sedoni left all cities
sedoni right all cities

Υπερπανσέληνος Αυγούστου 2023: Εκδηλώσεις και ιστορικοί χώροι για να απολαύσεις το «μπλε φεγγάρι»

Κύριο Υπερπανσέληνος Αυγούστου 2023: Εκδηλώσεις και ιστορικοί χώροι για να απολαύσεις το «μπλε φεγγάρι»
Υπερπανσέληνος Αυγούστου: Δωρεάν εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία για το «μπλε φεγγάρι»

Η υπερπανσέληνος του Αυγούστου είναι μοιάζει να είναι μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους. Ένα φεγγάρι πιο λαμπερό και πιο μεγάλο από οποιοδήποτε άλλο της χρονιάς. Έτσι, κάθε χρόνο (όπως και φέτος), υπάρχουν δωρεάν εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία για να απολαύσουμε το «μπλε φεγγάρι», τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου.

Μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο, ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να δημιουργήσει αυτού του είδους την οπτική απάτη.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ότι επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για μια ψευδαίσθηση που έχει καταφέρει να χτίσει έναν ολόκληρο μύθο.

Το επερχόμενο φεγγάρι χαρακτηρίζεται ως «υπερπανσέληνος», ενώ έχει ονομαστεί «μπλε φεγγάρι». Με τον όρο αυτό ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σε ένα μήνα – το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα- ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου. Στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, από όπου και προέρχεται η σχετική «φιλολογία», ονομάζεται Blue Moon.

Είναι ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «Οnce in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. «Μπλε φεγγάρι» έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου

Η φράση δεν έχει να κάνει με το χρώμα του φεγγαριού, αλλά με τη σκόνη που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα από κάποια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, όταν το φεγγάρι φαινόταν μπλε για τουλάχιστον δύο χρόνια.

 

Οι εκδηλώσεις για το «μπλε φεγγάρι»

Οι αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη τη χώρα θα μας υποδεχτούν την Πέμπτη 31 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο, για να απολαύσουμε τη δεύτερη Πανσέληνο του φετινού Αυγούστου.

Την τελευταία νύχτα του Αυγούστου, όπως και την πρώτη, μουσείαμνημεία και αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για το εντυπωσιακό «Μπλε Φεγγάρι» ή «Μπλε Σελήνη». Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές παραστάσειςεικαστικές εκθέσεις, βραδιές ​αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά., τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, πολλές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Στην Αττική θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με προβολή ταινίας (20:00 – 23:00) στον εσωτερικό κήπο του Επιγραφικού Μουσείου. Παράλληλα, στον αρχαιολογικό χώρο Αμφιαρείου στον Ωρωπό θα απολαύσουμε την «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Μουσική εκδήλωση με απαγγελία ποιήματος (20:30). Στον Κήπο του Ιλίου Μελάθρου στο Νομισματικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο «Έχει ένα φεγγάρι απόψε» (21:00).

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​