sedoni left all cities
sedoni right all cities

Δύο χώρες στην Ευρώπη τροφοδοτούνται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς η αιολική δυναμικότητα αυξάνεται στα ύψη

Κύριο Δύο χώρες στην Ευρώπη τροφοδοτούνται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς η αιολική δυναμικότητα αυξάνεται στα ύψη

Επτά χώρες παράγουν τώρα το 100 τοις εκατό της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - δύο βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί για νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας.

Ο κόσμος εγκατέστησε 116 γιγαβάτ νέας ισχύος αιολικής ενέργειας το 2023, σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση Αιολικής Ενέργειας από την εμπορική ένωση του κλάδου, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC). Αυτό είναι μια αύξηση 50 τοις εκατό από το 2022, καθιστώντας το την καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί για νέα αιολικά έργα.

Η Κίνα πρωτοστάτησε τόσο στην υπεράκτια όσο και στην ξηρά αιολική εγκατάσταση, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γερμανία. Χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη στην Ολλανδία, η Ευρώπη είχε επίσης έτος ρεκόρ το 2023 με 3,8 γιγαβάτ νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος.

Η έκθεση σημειώνει ότι, ενώ η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη σε μερικές μεγάλες χώρες, ορισμένες άλλες περιοχές και έθνη σημείωσαν αύξηση ρεκόρ. Η Αφρική και η Μέση Ανατολή εγκατέστησαν σχεδόν 1 γιγαβάτ αιολικής ισχύος το 2023, σχεδόν τριπλάσια από εκείνη του προηγούμενου έτους.
Οι συντάκτες του λένε ότι ο κόσμος «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». Οι συγγραφείς προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η ετήσια ανάπτυξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 320 γιγαβάτ μέχρι το 2030 για να εκπληρωθεί η υπόσχεση COP28 για τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας να επιταχύνεται και είμαστε περήφανοι που σημειώνουμε νέο ετήσιο ρεκόρ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της GWEC, Ben Backwell. «Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να ξεκλειδωθεί η ανάπτυξη».

Ποιες χώρες τροφοδοτούνται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;


Επτά χώρες παράγουν τώρα όλη την ενέργειά τους από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Πάνω από το 99,7 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία, το Μπουτάν, την Αιθιοπία, την Ισλανδία, το Νεπάλ, την Παραγουάη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό προέρχεται από γεωθερμική, υδροηλεκτρική, ηλιακή ή αιολική ενέργεια.
Η Νορβηγία έφτασε κοντά με το 98,38 τοις εκατό της ενέργειάς της από άνεμο, νερό ή ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Μαρκ Τζέικομπσον.

Άλλες 40 χώρες πήραν τουλάχιστον το ήμισυ της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2021 και το 2022, συμπεριλαμβανομένων 11 στην Ευρώπη. Άλλοι, όπως η Γερμανία ή η Πορτογαλία, είναι σε θέση να λειτουργούν με 100% άνεμο, νερό και ηλιακή ενέργεια για σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να ξεπεράσει άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Αν και πολλές από αυτές τις χώρες χρησιμοποιούν σήμερα μεγάλη ποσότητα υδροηλεκτρικής ή αιολικής ενέργειας, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να αναλάβει ως σημαντική πηγή στο εγγύς μέλλον. Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί και το κόστος μειώνεται ραγδαία.

Η ηλιακή ενέργεια κυριάρχησε στην επέκταση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 73% της συνολικής ανάπτυξης, ακολουθούμενη από την αιολική ενέργεια με 24%. Τώρα αποτελεί το 37 τοις εκατό της συνολικής παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μια μελέτη του 2023 από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το University College του Λονδίνου προβλέπει ότι η ηλιακή ενέργεια θα φτάσει σε ένα «μη αναστρέψιμο σημείο καμπής», καθιστώντας την κύρια πηγή ενέργειας στον κόσμο μέχρι το 2050.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​