sedoni left all cities
sedoni right all cities

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει νόμο που θα «βγάλει στη φόρα» όλα τα μηνύματα των πολιτών!

Κύριο Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει νόμο που θα «βγάλει στη φόρα» όλα τα μηνύματα των πολιτών!

Ακόμη και τα κρυπτογραφημένα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν έτοιμη να περάσει ένα νέο νόμο που θα καθιστά υποχρεωτική την μαζική σάρωση όλων των ψηφιακών μηνυμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, ακόμη και αυτά που στέλνονται από εφαρμογές που υποστηρίζουν κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, σήμερα, Πέμπτη, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν για την επίμαχη αυτή πρόταση που αποσκοπεί στον εντοπισμό υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM). Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα καθορίσει αν η νομοθεσία έχει επαρκή υποστήριξη για να προχωρήσει στη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ.

Η προτεινόμενη νομοθεσία, η οποία εισήχθη αρχικά το 2022, θα επιβάλει ένα σύστημα "upload moderation" για τον έλεγχο όλων των ψηφιακών μηνυμάτων, που περιλαμβάνουν εικόνες, βίντεο και συνδέσμους. Οι πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες αποστολής μηνυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι κατά συνέπεια υποχρεωμένες να ενσωματώνουν αυτή την εγκεκριμένη τεχνολογία παρακολούθησης, ζητώντας όμως τη συγκατάθεση των χρηστών για τη σάρωση των μηνυμάτων τους. Η άρνηση συμμόρφωσης θα έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να μην μπορούν να μοιράζονται εικόνες ή διευθύνσεις URL στις πλατφόρμες ανταλλαγής μυνημάτων.

Βέβαια, η πρόταση παρουσιάζει ένα παράδοξο όσον αφορά την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Από τη μία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα προτείνει ότι οι υπηρεσίες κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ενδέχεται να διευκολύνουν ακούσια τη διάδοση CSAM.

Η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει τη σάρωση των μηνυμάτων πριν από την κρυπτογράφησή τους από εφαρμογές όπως το Signal, το WhatsApp και το Messenger, υποτίθεται χωρίς να διακυβεύεται το επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής που προσφέρει η κρυπτογράφηση.

Ως αντίδραση, η πρόεδρος της Signal, Meredith Whittaker, δήλωσε ότι η Signal θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στην ΕΕ εάν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύει την κρυπτογράφηση ανεξάρτητα από τη μέθοδο σάρωσης. Αρκετές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Electronic Frontier Foundation, το Center for Democracy & Technology και η Mozilla, κάλεσαν από κοινού την ΕΕ να απορρίψει την πρόταση. Επιπλέον, πολυάριθμα μέλη του Κοινοβουλίου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, τονίζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και την πιθανότητα διαρροής ιδιωτικών μυνημάτων λόγω λάθους.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σχετικά Άρθρα

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​