sedoni left all cities
sedoni right all cities

Τα χρήματα παρακινούν περισσότερο τους ενήλικες από τους εφήβους

Κύριο Τα χρήματα παρακινούν περισσότερο τους ενήλικες από τους εφήβους

Ο εγκέφαλος στη διάρκεια της εφηβείας βρίσκεται υπό ανάπτυξη, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι έφηβοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς σε κίνητρα, όπως είναι για παράδειγμα τα χρήματα. Εν αντιθέσει με τους ενήλικες που έχουν την ικανότητα να αξιολογήσουν για ποια πράγματα αξίζει να καταβάλουν την αντίστοιχη προσπάθεια.

Το εγκεφαλικό κύκλωμα ακόμη αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας με αποτέλεσμα οι νέοι να δυσκολεύονται «να συναντήσουν στους στόχους τους», όπως διαπιστώνουν οι ψυχολόγοι στις ΗΠΑ.

Οι προσπάθειες να βελτιώσουν τους βαθμούς τους στο σχολείο με κίνητρο το χρηματικό ποσό, είχαν ωστόσο, συγκεχυμένα αποτελέσματα. Ετσι, διεξήχθη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, η οποία αποδεικνύει πως η εγκεφαλική ανάπτυξη και συνδεσιμότητα με τα εξωτερικά ερεθίσματα, συνεχίζει ακόμη και μετά την εφηβεία, επηρεάζοντας έτσι την ικανότητα των νέων να ανταποκριθούν στο στόχο τους όταν το οικονομικό κίνητρο είναι μεγάλο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ παρατήρησαν μέσω μαγνητικής τομογραφίας την εγκεφαλική δραστηριότητα, εντοπίζοντας έτσι τις αλλαγές από τη ροή του αίματος.
Σε νέους ηλικίας 13 με 20 ετών, μελέτησαν μέσω σκάνερ τις λειτουργίες του εγκεφάλου τους κατά τη διάρκεια που έπαιζαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή.

Έπαιζαν ένα παιχνίδι για να κερδίσουν χρηματικά ποσά. Όταν απαντούσαν σωστά κέρδιζαν 1€, ενώ όταν απαντούσαν λάθος έχαναν 0,50€. Υπήρχαν αντίστοιχα και χαμηλότερα ποσά, που όταν απαντούσαν σωστά κέρδιζαν 0,20€, ενώ η λάθος απάντηση τους αφαιρούσε 0,10€.

Η επικεφαλής της έρευνας Katie Insel είπε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφηβοι, είχαν καλύτερη απόδοση όταν το χρηματικό ποσό ήταν μεγαλύτερο. Οι μικρότεροι σε ηλικία έφηβοι είχαν και στα υψηλά αλλά και στα χαμηλά χρηματικά έπαθλα την ίδια επίδοση.

«Αυτές οι διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν ότι η εγκεφαλική ανάπτυξη συνεχίζεται και μετά το πέρας της εφηβείας», δήλωσε η Insel στο BBC. «Αυτό σημαίνει ότι καθώς μεγαλώνει ο έφηβος, η εγκεφαλική του δραστηριότητα προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται καλύτερα σε κάποιο κίνητρο, κάτι που του επιτρέπει να έχει καλύτερη απόδοση όταν πρόκειται για κάποιο μεγάλο έπαθλο».

Στο παρελθόν κάποιες έρευνες είχαν δείξει ότι η διαδικασία της σύνδεσης μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου, μπορεί να πάρει και αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως.

Το τμήμα του εγκεφάλου που είναι το τελευταίο που αναπτύσσεται είναι ο προμετωπιαίος φλοιός, που είναι υπεύθυνος για δραστηριότητες όπως η οργάνωση, ο έλεγχος των συναισθημάτων και η ενσυναίσθηση.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η τέλεια ακουστική της Επιδαύρου FuckUp Nights Patras Xmas Edition »

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​