sedoni left all cities
sedoni right all cities

Δεύτερες εκλογές 2023: Πότε θα γίνουν - Ανατροπή με την ημερομηνία

Κύριο Δεύτερες εκλογές 2023: Πότε θα γίνουν - Ανατροπή με την ημερομηνία

Καθαρή νίκη με μεγάλη διαφορά πέτυχε η Νέα Δημοκρατία, συντρίβοντας τον μεγάλο της αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι είναι ένα βήμα μακριά από την αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει το συντομότερο σε δεύτερες εκλογές και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η ημερομηνία τελικά θα πάει πριν από τις 2 Ιουλίου που ήταν και η επικρατέστερη.

Την επόμενη των εκλογών, δηλαδή σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Διεκδικώντας πλέον όμως μια ξεκάθαρη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και επιδιώκοντας την περαιτέρω εκλογική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα την αξιοποιήσει και θα την επιστρέψει. Μάλιστα, στο γαλάζιο εκλογικό επιτελείο εκτιμούν ότι με φόντο τα χθεσινά αποτελέσματα, η διαδικασία των διερευνητικών θα είναι πολύ σύντομη και δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο των εννέα ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Το επικρατέστερο σενάριο τώρα, θέλει τις διαδικασίες να επιταχύνονται και οι κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής να στηθούν στις 25 Ιουνίου.

Διερευνητικές εντολές: Η διαδικασία στον δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγός του πρώτη κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Αν η διαδικασία των διερευνητικών εντολών δεν φέρει κάποιο αποτέλεσμα για σχηματισμό κυβέρνησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές προκειμένου να εξεταστεί αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Αν αποβεί και αυτή η προσπάθεια άκαρπη, η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​