sedoni left all cities
sedoni right all cities

Ο ακραίος καιρός αυτού του καλοκαιριού είναι σημάδι για τα πράγματα που θα ακολουθήσουν

Κύριο Ο ακραίος καιρός αυτού του καλοκαιριού είναι σημάδι για τα πράγματα που θα ακολουθήσουν

Η Γη μόλις γνώρισε το πιο ζεστό καλοκαίρι της που έχει καταγραφεί. Οι επιστήμονες λένε ότι δεν ήταν μια ανωμαλία - απλώς η αρχή των καταστροφών που θα δούμε καθώς επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή.

Τα δύο τρίτα της χρονιάς, το 2023 φαίνεται προορισμένο να μείνει στη μνήμη μας ως η χρονιά που τα ακραία καιρικά φαινόμενα άφησαν το βόρειο ημισφαίριο σε αναταραχή.

Οι καλοκαιρινοί μήνες έφεραν μια λιτανεία από ακραία καιρικά φαινόμενα: Πυρκαγιές σε ολόκληρο τον Καναδά. Πλημμύρες στο Βερμόντ. Ένα «ασυνήθιστα πρώιμο και επιθετικό ξεκίνημα» στην εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό. Μια καταστροφική πυρκαγιά στο νησί Μάουι της Χαβάης, που πυροδοτήθηκε από τη ζέστη και τους κυκλωνικούς ανέμους, που κατέστρεψε μια ιστορική πόλη.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τρίμηνο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο ήταν το θερμότερο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο που έχει καταγραφεί ποτέ, 1,2° F πάνω από τον μέσο όρο 1991-2020 και 0,5 βαθμούς υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ.

Και μια νέα ανάλυση από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Climate Central έχει χαράξει μια άμεση γραμμή μεταξύ αυτών των θερμοκρασιών και της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός -3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι- βίωσε 30 ή περισσότερες ημέρες μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου με θερμοκρασίες τουλάχιστον τρεις φορές πιο πιθανό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Σχεδόν κανένας στη Γη δεν γλίτωσε από την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη τους τελευταίους τρεις μήνες», δήλωσε ο Andrew Pershing, αντιπρόεδρος για την επιστήμη του Climate Central, σε δελτίο τύπου. «Σε κάθε χώρα που μπορούσαμε να αναλύσουμε, συμπεριλαμβανομένου του νότιου ημισφαιρίου όπου αυτή είναι η πιο δροσερή εποχή του χρόνου, είδαμε θερμοκρασίες που θα ήταν δύσκολες –και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν αδύνατες– χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Η ρύπανση από άνθρακα είναι ξεκάθαρα υπεύθυνη για τη ζέστη ρεκόρ αυτής της σεζόν».

Η κλιματική σύνδεση
Η σύνδεση των κουκκίδων μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και του ακραίου καιρού αυτού του καλοκαιριού είναι περίπλοκη, αλλά ορισμένοι επιστήμονες αισθάνονται όλο και πιο σίγουροι για την ικανότητά τους να το κάνουν.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση Τύπου για να ανακοινώσει τα ευρήματα του Climate Central, η Friederike Otto, φυσικός στο Imperial College του Λονδίνου είπε ότι η ένταση των πυρκαγιών στο Κεμπέκ που κάλυπταν μεγάλες περιοχές των ΗΠΑ στον καπνό «ήταν περίπου 50 τοις εκατό πιο έντονη λόγω ανθρωπογενούς αλλαγή του κλίματος» και ότι οι καιρικές συνθήκες που επέτρεψαν την άνθηση των πυρκαγιών ήταν «τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες» λόγω της θέρμανσης του κλίματος.

Αλλά ο Otto, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας World Weather Attribution, αναγνώρισε ότι, λόγω των πολλαπλών στοιχείων που εμπλέκονται στην πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων, «η ποσοτικοποίηση είναι αρκετά διαφορετική ανάλογα με διαφορετικές μεθόδους και διαφορετικά μοντέλα».

Για αυτόν τον λόγο, ορισμένοι επιστήμονες προτιμούν να μιλούν με γενικότερους όρους για το πώς η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει τις ακραίες καιρικές συνθήκες του έτους.

«Μπορούμε να πούμε, με μεγάλη σιγουριά, ότι δεν θα βλέπαμε τις πρωτόγνωρες ακραίες καιρικές συνθήκες που είδαμε να παίζονται το περασμένο καλοκαίρι, απουσία της υπερθέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο από τη ρύπανση του άνθρακα που παράγεται από ορυκτά καύσιμα», λέει ο Michael Mann. διευθυντής του Penn Center of Science, Sustainability and the Media, σε ένα email.

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ανάλυση που προσπαθεί να αποδώσει συγκεκριμένα γεγονότα στην κλιματική αλλαγή μπορεί μερικές φορές να χάσει τη μεγαλύτερη εικόνα του πώς η θέρμανση επηρεάζει ευρύτερα, πιο μακροπρόθεσμα καιρικά μοτίβα, όπως η παραμόρφωση του ρεύματος πίδακα, η ζώνη των δυτικών ανέμων που περιβάλλει το βόρειο ημισφαίριο . Ορισμένοι ερευνητές ανησυχούν ότι η θέρμανση της Αρκτικής αποδυναμώνει το ρεύμα πίδακα, επιτρέποντας στον θερμό αέρα από τις τροπικές περιοχές να ρέει βόρεια και να παρατείνει τα κύματα καύσωνα, να τροφοδοτεί τις πυρκαγιές και να λιώνει την Αρκτική.

Για αυτόν τον λόγο, εξήγησε ο Mann, του οποίου το τελευταίο βιβλίο για την κλιματική αλλαγή θα εκδοθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, «Συχνά προτιμώ να μιλάω για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις βασικές διαδικασίες που σχετίζονται με όλα αυτά τα γεγονότα, που περιλαμβάνει όχι μόνο το προφανές γεγονός ότι η θερμότητα Τα κύματα είναι πιο συχνά και πιο έντονα σε έναν πιο ζεστό πλανήτη, αλλά το γεγονός ότι οι θερμότερες ήπειροι το καλοκαίρι χάνουν περισσότερη υγρασία μέσω της εξάτμισης».

Αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν απλώς ένα κύμα καύσωνα μπορεί να προκαλέσει έναν καταρράκτη καταστροφών, σημειώνει ο Mann. Οι χειρότερες ξηρασίες οδηγούν σε περισσότερες καταστροφικές πυρκαγιές. Και μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς, οπότε όταν φθάνει η βροχή είναι συχνά πιο έντονη και πιο πιθανό να οδηγήσει σε πλημμύρες.

Προσθέτει ο Stephen MacAvoy του Τμήματος Περιβαλλοντικής Επιστήμης του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, το κλειδί για την κατανόηση του μέλλοντος του καιρού είναι να υποθέσει κανείς μια αύξηση του «ακραίου και ασταθούς».

«Οι τρέχουσες συνθήκες σας δεν θα επιδεινωθούν απαραίτητα», εξηγεί. «Αν είναι στεγνό, δεν στεγνώνει απαραίτητα. Και αν είναι υγρό, δεν θα βραχεί απαραίτητα. Αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είναι περίεργο, ειλικρινά. Εννοώ ότι το Τέξας δεν περίμενε να παγώσει το 2021».

Επαναπροσδιορίζοντας τον καλοκαιρινό καιρό
Εκεί που συμφωνούν οι ερευνητές του κλίματος, ωστόσο, είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι δεν θα αποδειχθεί ανώμαλο. Μπορεί να μην αντιμετωπίσουμε παρόμοια διαδεδομένες ακραίες συνθήκες το επόμενο ή το πάρα επόμενο έτος, αλλά θα τις βιώνουμε ξανά και ξανά.

"Όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα: - Λοιπόν, πρέπει να το συνηθίσουμε", λέει ο MacAvoy. Αλλά εκνευρίζεται με την ιδέα ότι το 2023 προμηνύει ένα «νέο κανονικό».

«Έχω προβλήματα με αυτή τη φράση», εξηγεί. «Επειδή το φυσιολογικό συνεπάγεται σταθερό και δεν βρισκόμαστε σε ένα νέο φυσιολογικό, γιατί όλα αλλάζουν ακόμα και θα συνεχίσουν να αλλάζουν».

Ο Μαν συμφωνεί.

«Μερικές φορές έχω προτιμήσει τον όρο «ένα νέο μη φυσιολογικό», αλλά το βασικό πρόβλημα με αυτό το πλαίσιο είναι ότι ακούγεται σαν να έχουμε φτάσει σε κάποια νέα κατάσταση του κλίματος και απλά πρέπει να καταλάβουμε πώς να προσαρμοστούμε σε αυτό ," εξηγεί. «Αλλά είναι πολύ χειρότερο από αυτό. Καθώς συνεχίζουμε να θερμαίνουμε τον πλανήτη, όλα αυτά γίνονται όλο και χειρότερα».

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​