sedoni left all cities
sedoni right all cities

Μάσκα: Πού θα είναι υποχρεωτική από τη Δευτέρα

Κύριο Μάσκα: Πού θα είναι υποχρεωτική από τη Δευτέρα

Στους χώρους, στους οποίους θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η μάσκα από Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα:

-Μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

-Στα ασανσέρ

-Στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

Επίσης η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα:

-Μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί

-Σούπερ μάρκερ, στα καταστήματα τροφίμων στον τομέα με τα μη τυποποιημένα τρόφιμα

-Σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα

-Σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Σε όλους τους άλλους χώρους, υπάρχει αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Οδηγίες κατασκευής υφασμάτινης μάσκας

Μια απλή και οικονομική λύση αποτελεί η κατασκευή υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι χρησιμοποιώντας κοινά υλικά, όπως:

Α. Βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (πχ ύφασμα καπιτονέ, βαμβακερά σεντόνια/μαξιλαροθήκες, βαμβακερές πετσέτες κουζίνας, βαμβακερά T-shirt). Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.

Β. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν: α. διπλό στρώμα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης β. διπλό στρώμα λινού υφάσματος γ. διπλό στρώμα μεταξωτού υφάσματος

"Η χρήση υφασμάτινης μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους, που για λόγους ανικανότητας, δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια”.

Διαδικασία κατασκευής υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι:

1. Κόβετε δύο ορθογώνια κομμάτια από ύφασμα 25 x 15 cm. Τα δύο κομμάτια υφάσματος θα ραφτούν μαζί ως να είναι ένα κομμάτι.

2. Διπλώνετε πρώτα τις μεγάλες πλευρές, δημιουργώντας ένα μικρό στρίφωμα περίπου 0,5 cmκαι γαζώνετε ή ράβετε καλά. Στη συνέχεια, κατά μήκος των μικρών πλευρών, διπλώνετε το διπλό στρώμα του υφάσματος, δημιουργώντας στρίφωμα 1-1,5 cm(για να περάσετε αργότερα το λάστιχο) και γαζώνετε ή ράβετε καλά.

3. Περνάτε σε κάθε μικρή πλευρά της μάσκας, που κατασκευάσατε, από ένα λάστιχο μήκους 15 περίπου cm και δένετε τα λάστιχα σφικτά. Τα λάστιχα αποτελούν τα στηρίγματα της μάσκας στα αυτιά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο λάστιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνι, ράβοντάς το στις τέσσερις άκρες της μάσκας και να τα δένετε αντίστοιχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

4. Γυρίζετε το λάστιχο ώστε να κρύψετε τους κόμπους μέσα στο στρίφωμα. Συρρικνώνετε τις δύο μικρές πλευρές της μάσκας με το λάστιχο. Για καλύτερη σταθεροποίηση μπορείτε να ράψετε το λάστιχο στις τέσσερις άκρες.

 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​