sedoni left all cities
sedoni right all cities

Η σπηλιά της Αθήνας που ονομάζεται φυλακή του Σωκράτη

Κύριο Η σπηλιά της Αθήνας που ονομάζεται φυλακή του Σωκράτη

Υπάρχουν πολλά μέρη στην Αθήνα και γενικά στην Αττική που πιθανόν δεν γνωρίζεις ότι υπάρχουν ή απλώς τα έχεις ακούσει αλλά δεν τα έχεις επισκεφθεί και δεν τα έχεις δει ποτέ από κοντά. Ένα από αυτά πιθανόν είναι η σπηλιά της Αθήνας την οποία συνηθίζουν να αποκαλούν και φυλακή του Σωκράτη. Ακόμη και αν έχει αμφισβητηθεί και από πολλούς αποκλειστεί ότι αυτή η σπηλιά ήταν η πραγματική φυλακή που βρέθηκε ο Σωκράτης, παρ’ όλα αυτά έχει επικρατήσει αυτό το όνομα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα αρχαίο κτήριο το οποίο βρίσκεται στον Λόφο Φιλοπάππου στην Αθήνα και έχει τη δική του ενδιαφέρουσα ιστορία. Και είναι ωραίο να εξερευνούμε τα ιδιαίτερα και άγνωστα μέρη της Αττικής.

 Η σπηλιά της Αθήνας που ονομάζεται φυλακή του Σωκράτη

Η περιοχή που βρίσκεται η λεγόμενη σπηλιά του Σωκράτη, πήρε αυτό το όνομα επειδή υπήρξε και διαδόθηκε έντονα η πεποίθηση ότι σε αυτό το σημείο είχε κάποτε φυλακιστεί ο αρχαίος φιλόσοφος. Υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις και διαφωνίες γι’ αυτή την πεποίθηση. Ωστόσο, όσοι υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή, παρουσιάζουν κάποια στοιχεία που θεωρητικά επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία. Ποια είναι αυτά; Αρχικά το  γεγονός ότι η φυλακή θεωρείται ότι ήταν χτισμένη στα μέσα του 5ου αιώνα και η θέση της ήταν τέτοια ώστε λέγεται ότι έβλεπε σε κεντρικό δρόμο. Επίσης γραπτές αναφορές αναφέρουν ότι βρισκόταν σε κοίλωμα του εδάφους και διέθετε εγκαταστάσεις για λουτρά. Αυτά υπήρχαν στην συγκεκριμένη σπηλιά και μάλιστα συμφωνούν με τις περιγραφές του δεσμωτηρίου από τους πλατωνικούς διαλόγους. Λεπτομερείς πληροφορίες για τη φυλάκιση και την εκτέλεση του Σωκράτη λαμβάνουμε από τους διαλόγους Κρίτων και Φαίδων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την φυλάκιση, τον χώρο που έγινε αλλά και την εκτέλεση του Σωκράτη περιέχονται στους τους διαλόγους Κρίτων και Φαίδων. Ωστόσο κανείς δεν ξέρει με σιγουριά ποια είναι τελικά η αλήθεια στη σύνδεση της σπηλιάς αυτής με την φυλακή του Σωκράτη. Και δεν είναι η μοναδική σπηλιά στην Αττική που διεκδικεί αυτή την εκδοχή. Ακόμη μία σπηλιά στου Φιλοπάππου έχει το ίδιο όνομα. Είναι μια σπηλιά που βρίσκεται στο άλσος απέναντι από το γραφικό εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη, λίγο πριν ξεκινήσει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του λόφου και στο μνημείο του Φιλοπάππου.

Και αυτές οι δύο και πάλι δεν είναι μοναδικές. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές σπηλιές στην Αττική ήταν η ευκαιρία να διεκδικήσουν αυτό το γεγονός. Δεν είναι λίγο να ξέρεις ότι δίπλα σου μπορεί να ήταν η φυλακή ενός τέτοιου φιλοσόφου.

Η Αθήνα και οι ιστορίες της

Η Αθήνα είναι μια πόλη ανοιχό μουσείο η οποία μάλιστα ξεκινά από την αρχαιότητα. Συνδυάζει πολιτισμούς διαφορετικών αιώνων οι οποίοι δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Θα το δεις σε κτήρια, αξιοθέατα και μνημεία. Μνημεία κατασκευασμένα από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα. Όλα έχουν κάτι να σου διηγηθούν. Αρκεί να έχεις διάθεσει να διαβάσεις γι’ αυτά και να τα εξερευνήσεις. Η φυλακή του Σωκράτη είναι ένα από αυτά αλλά όχι το μοναδικό. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η σπηλιά είχε καλυφθεί με προστατευτικό τοίχο από μπετόν για να χρησιμοποιηθεί ως κρύπτη αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για όσα ξέρεις.

Πάρε ένα χάρτη, κάνε μια βόλτα, παρατήρησε τα κτήρια και θα δεις την ιστορία να ανοίγεται μπροστά σου..

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​