sedoni left all cities
sedoni right all cities

Lockdown και αλκοόλ: ποιοι καταναλώνουν περισσότερο;

Κύριο Lockdown και αλκοόλ: ποιοι καταναλώνουν περισσότερο;

Ίσως σας φανεί παράξενο, αλλά κατά το πρώτο lockdown της Άνοιξης, οι γυναίκες φάνηκε να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τους άντρες κι απ’ ό,τι φαίνεται… το sequel επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Σε αυτές τις ανορθόδοξες συνθήκες που ζούμε τη ζωή μας τους τελευταίους μήνες, το αλκοόλ φαίνεται πως είναι μια διέξοδος για πολλούς. Ή μάλλον για πολλές, όπως φαίνεται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Drinkaware, μια ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση στη Βρετανία για την ενημέρωση όσον αφορά το αλκοόλ. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το 26% των συμμετεχόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε την κατανάλωσή του μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020, με 1 στους 10 να αναφέρει ότι αύξησε την κατανάλωση αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown. Η αναφορά, ωστόσο, έδειξε ότι συνολικά, η κατανάλωση αλκοόλ δεν άλλαξε ιδιαίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με περισσότερους από τους μισούς ενήλικες να πίνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, όμως, φάνηκε να πραγματοποιείται από γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Drinkaware, με το 14% αυτών να αναφέρει ότι κατανάλωνε πάνω από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.

Κατά το δεύτερο lockdown αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με την έρευνα, λόγω της εποχής όπου κυριαρχούν οι πιο σκοτεινές ημέρες και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Όταν ρωτήθηκαν για την κατανάλωση αλκοόλ κατά την καραντίνα σε σχέση με την φυσιολογική κατανάλωση αλκοόλ, το 27% των γυναικών ανέφερε ότι έπινε περισσότερο σε σύγκριση με το 25% των αντρών. Οι λόγοι ήταν κυρίως ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος (52%), η έλλειψη δομής στην ημέρα (50%), το στρες (37%), η αίσθηση ανίας (36%) και άλλοι παράγοντες, με την εργασιακή ανασφάλεια και την κακή ψυχική υγεία να παίζουν επίσης ρόλο. Η chief executive της Drinkaware, Elaine Hindal, ανέφερε ότι δεν ήταν σαφές γιατί η αύξηση αυτή χαρακτήρισε περισσότερο της γυναίκες, αλλά σίγουρα υπήρξε επιβεβαίωση και με τις πωλήσεις κρασιού. Η ίδια ανέφερε ότι οι γυναίκες είναι συνολικά πιο πρόθυμες να ζητήσουν βοήθεια όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, σε σχέση με τους άντρες.

Από την άλλη, τα νέα δεν είναι και τόσο δυσάρεστα όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, αφού το 27% των ενηλίκων ανέφερε ότι μείωσε την κατανάλωσή του. Όσοι κατανάλωσαν λιγότερο αυτή την περίοδο, ανέφεραν ως λόγο την έλλειψη κοινωνικών συνευρέσεων, ενώ κάποιοι προσπάθησαν να βελτιώσουν την υγεία τους.

Όσον αφορά το δεύτερο lockdown, υπάρχει ανησυχία ότι θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη πίεση και άγχος, με την κατανάλωση αλκοόλ να πρόκειται να αποτελέσει καταφύγιο για ακόμη περισσότερους.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 9.046 βρετανούς ενήλικες ηλικίας 18 με 85, μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αύξηση σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, ζητώντας από την κυβέρνηση να το λάβει σοβαρά υπ’ όψιν.

Το Drinkaware, πάντως, συστήνει το όριο των 14 μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα, το οποίο ισούται με 6 ποτήρια κρασί ή μπίρα. Το 14% των γυναικών και το 12% των αντρών φάνηκε να ξεπερνά αυτό το όριο εβδομαδιαίως και μένει να δούμε τι θα συμβεί στο τωρινό lockdown.

 
SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​