sedoni left all cities
sedoni right all cities

Τι αλλάζει με το ηλεκτρονικό εισιτήριο στην Αθήνα;

Κύριο Τι αλλάζει με το ηλεκτρονικό εισιτήριο στην Αθήνα;

#1 Ποια είναι τα νέα ηλεκτρονικά προϊόντα;

Α. Ηλεκτρονικό εισιτήριο («ATH.ENA ticket»): το εισιτήριο «πολλαπλών διαδρομών» που μετά από την χρήση του μπορείτε να το φορτίσετε εκ νέου, ανάλογα με το πακέτο που ικανοποιεί τις μετακινήσεις σας (βλ. μονής διαδρομής, ημερήσιο, πέντε ημερών κ.ο.κ.) και βάσει των μειωμένων κομίστρων που δικαιούστε. 
Β. Απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα («ATH.ENA card»): περιλαμβάνει όλα τα είδη κομίστρου μικρότερα του ενός μηνός που αναγράφονται και στο «πολλαπλό εισιτήριο», με την μόνη διαφορά ότι γίνεται να αποθηκευτεί αξία χρηματικού ποσού, που εξαργυρώνεται αυτόματα στις μεμονωμένες διαδρομές. Δεν υπάρχει δυνατότητα μειωμένου κομίστρου σε αυτή την κατηγορία. 
Γ. Προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα («ATH.ENA card»): αντικαθιστά -με ακριβώς τις ίδιες τιμές- τις μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες, που έχουν σταματήσει πλέον να εκδίδονται, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων κομίστρων(απαιτούνται προσωπικά στοιχεία).

Tip: Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα μπορείτε να γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τα ηλεκτρονικά σας προϊόντα από τις μπλε οθόνες των μηχανημάτων (πόσος χρόνος υπολείπεται στο ενεργοποιημένο εισιτήριό σας, πόσα εισιτήρια απομένουν αχρησιμοποίητα κτλ).

#2 Ποιο ηλεκτρονικό προϊόν με συμφέρει;

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε τα μέσα περιστασιακά, η ανώνυμη ηλεκτρονική κάρτα και το «πολλαπλό εισιτήριο» σας καλύπτουν, καθώς προσφέρουν ευχέρεια κίνησης ανάλογα με τις ανάγκες σας. Συγκεκριμένα, αποθηκευτική δυνατότητα της ανώνυμης «ATH.ENA card» είναι χρήσιμη για άτομα που δεν δικαιούνται μειωμένο κόμιστρο και επιθυμούν έναν άμεσο τρόπο εξαργύρωσης στις μεταφορές τους, χωρίς να ανατρέχουν διαρκώς στα εκδοτήρια για επαναφορτίσεις. Αν πάλι μετακινείστε τακτικά με τα ΜΜΜ, τότε πιο συμφέρουσα επιλογή παραμένει η προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα απεριόριστων διαδρομών, που σας εξασφαλίζει freepass για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Tip: Στο ενδεχόμενο απώλειας της ανώνυμης ηλεκτρονικής κάρτας χάνετε ταυτόχρονα και τα προϊόντα/ χρήματα που της έχετε φορτώσει (καθώς δεν υπάρχει τρόπος πιστοποίησης κατόχου). Ωστόσο, εάν απολέσετε την προσωποποιημένη κάρτα μπορείτε να την αντικαταστήσετε, διατηρώντας το πακέτο που είχατε (χρέωση αντικατάστασης €2).

#3 Πως μπορώ να τα παραλάβω άμεσα;

Α. Ηλεκτρονικό εισιτήριο & Απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα: Είτε από τα αυτόματα μηχανήματα ή από τα στελεχωμένα εκδοτήρια σε όλους τους σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού (καθώς και σε συγκεκριμένα εκδοτήρια και σημεία), μπορείτε άμεσα να αγοράσετε τα συγκεκριμένα προϊόντα, χωρίς την επίδειξη κάποιου εγγράφου. 
Β. Προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα: προσκομίστε στο πλησιέστερο Τερματικό Έκδοσης Καρτών  δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριό σας, επίσημο έγγραφο με το οποίο να πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ σας (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή) και τα απαραίτητα παραστατικά, αν είστε δικαιούχος μειωμένης μετακίνησης.

Tip: Χρησιμοποιείστε το amka.gr και εκτυπώστε εύκολα το απαιτούμενο έγγραφο της προσωποποιημένης κάρτας και κατά την έκδοσή της καταγράψτε προσεκτικά τον 8ψήφιο κωδικό σε ασφαλές μέρος (όχι μαζί με την κάρτα), που θα χρησιμεύσει σε περίπτωση απώλειας.

#4 Πώς να αποφύγω τις ουρές;

Σε περίπτωση που είστε κάτοχος ολόκληρης ή μειωμένης κάρτας (φοιτητής, μαθητής, άνω των 65) εντός του 2017, μπορείτε να καταθέσετε απευθείας ανοιχτό φάκελο στα γκισέ των σταθμών. Απαιτείται να τοποθετήσετε σε έναν φάκελο Α4 (που θα αναγράφει το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνσή σας) τα εξής έγγραφα: φωτοτυπία της υπάρχουσας μηνιαίας κάρτας με μηνιαίο κουπόνι (έτους 2017), φωτοτυπία εγγράφου που πιστοποιεί τον αριθμό ΑΜΚΑ, πρόσφατη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου ή ταυτότητας, εκτύπωση του Εντύπου Προσωποποίησης με QR Code.

Tip: Έχετε κατά νου ότι λόγω του υπερβολικού όγκου αιτήσεων δεν είναι πιστοποιημένο το εάν η κάρτα θα αποσταλεί μέσω ΕΛ.ΤΑ έγκαιρα, στο χρονικό πλαίσιο που την χρειάζεστε.

#5 Υπάρχει κάποια αλλαγή στις τιμές;

Κατά την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος των εισιτηρίων στόχος είναι η διατήρηση των τιμών, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η minimum τιμή για την αρχική αγορά του «πολλαπλού εισιτηρίου» και της απρόσωπης κάρτας δεσμεύει τον πολίτη για την επιλογή ενός πακέτου που ξεκινά από € 4.5 (που αντιστοιχεί στο ημερήσιο). Όσον αφορά τα μειωμένα κόμιστρα επίσης, το μόνο διαθέσιμο που βρίσκεται σε ισχύ αυτή την στιγμή είναι η προσφορά των 10 + 1 εισιτηρίων στην τιμή των € 6 (φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι κ.ο.κ.).

Tip: Κινηθείτε στην Αθήνα με τα εναπομείναντα χάρτινα εισιτήρια που ενδεχομένως διαθέτετε (ή υπάρχουν σε απόθεμα στα παλαιού τύπου μηχανήματα έκδοσης) μέχρι την Δευτέρα 06/01 και έκτοτε επιλέξτε το ηλεκτρονικό μέσο στην ίδια τιμή (€ 1.40). Αν διαθέτετε κάρτα του Οκτωβρίου συνεχίζει να ισχύει μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.

#6 Τι ισχύει με τις κατηγορίες ελεύθερης μετακίνησης;

Οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης στα ΜΜΜ (άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.) διατηρούν στο ακέραιο το προνόμιό τους και συνεχίζουν να μετακινούνται όπως και σήμερα, μέχρι νεότερης ανακοίνωσης. Τότε, θα προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα (μαζί με το χαρτί πιστοποίησης της κατηγορίας που ανήκουν) για να εκδώσουν δωρεάν την κάρτα μακράς διαρκείας. Όσον αφορά το πρακτικό ζήτημα της μετακίνησης των ΑΜΕΑ, μόλις ολοκληρωθούν οι νέες εγκαταστάσεις στο Μετρό με τις μπάρες, θα υπάρχει ανοικτή πύλη ώστε να μπορούν να διέρχονται ελεύθερα.

Tip: Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο Μετρό με τις μπάρες.

#7 Πώς χρησιμοποιώ τα νέα ηλεκτρονικά προϊόντα;

Περνώντας το ηλεκτρινό εισιτήριο ή την αντίστοιχη κάρτα ανέπαφα πάνω από τον οπτικό αναγνώστη των νέων μηχανημάτων, επικυρώνετε την διαδρομή σας και από εκείνη την στιγμή ξεκινά να καταγράφεται ο χρόνος που καλύπτει. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν επικυρώσετε ξανά το ίδιο εισιτήριο (λ.χ. σε κάποιο άλλο μέσο) ελέγχεται ηλεκτρονικά αν η νέα χρέωση βρίσκεται εντός ή εκτός του χρονικού πλαισίου και παράγεται η αντίστοιχη ένδειξη από το μηχάνημα. Όσον αφορά την «ATH.ENA card», η χρέωσή της (άρα και ο χρόνος της) ξεκινά από την πρώτη επικύρωση της κάρτας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία.

Tip: Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το Μετρό, οφείλετε να επικυρώσετε το εισιτήριο ή την κάρτα σας τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό σας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει την χρέωση διπλής διαδρομής. Ωστόσο, εάν το νέο «χτύπημα» υπερβαίνει το χρονικό όριο, καταναλώνεται αυτομάτως επιπλέον μία ηλεκτρονική διαδρομή (εφόσον έχει φορτωθεί στο εισιτήριο.

#8 Τι σημαίνει η αρνητική ένδειξη του μηχανήματος;

Σε περίπτωση που το κόμιστρο δεν είναι έγκυρο, το μηχάνημα ηλεκτρονικού ελέγχου θα βγάλει αρνητική ένδειξη. Αυτό σημαίνει είτε ότι έχει λήξει, είτε δεν είναι κατάλληλο για τη συγκεκριμένη διαδρομή ή το χρηματικό υπόλοιπο δεν επαρκεί. Εάν βρίσκεστε εντός του Μετρό και το εισιτήριο δεν είναι έγκυρο κατά την αποβίβασή σας, δεν θα μπορείτε να εξέλθετε από τον σταθμό ενώ σε περίπτωση ελέγχου θα κληθείτε να πληρώσετε το αντίστοιχο πρόστιμο.

Tip: Εάν αντιμετωπίσετε το οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την είσοδο και την έξοδό σας στο Μετρό (αφού τοποθετηθούν οι μπάρες), ζητήστε την συνδρομή του Υπεύθυνου Σταθμού πιέζοντας το κουμπί που βρίσκεται στην πύλη.

Μπορείτε να αναζητήσετε αναλυτικότερα όλες τις πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο εδώ.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

12°C

Πάτρα

Συννεφιά

Υγρασία: 76%

Άνεμος: 17.70 km/h

  • 19 Φεβ 2018 13°C 8°C
  • 20 Φεβ 2018 12°C 9°C