sedoni left all cities
sedoni right all cities

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα γίνει - Οι εξαιρέσεις, το SMS και τα έντυπα για τις μετακινήσεις

Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέο κορονοϊού Covid-19 εξειδίκευσε η κυβέρνηση δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Οι ανακοινώσεις έλαβαν χώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

 

"Η εύκολη μετάδοση θέτει σε κίνδυνο τον ευάλωτο πληθυσμό και το σύστημα υγείας, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν νοσοκομεία άλλων χωρών μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση σπάει την αλυσίδα της διασποράς" τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, η απαγόρευση ισχύει από αύριο Δευτέρα (23/03) στις 6 το πρωί, μέχρι τις 6 Απριλίου στις 6 το πρωί.

Τόνισε πως η απαγόρευση περιλαμβάνει τις εξής εξαιρέσεις:

-δεν περιλαμβάνει σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, το υγειονομικό προσωπικό και υπαλλήλους της γγ προστασίας υπό προυποθέσεις

-μετάβαση στην εργασία τις εργάσιμες ώρες

-μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό μετά από επικοινωνία

-μετάβαση για αγαθά όταν δεν μπορεί να γίνει κατ' οίκον παράδοση

-μετάβαση σε τράπεζα όταν δεν μπορεί να γίνει εξυπηρέτηση με τρόπο ηλεκτρονικό

-κίνηση για παροχή βοήθειας

-μετάβαση σε τελετή κηδεία, γάμος ή βάπτιση υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος

-σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δύο άτομα με 1,5 μέτρο απόφαση

-εφάπαξ μετάβαση στην κύρια κατοικία

-σε όχημα επιτρέπονται δύο άτομα ανά όχημα

Τον έλεγχο διενεργεί η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και οι λιμενικές αρχές

Οι πολίτες πρέπει να φέρουν:

-αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης

-για παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ

Δύο τύποι εγγράφων:

-βεβαίωση τύπου Α για εργαζόμενους που συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται από τον εργοδότη: περιέχει ονοματεπώνυμο, τόπο εργασίας και κατοικίας και ωράριο και ο εργαζόμενος τη φέρει μαζί του υποχρεωτικά

-για τις άλλες περιπτώσεις και για κάθε μεμωνομένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν τη βεβαίωση τύπου Β '.

Από τη Δευτέρα 23/03 απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε πάρκα, άλση, μαρίνες, παιδικές χαρές.

Η απαγόρευση δεν επηρεάζει τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές με απόφαση του κράτους και συνδέονται με τη διατροφική αλυσίδα.Ο κ. Πιερρακάκης από την πλευρά του τόνισε πως τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα forma.gov. Εκεί υπάρχει η φόρμα που συμπληρώνει ο πολίτης. Ο δεύτερος τρόπος είναι με λευκό χαρτί που ο πολίτης συμπληρώνει τον λόγο εξόδου και ένα SMS. O αριθμός στον οποίο θα στέλνουν οι πολίτες είναι το 13033.

Το SMS είναι δωρεάν και όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, δεν κρατείται αρχείο προσωπικών δεδομένων, αλλά όλα διαγράφονται μετά τη χρήση τους.

Όσοι θα κυκλοφορούν θα πρέπει να έχουν μαζί τους λοιπόν είτε χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση για τον προορισμό τους, είτε θα έχουν ενημερώσει ηλεκτρονικά -ακόμη και με sms- την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία.

Συνοψίζοντας λόγοι κυκλοφορίας που προβλέπονται είναι οι εξής: Μετακίνηση για εργασία, για αγορά καταναλωτικών αγαθών, για λόγους υγείας, για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, για σωματική άσκηση κοντά στην οικία κατά μόνας ή ανά δύο ή για βόλτα κατοικιδίου, αλλά και για εξυπηρέτηση από δημόσια υπηρεσία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα γίνει - Οι εξαιρέσεις, το SMS και τα έντυπα για τις μετακινήσεις

Σε όλα τα έγγραφα πρέπει να υπάρχει διεύθυνση του μέρους που θα πηγαίνει ο πολίτης και δεν θα μπορεί να πάει κάπου αλλού χωρίς να κάνει νέα δήλωση.

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε άλλωστε πως η περιφρούρηση των μέτρων θα είναι αυστηρή με περιπολίες και drones, ενώ αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι στα διόδια με αναστροφή οχημάτων και διοικητικά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με τον νόμο.

"Δική μου επιλογή είναι μόνο μία. Η υγεία των Ελλήνων. Δεν θα αφήσω μερικούς επιπόλαιους να ρισκάρουν την ασφάλεια των πολλών. Στόχος είναι να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Το μεγαλύτερο όπλο, κατά του αόρατου εχθρού, ειναι η δική μας συμπεριφορά. Η παραμονή στο σπίτι δεν είναι περιορισμός, αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα υπομονής. Ελλάδα είμαστε όλοι. Ας την προφυλάξουμε", είπε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης κατά το μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό.

 
SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​