sedoni left all cities
sedoni right all cities

Ο πρώτος αποκριάτικος χορός στην Πάτρα: Έτσι ξεκίνησε το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας

Κύριο Ο πρώτος αποκριάτικος χορός στην Πάτρα: Έτσι ξεκίνησε το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας
Η Πάτρα αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πρωτεύουσα του ελληνικού καρναβαλιού κι εμείς θυμόμαστε πώς ξεκίνησαν όλα.

Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Πάτρας για το τριήμερο του καρναβαλιού αγγίζει το 100%. Χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας θα ταξιδέψουν με προορισμό την πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας, προκειμένου να ζήσουν από κοντά την εμπειρία του μεγαλύτερου καρναβαλιού της χώρας. Αυτό φυσικά οδήγησε και σε τρομερή άνοδο των τιμών σε ορισμένα καταλύματα, όπως άλλωστε είχαμε γράψει.

Το Καρναβάλι της Πάτρας έχει γίνει διάσημο σε όλο τον κόσμο, όμως γνωρίζεις πώς ξεκίνησαν όλα; Σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή Νίκο Πολίτη, οι πρώτες αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Πάτρα χρονολογούνται στα μέσα του 19ου αιώνα. Σε αυτές κυριαρχούσαν οι ελληνικοί δημοτικοί χοροί, αλλά και οι Ευρωπαϊκοί της εποχής, όπως πόλκα, μαζούρκα, καντρίλιες και βαλς.

Πρώτος αποκριάτικος χορός που έχει καταγραφεί, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του καρναβαλιού της Πάτρας, ήταν αυτός που έγινε το 1829 στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη. Εκεί φαίνεται πως ξεκίνησαν όλα.

Αργότερα, η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864 είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση στην Πάτρα πολλών Επτανήσιων, οι οποίοι με τα τραγούδια τους επηρέασαν την εξέλιξη του καρναβαλιού. Ιδιαίτερη συμβολή στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του Πατρινού Καρναβαλιού, είχε το λιμάνι της πόλης και οι επαφές που ανέπτυξαν οι Πατρινοί με τη Δύση, κυρίως με την γειτονική Ιταλία και τα περίφημα καρναβάλια της. Έτσι εξηγούνται αρκετά μεσογειακά και δυτικότροπα χαρακτηριστικά του Πατρινού Καρναβαλιού.

Τα πρώτα άρματα φαίνεται πως έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 1870, ενώ από το 1900 και μετά άρχισαν να παίρνουν μέρος στο καρναβάλι, άτομα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Στη συνέχεια ακολούθησε μια δύσκολη περίοδος (με πολέμους), που όπως είναι λογικό έθεσε σε παύση τις εκδηλώσεις.

Ωστόσο, από το 1951 κι έπειτα το καρναβάλι της Πάτρας απέκτησε ξανά ζωή, μεγάλωσε και έχει καταφέρει σήμερα να θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​