sedoni left all cities
sedoni right all cities

Χαλαρό lockdown από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει για σχολεία, φροντιστήρια, πρακτορεία ΟΠΑΠ,μετακινήσεις και ταξί

Κύριο Χαλαρό lockdown από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει για σχολεία, φροντιστήρια, πρακτορεία ΟΠΑΠ,μετακινήσεις και ταξί

Επιστροφή στα θρανία για μαθητές γυμνασίου και λυκείουαπό την 1η Φεβρουαρίου. Με εξαιρέσεις όμως. Στις κόκκινες περιοχές, θα γυρίσουν μόνο τα παιδιά του γυμνασίου. Και τα φροντιστήρια, τα πανεπιστήμια και κάθε άλλη εκπαιδευτική δραστηριότητα θα παραμείνει σε καθεστώς τηλ-εκπαίδευσης μέχρι νεοτέρας.

Από 1η Φεβρουαρίου θα επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ όχι όμως και τα ΟΠΑΠ Play. Στα ταξί θα μπει άλλος ένας πελάτης ενώ το κυνήγι και το ψάρεμα θα επιτραπεί μόνο σε τρεις νομούς και μόνο για ένα είδος. Φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού για 72 ώρες προκειμένου να αδειάσουν τη φοιτητική στέγη (δεδομένου ότι τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν σε τηλεκπαίδευση).

Κάποιοι καταστηματάρχες θα πρέπει να ετοιμάζονται να σηκώσουν ρολάκαθώς από το click away θα πάνε σε κανονική λειτουργία. Κάποιοι άλλοι όμως, θα πρέπει να ετοιμάζονται να κατεβάζουν ρολά καθώς οι περιοχές τους βρίσκονται σε βαθύ πορτοκαλί και κινδυνεύουν να κοκκινήσουν. Όλος ο "χάρτης" με τις αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα βάσει του οποίου θα κινηθούμε για το επόμενο 15νθήμερο, έχει ως εξής:

Από πότε ανοίγουν τα γυμνάσια και τα λύκεια για μαθήματα δια ζώσης;

Από την 1η Φεβρουαρίου με όλα τα μέτρα ασφαλείας που ίσχυαν και τον Οκτώβριο, (υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η χρήση αντισηπτικών, σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων και ούτω καθεξής, οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα).

Θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια;

Όχι. Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές όπως Πανεπιστήμια, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης, παραμένουν για την ώρα σε εξ’ αποστάσεως λειτουργία.

Τι ισχύει για τα σχολεία στις "κόκκινες" περιοχές;

Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες "κόκκινες" περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ’ αποστάσεως με τηλεκπαίδευση και όχι δια ζώσης. Ωστόσο τα Λύκεια ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Μπορούν μαθητές και καθηγητές να κάνουν δειγματοληπτικά τεστ;

Έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα την οποία μπορεί κανείς να βρει στον ακόλουθο σύνδεσμο edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω sms για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης, αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Πώς θα μετακινηθούν οι φοιτητές εκτός νομού;

Φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών (72 ώρες), με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Τι θα γίνει με το κυνήγι και το ψάρεμα; Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση;

Αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσης τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης, όπου στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας, θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία. Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα τεθούν εκ νέου στην Επιτροπή την άλλη Παρασκευή, οπότε και θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων, πάντα βέβαια με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα των ημερών εκείνων.

Από πότε θα λειτουργήσουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ;

Από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ, όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι όροι επαναλειτουργίας θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Τι αλλάζει για τις μετακινήσεις με ταξί;

Όσον αφορά στα ταξί, επιτρέπονται πλέον δύο επιβαίνοντες, πλην του οδηγού.

Ποιες περιοχές "φεύγουν" από το κόκκινο;

Το επιδημιολογικό φορτίο στις τοπικές κοινότητες Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη Νήσο Κάλυμνο και στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, έχει μειωθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, για τις περιοχές αυτές αποφασίστηκε να μη δοθεί παράταση στα επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Άρα, για Ανθήλη, Παλαίκαστρο, Κάλυμνο και Αργολίδα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά τα μαγαζιά χωρίς click away ενώ από την 1η Φεβρουαρίου, θα λειτουργήσουν κανονικά όχι μόνο τα γυμνάσια αλλά και τα Λύκεια.

Που συνεχίζεται το click away, τα κλειστά Λύκεια και τα υπόλοιπα αυστηρά μέτρα;

Τα μέτρα παρατείνονται για μία εβδομάδα ακόμη και ως την 1 Φεβρουαρίου, καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό στις ακόλουθες περιοχές:

1. στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 114 ενεργά κρούσματα και από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 182 στενές επαφές τους και οι οποίες βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και

2. στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, που έχει αυτή τη στιγμή 59 ενεργά κρούσματα και 123 στενές επαφές.

3. Τα μέτρα επίσης παρατείνονται στο Δήμο Σπάρτης που συνεχίζει με 49 ενεργά κρούσματα,

4. στο Δήμο Εορδαίας καθώς και

5. στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και

6. τη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, που έχουν αυτή τη στιγμή 66, 33 και 13 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα,

7. Παράταση επίσης των μέτρων αποφασίστηκε τόσο για το Δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής που έχει 78 ενεργά κρούσματα, όσο

8. και για τον Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν να κοκκινήσουν;

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στους Δήμους Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στο Δήμο Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στο Δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Στις περιοχές αυτές, σε αυτούς τους 4 Δήμους, σε αυτές τις τρεις περιοχές, έχουν αντιμετωπιστεί μικρά clusters, συρροές δηλαδή κρουσμάτων, ενώ τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές παρουσιάζει μικρές μεν, αλλά σημαντικές αυξητικές τάσεις.

 
SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​