμακο σε μικρή κλίμακα.

 

 

 

Ο ιδρυτής της Κοινοπραξίας Ανοιχτού Κώδικα για την Ελονοσία στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και βοηθός καθηγητή, Matthew Todd, σχολίασε την απάντηση του Shkreli, ο οποίος έγραψε ότι το να μαθαίνεις οργανική σύνθεση δεν αποτελεί καινοτομία.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα «The Sunday Morning Herald», ο Todd δήλωσε:  «Από τη μία πλευρά έχεις τον κ. Shkreli που αγόρασε ένα ήδη γνωστό φάρμακο και αύξησε την τιμή. Από την άλλη έχεις μερικούς μαθητές που έφτιαξαν αυτό το πράγμα στον ελεύθερο τους χρόνο μαζί με τον καθηγητή τους. Έπρεπε να δημιουργήσουν πράγματα και να δουλέψουν πολύ. Πες μου εσύ ποιος από τους δυο είναι καινοτόμος».

 

O Todd έσπευσε μάλιστα να συγχαρεί τους μαθητές. «Η δουλειά τους είναι πολύ εντυπωσιακή», ανέφερε.

 

 

Με πληροφορίες από BBC και The Sunday Morning Herald

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​