sedoni left all cities
sedoni right all cities

MOm: Παγκόσμια διάκριση για τον «φύλακα» της Μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα

Με το ειδικό βραβείο "Διατήρησης" της Παγκόσμιας Ένωσης για την Επιστημονική Μελέτη των Θαλάσσιων Θηλαστικών το οποίο δίνεται μόλις για δεύτερη φορά, θα τιμηθεί ο επιστημονικός συντονιστής της MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία τηςΜεσογειακής Φώκιας δρ Αλέξανδρος Καραμανλίδης σε εκδήλωση, στις 26 Οκτωβρίου, στο Χάλιφαξ τουΚαναδά.

Το βραβείο είναι η ανώτατη τιμή που αποδίδεται από την Ένωση για δράσεις επιστημονικής μελέτης και προστασίαςθαλάσσιων θηλαστικών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Βράβευσης "…η επιστημονική ομάδα της MΟm, με συντονιστή τον δρα Καραμανλίδη, έχει αποτελέσει, τα τελευταία χρόνια, το επίκεντρο των διεθνών δράσεων για την προστασία της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας….. Οι πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις της αποτελούν τη βάση για την επιστημονική παρακολούθηση και διαχείριση της ανάκαμψης του είδους".

"Είναι τρομερή τιμή για μένα ως βιολόγο, σημαντική διεθνής διάκριση για την Ελλάδα αφού το βραβείο δίνεται για δεύτερη φορά αλλά και αναγνώριση του έργου της MΟmστην προστασία της απειλούμενης μεσογειακής φώκιας" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραμανλίδης τονίζοντας ότι, την τελευταία 15ετία μπήκαν οι βάσεις για την επιστημονική παρακολούθηση του σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη και έγιναν περισσότερες από 30 εργασίες.

"Ελπίζουμε βέβαια", συνεχίζει, "η πολιτεία να αξιολογήσει αντίστοιχα το έργο της οργάνωσης και να κάνουμε περισσότερα για το σύμβολο της Μεσογείου που είναι η φώκια για την οποία φοβόμασταν για χρόνια ότι θα εξαφανιστεί εντελώς. Πλέον, σε επαναξιολόγηση που κάναμε το 2015 για την κατάσταση διατήρησης του είδους, προέκυψε ότι υπήρξε μια βελτίωση και από "κρισίμως απειλούμενο" χαρακτηρίστηκε απλά "απειλούμενο".

Διευκρινίζει, δε, ότι υπάρχουν λιγότερες από 700 μεσογειακές φώκιες στον κόσμο, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους να "κατοικεί" στην Ελλάδα.

Ελλάδα© www.cnn.gr Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η MOm ιδρύθηκε το 1988 από ομάδα βιολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών και δραστηριοποιείται συνεχώς από τότε μέχρι σήμερα για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη. Εκτός των άλλων, η MOm πραγματοποιεί από το 1990 το μοναδικό διεθνώς πρόγραμμα περίθαλψης ατόμων μεσογειακής φώκιας, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι επίσημα αναγνωρισμένο επιστημονικό ίδρυμα σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση CITES, ενώ όλες οι δράσεις της πραγματοποιούνται με τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Από το 1996 η MOm είναι πλήρες μέλος με δικαίωμα ψήφου της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Tο βράδυ που ο Νίκος Γκάλης έγινε αθάνατος Pink the City 2017 »

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

10°C

Πάτρα

Partly Cloudy

Υγρασία: 92%

Άνεμος: 22.53 km/h

  • 22 Ιαν 2018 11°C 6°C
  • 23 Ιαν 2018 10°C 3°C