sedoni left all cities
sedoni right all cities

«Δεν θα υπάρχει καρκίνος, θα μιλάμε από τα ρολόγια»: Πώς περίμεναν το 2023 οι ειδικοί του 1923

Κύριο «Δεν θα υπάρχει καρκίνος, θα μιλάμε από τα ρολόγια»: Πώς περίμεναν το 2023 οι ειδικοί του 1923

Πόσα πράγματα μπορούν να αλλάξουν σε έναν αιώνα; Κι όμως απάντηση υπάρχει αν σκεφτεί κανείς πως επιστήμονες και κοινωνιολόγοι είχαν κάνει τις δικές τους προβλέψεις το 1923 για το πως θα είναι η ζωή σε μία εκατονταετία, δηλαδή φέτος. 

Ο Πολ Φάιρι, ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, συγκέντρωσε αποκόμματα εφημερίδων με τις προβλέψεις διαφόρων ειδικών για το 2023 με αποτέλεσμα να γίνει viral στο Twitter. 

Μερικές προβλέψεις είναι τρομακτικά ακριβείς, ενώ άλλες δεν έχουν περάσει από το μυαλό μας ούτε κατά διάνοια. 

Οι ερευνητές είχαν προβλέψει πριν 100 χρόνια πως ο καρκίνος θα έχει εξαλειφθεί, πως γυναίκες θα βάφουν τα δόντια τους μαύρα, πως θα υπάρχει μια τετράωρη εργάσιμη και ότι όλοι θα είναι τόσο όμορφοι που «οι διαγωνισμοί ομορφιάς θα είναι περιττοί».

Προέβλεψαν επίσης σωστά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, τον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την εξάλειψη νόσων όπως η πολιομυελίτιδα και η λέπρα.

Μια εφημερίδα τότε υποστήριζε ότι μέχρι το 2023 ο μέσος όρος ζωής θα έφτανε τα 100 έτη, ενώ άλλες θεωρούσαν πως οι άνθρωποι σήμερα θα ζούσαν έως 200-300 χρόνια. 

Ένα άλλο δημοσίευμα είχε προχωρήσει στην πρόβλεψη πως «όλοι οι άνθρωποι θα είναι όμορφοι» το 2023.

Όλοι οι άνθρωποι θα είναι όμορφοι

«Οι διαγωνισμοί ομορφιάς θα είναι περιττοί, καθώς θα υπάρχουν τόσοι πολλοί όμορφοι άνθρωποι που θα είναι σχεδόν αδύνατο να επιλεγούν οι νικητές», ανέφερε το άρθρο.

Τα δημοσιεύματα μάλιστα σχετικά με το παρουσιαστικό μας είχαν αρκετά λεπτομέρειες. 

«Ένας ανθρωπολόγος είχε υποστηρίξει με τόλμη ότι «οι μπούκλες για τους άνδρες μέχρι το 2023 θα είναι η πιο καυτή μόδα».

Ένα άλλο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Savannah News, προέβλεπε ότι οι γυναίκες θα μαυρίζουν τα δόντια τους το 2023 – και επίσης θα ξυρίζουν τα κεφάλια τους.

Θα μιλάμε από το… ρολόι

Αν και δεν υπήρχαν προβλέψεις για ιπτάμενα ΙΧ, μερικοί ειδικοί τότε είχαν τολμήσει να μιλήσουν για τεχνολογικά επιτεύγματα. 

Ένας συγγραφέας προέβλεψε σωστά ότι το 2023 η επικοινωνία θα γίνεται μέσω των ρολογιών. 

Ο Archibald Low -που ανέπτυξε το πρώτο drone το 1912 για λογαριασμό της Βρετανίας είχε – προβλέψει με ακρίβεια ότι «ο πόλεμος του 2023 θα είναι φυσικά ένας ασύρματος πόλεμος».

Θα έχει κλείσει η εφημερίδα μας

Εν τω μεταξύ, ένα έγγραφο προέβλεπε πως το 2023 θα χρειάζονταν 18 ώρες για να πετάξει κανείς από το Σικάγο στο Αμβούργο της Γερμανίας. Στην πραγματικότητα σήμερα  χρειάζονται μόνο 9 1/2 ώρες.

Μία άλλη εφημερίδα είχε προβλέψει τον αφανισμό της ως το 2023.

«Τον 2023 δεν θα ξεκινάμε τη μέρα μας διαβάζοντας τις ειδήσεις του κόσμου, αλλά ακούγοντάς τες, γιατί η εφημερίδα θα έχει εξαφανιστεί μισό αιώνα πριν», είχε υποστηρίξει η εφημερίδα. 

Σε κάθε περίπτωση το πιο συναρπαστικό πλέον θα είναι να δούμε πόσες προβλέψεις του 2023 θα γίνουν πράξη το… 2123.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​