sedoni left all cities
sedoni right all cities

Πρόκειται να χάσουμε τον τελευταίο πυλώνα της ψηφιακής μας ασφάλειας;

Κύριο Πρόκειται να χάσουμε τον τελευταίο πυλώνα της ψηφιακής μας ασφάλειας;

Δεδομένων των σοβαρών συνεπειών για τις ζωές πολλών, και ιδιαίτερα των πιο περιθωριοποιημένων, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα όλων, γράφουν η Viktoria Tomova και η Chloé Berthélémy.

Εάν χρησιμοποιείτε κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως το WhatsApp, το Signal ή το ProtonMail, θα πρέπει να ανησυχείτε για την πιθανή ψήφιση ενός νέου ευρωπαϊκού νόμου.

Αυτό το σχέδιο νόμου απειλεί να εγκαταστήσει de facto λογισμικό υποκλοπής spyware σε κάθε συσκευή και να κατασκοπεύσει τις προσωπικές σας επικοινωνίες με φίλους, συναδέλφους και οικογένειες, παρόλο που είναι κρυπτογραφημένες.

Αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης στην Ευρώπη, όπου η αστυνομία χακάρει ολόκληρα δίκτυα επικοινωνιών και όπου άτομα δικάζονται, κρατούνται ή ανακρίνονται για χρήση κρυπτογραφημένων εργαλείων ή παρακολούθηση μαθημάτων εκπαίδευσης ψηφιακής μόρφωσης.

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί αντίπαλοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνονται στόχος λογισμικού κατασκοπείας, υπονομεύοντας την ασφάλειά τους και εμποδίζοντάς τους να καταπολεμήσουν τις καταχρήσεις εξουσίας.

Υπάρχει μια αυξημένη πολιτική ώθηση από τα κράτη και τις αρχές επιβολής του νόμου για μέτρα επιτήρησης και κερκόπορτες στους ιδιωτικούς χώρους όλων.

Στο EDRI, ακούμε καθημερινά ανθρώπους των οποίων η ζωή εξαρτάται από την ψηφιακή τους ασφάλεια. Αυτοί είναι δημοσιογράφοι, υπερασπιστές της γης, γυναίκες ακτιβίστριες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργαζόμενοι του σεξ και απλοί άνθρωποι που εκτιμούν την ιδιωτικότητά τους.

Η παραβίαση της κρυπτογράφησης και η ποινικοποίηση της χρήσης της δεν θα επιλύσουν τα βαθιά κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προστατεύουν και να προωθούν το ίδιο το εργαλείο που διασφαλίζει την ψηφιακή μας ασφάλεια.

Ποιες είναι οι τρέχουσες επιθέσεις στην κρυπτογράφηση;
Για δεκαετίες, τα κράτη υποστήριζαν τη δημιουργία κερκόπορτων που παρέχουν «εξαιρετική πρόσβαση» σε κρυπτογραφημένα δεδομένα. Χωρίς επιτυχία.

Σήμερα, στρέφονται σε εταιρείες για να τις αναθέσουν άμεσα στη σάρωση όλου του περιεχομένου τους και τον εντοπισμό ανεπιθύμητων.

Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει έναν νέο νόμο —τον Κανονισμό CSA— που υποτίθεται ότι στοχεύει στην καταπολέμηση της διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Αυτό που κάνει, ωστόσο, είναι να μετατρέπει το τηλέφωνο ή το έξυπνο ρολόι σας σε κατασκοπευτική μηχανή. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν υπόνοιες ότι διαπράξατε έγκλημα ή όχι, εσείς και οι άλλοι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην ΕΕ θα επηρεαστείτε.
Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Κύπρου έχουν καταστήσει σαφές ότι βλέπουν αυτόν τον νόμο ως την ευκαιρία τους να έχουν ευρεία πρόσβαση στα ιδιωτικά κρυπτογραφημένα μηνύματα των ανθρώπων. Και δεν θα σταματήσει εδώ: η Ισπανία ζητά επίσης ρητά να απαγορευτεί η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.

Η δαιμονοποίηση της κρυπτογράφησης φαίνεται όλο και περισσότερο στις κατασταλτικές ενέργειες των κρατών εναντίον ακτιβιστών.

Θα μπορούσε η χρήση βασικών ψηφιακών εργαλείων να σας φέρει σε μπελάδες;
Πρόσφατες περιπτώσεις δείχνουν ότι η χρήση κρυπτογραφημένων εργαλείων εκλαμβάνεται ως «ύποπτη» ή «λαθραία» συμπεριφορά.

Ο Sean Binder και η Sarah Mardini, δύο νεαροί ακτιβιστές, έκαναν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα για να σώσουν ανθρώπους εν κινήσει.

Ωστόσο, από το 2021, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία επειδή συντονίζονταν με άλλους ανθρωπιστικούς φορείς μέσω του WhatsApp, της υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που χρησιμοποιείται από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Όπως είπε ο Binder στον Guardian τον Νοέμβριο του 2021, «Όσο παράλογες κι αν είναι οι κατηγορίες, ρίχνουν μια σκιά στη ζωή σου που καθιστά αδύνατο να προχωρήσεις».

Μια άλλη υπόθεση ποινικοποίησης αφορά επτά άτομα που δικάστηκαν στη Γαλλία για χρήση κρυπτογραφημένων εργαλείων.

Ασήμαντα γεγονότα, όπως η χρήση του Signal και άλλων mainstream κρυπτογραφημένων εφαρμογών, κοινών εργαλείων ψηφιακής ανωνυμίας όπως το Tor ή η συμμετοχή σε εκπαίδευση ψηφιακής ασφάλειας χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία ότι προσπαθούν να αποκρύψουν εγκληματική δραστηριότητα.

«Στην περίπτωσή μας, το γαλλικό κράτος επιχειρεί να ποινικοποιήσει τη χρήση αυτών των εργαλείων προκειμένου να απονομιμοποιήσει και να διαγράψει όλες τις δυνατότητες προστασίας του εαυτού μας στο διαδίκτυο. Στόχος του είναι να εντείνει την ήδη άγρια καταστολή των ακτιβιστών», μοιράστηκε με τη γαλλική ομάδα υπεράσπισης La Quadrature du Net, ένας από τους κατηγορούμενους στη λεγόμενη υπόθεση της 8ης Δεκεμβρίου, Camille.

Το απόρρητο εξουσιοδοτεί, η επιτήρηση αποδυναμώνει
Εκτός από αυτό, τα κράτη της ΕΕ σέρνουν τα πόδια τους όταν πρόκειται να βάλουν ένα τέλος στην επικίνδυνη αγορά των τεχνολογιών επιτήρησης.

Επινοημένη ως «Βιομηχανία Ανασφάλειας» από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην πράκτορα της NSA που αποκάλυψε πριν από δέκα χρόνια τις εκτεταμένες κατασκοπευτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, αυτή η αγορά έχει γίνει ανεξέλεγκτη.

Έφερε στον κόσμο εξαιρετικά παρεμβατικό λογισμικό όπως το περίφημο Pegasus, το οποίο μπορεί να μετατρέψει το τηλέφωνό σας σε μια μηχανή κατασκοπείας 24 ωρών που ακούει και βλέπει ό,τι κάνετε.


Στην Ισπανία, αυτό το εργαλείο επηρέασε 65 άμεσα θύματα και χιλιάδες παράπλευρα θύματα, οδηγώντας στη μεγαλύτερη περίπτωση πιστοποιημένης κυβερνοπαρακολούθησης στην ιστορία. Και όμως δεν γίνεται τίποτα για να σταματήσει αποτελεσματικά η παραγωγή, η πώληση και η χρήση τέτοιου είδους spyware.

Ενόψει τέτοιων επιθέσεων, είναι ακόμη πιο σημαντικό να προστατεύσουμε την κρυπτογράφηση και την ψηφιακή ασφάλεια των ανθρώπων.

Η κρυπτογράφηση επιτρέπει την εμπιστευτική επικοινωνία και διατηρεί την ικανότητά μας να εργαζόμαστε, να οργανωνόμαστε, να κοινωνικοποιούμαστε, να αγαπάμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον με ασφάλεια.
Για παράδειγμα, οι διαδικτυακοί χώροι είναι απαραίτητοι για τους νέους καθώς εξερευνούν τις δικές τους ταυτότητες, διαμορφώνουν τις απόψεις και τις πεποιθήσεις τους και συνδέονται με άλλους.

Η δημιουργία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων και βιντεοπαιχνιδιών ενδυναμωτικών και ασφαλών χώρων για τη νεολαία μπορεί να είναι δυνατή μόνο εάν ιδιωτικές εταιρείες, κυβερνήσεις και άλλοι σέβονται την ακεραιότητα και το απόρρητο αυτών των χώρων.

Σοβαρές συνέπειες για τις ζωές πολλών
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των νέων δεν θα ένιωθαν άνετα να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους ή να είναι πολιτικά ενεργοί εάν οι αρχές ήταν σε θέση να παρακολουθούν την ψηφιακή τους επικοινωνία.

Στην περίπτωση των γυναικών υπερασπιστών, των γηγενών υπερασπιστών της γης, των ακτιβιστών της φυλετικής δικαιοσύνης και των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών, οι μη ασφαλείς επικοινωνίες μπορεί να έχουν συνέπειες ζωής ή θανάτου.

Για παράδειγμα, οι διοργανωτές και οι διαδηλωτές του Black Lives Matter έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν επικοινωνούν με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.

Δεδομένων των σοβαρών συνεπειών για τις ζωές πολλών, και ιδιαίτερα των πιο περιθωριοποιημένων, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ιδιωτική ζωή όλων.

Ομοίως, οι ζωές των εργαζομένων του σεξ εξαρτώνται από την ιδιωτική επικοινωνία και την κρυπτογράφηση, καθώς ποινικοποιούνται βάναυσα και υφίστανται διακρίσεις σε όλες τις χώρες.

«Βασίζομαι στο διαδίκτυο για να δουλέψω και θέλω επίσης να παραμείνω ασφαλής. Έχω συνηθίσει να μην με προστατεύει η κυβέρνησή μου, αλλά τουλάχιστον μην με εμποδίζεις να προστατεύσω τον εαυτό μου. Δεν χρειάζομαι αυτόν τον επιπλέον φόβο ότι «παρακολουθούν ό,τι κάνω και δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι' αυτό», είπε η Ember, μια εργάτρια του σεξ, στην European Sex Workers' Rights Alliance.

Δεδομένων των σοβαρών συνεπειών για τις ζωές πολλών, και ιδιαίτερα των πιο περιθωριοποιημένων, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ιδιωτική ζωή όλων.

Ωστόσο, ο κανονισμός CSA θα μπορούσε να υπονομεύσει την κρυπτογράφηση και να επιτρέψει τη μαζική παρακολούθηση. Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει επί αυτού του σχεδίου νόμου, έχει τη μοναδική ευκαιρία να διαφυλάξει την εμπιστοσύνη που έχουμε στις ασφαλείς και εμπιστευτικές επικοινωνίες απορρίπτοντάς το.

Η Viktoria Tomova είναι Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης και η Chloé Berthélémy υπηρετεί ως Ανώτερη Σύμβουλος Πολιτικής στα Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Δικαιώματα (EDRi).

 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​