sedoni left all cities
sedoni right all cities

Lockdown - Νέα μέτρα: Για ψώνια στα 2 χλμ και άσκηση πεζή ή με ποδήλατο

Κύριο Lockdown - Νέα μέτρα: Για ψώνια στα 2 χλμ και άσκηση πεζή ή με ποδήλατο

Νέα μέτρα εν μέσω lockdown ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα από την Πέμπτη το πρωί στις 6 πμ, έως και τις 16 Μαρτίου στις 6 πμ θα ισχύουν τα εξής:

Στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2 και 6. Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

Για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.

Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Ο υφυπουργός στην αρχή έστειλε το μήνυμα πως «βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό».

Τα μεταλλαγμένα στελέχη, είπε, φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό και συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε. Έχουν εντοπιστεί σε 1.756 πολίτες μέχρι σήμερα, ανέφερε.

Μετακινήσεις και SMS

Ειδικότερα αν κάποιος λοιπόν θα πρέπει να μετακινηθεί είτε για ψώνια ήτοι για είδη διατροφής με sms 2, είτε για περίπατο με sms 6, δεν θα πρέπει να μετακινείται από την οικεία του πάνω από 2 χλμ.

Το ίδιο ισχύει και για επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.

Οι διαφοροποιήσεις

-Για τον κωδικό 2 που στέλνουμε για αγορές πρώτων ειδών σε κατάστημα ή σούπερ μάρκετ με sms στο 13033 πλέον ισχύει μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας

-Για τον κωδικό 3 για μετάβαση σε τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία, ισχύει επίσης ο περιορισμός μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας

-Για τον κωδικό 4 (παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένο), οι αστυνομικοί θα κάνουν επιπλέον ελέγχους ζητώντας διευκρινήσεις

-Για τον κωδικό 6 (για άσκηση) πλέον ισχύει μόνο για όσους μετακινούνται πεζή ή με ποδήλατο και όχι με μηχανάκι ή αυτοκίνητο.

Τα παραπάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης, με την Κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι μέσα στις επόμενες 12-14 ημέρες, θα δει την αναχαίτιση της επιδημίας και την μείωση των κρουσμάτων, ώστε να καταφέρει ένα έστω δειλό άνοιγμα της αγοράς μετά την Καθαρά Δευτέρα. Κλειδί βέβαια είναι η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν για μια ακόμη φορά μαραθώνια, καθώς υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με την πρόταση για ένα αυστηρότερο και Πανελλαδικό lockdown.

Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, 'Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​